BauskasDzive.lv ARHĪVS

Kā siltināt bēniņus?

Creamcredit.lv

2021. gada 10. novembris 00:00

247
Kā siltināt bēniņus?

Rudens un ziemas sezona ir atnākusi ar satraucošām ziņām par siltumenerģijas – elektrības un gāzes tarifu kāpumiem. Ieguvēji ir visi tie mājokļu īpašnieki, kas laikus ir spējuši parūpēties par ēku siltināšanu.

Ko darīt tiem, kas gatavi ielēkt „pēdējā vagonā” un uzlabot esošo ēkas siltumizolāciju vēl pirms ziemas iestāšanās?

Creamcredit.lv pirms darbu uzsākšanas iesaka veikt energoauditu. Tas parāda pa kādiem ceļiem no mājas aizplūst lielākā daļa siltumenerģijas. 

Kādi siltināšanas pasākumi dos vislielāko efektu?

Ideālā variantā būtu jāsiltina visas ēkas konstruktīvās plaknes – sienas, pārsegumi un grīda, taču siltināšanai ir efekts arī tad, ja kaut ko nosiltina pamatīgi, bet kaut ko - mazāk.  Piemēram, vecā mājā bez īpašas siltumizolācijas tikai 10 – 15 procenti siltumenerģijas aizplūst caur ārsienām. Pārējā siltumenerģija „izgaist” caur logiem, jumtu, ventilācijas sistēmu. No efektivitātes viedokļa logu noblīvēšana un bēniņu pārsegumu izolēšana ir pasākumi, kas nesīs tūlītēju efektu.

Tā kā siltums vienmēr ceļas uz augšu, nosiltināts pārsegums tam neļaus ātri aizplūst prom.

Siltums no telpām caur griestu pārseguma ceļas uz augšu, nedaudz sasildot bēniņus. Šī siltuma noplūde nozīmē arī enerģijas zudumus. Iespējams, caur bēniņiem aizplūst vairāk enerģijas, rēķinot uz kvadrātmetru, nekā caur ārsienām. Papildus izolēt bēniņu pārsegumu ir samērā vienkārši.

Bēniņu siltināšanai iesaka izvēlēties beramos siltumizolācijas materiālus  - ekovati vai minerālvati. Beramā siltumizolācija vienmērīgi nosegs visu pārseguma virsmu, neradot spraugas, kā arī aizpildīs visas plaisas un salaiduma vietas pārseguma  konstrukcijā. Nosegšanai var izmantot arī ruļļu materiālu, piemēram, akmens vati. Te gan jāņem vērā, ka izolācijas kārtai jābūt vismaz 20 cm biezai.

Siltinot bēniņus, noteikti jāparedz iespēja pa tiem pārvietoties, neskarot jaunizveidoto siltumizolācijas slāni ar kājām.  Jūsu pārvietošanos nodrošinās speciāli izveidotas laipas. Laipas ir jāveido virzienā no bēniņu lūkas, līdz visiem svarīgiem objektiem, pie kuriem agrāk vai vēlāk var rasties nepieciešamība nokļūt, piemēram, līdz logiem, skurstenim, komunikācijām.

Kāds ir lētākais  bēniņu siltināšanas paņēmiens?

Speciālisti iesaka 100 mm biezā slānī sabērt keramzīta granulas, tad iepūst ekovati vai akmens vati. Secīgi 50 mm virs izveidotā siltumizolācijas slāņa liek dēļu laipas. Šāda konstrukcija nodrošina ne tikai siltināšanu, bet arī skaņas izolāciju.

Varam secināt, ka, pieaugot gāzes un elektrības tarifiem, bēniņu siltināšana, iespējams, ir pats efektīvākais un lētākais energotaupības  pasākums mājā no visiem iespējamiem.

 Ēku siltināšana kļūst par nepieciešamību, kuru jārisina pašu spēkiem, vai izmantojot citus līdzekļus. Aizdevums no Creamcredit.lv var būt iespēja, kā uzlabot savas mājas siltumizolāciju un ietaupīt ilgtermiņā, taču, ja nolemjat aizņemties, esiet atbildīgs!