BauskasDzive.lv ARHĪVS

Mielosimies!

Brigita Skaistkalne

2021. gada 29. oktobris 00:00

6
Mielosimies!

Svaigu kāpostu un gaļas sautējums
500 gramu svaigu kāpostu; 400 gramu maltās gaļas (cūkgaļa un liellopa gaļa); 1 sīpols; 1 burkāns; 1 ēdamkarote tomātu pastas; 100 mililitru ūdens; sāls; garšvielas; augu eļļa.

Šis sautējums ir viegli pagatavojams, un, lai gan zināms laiks būs patērēts, no receptē minētā produktu daudzuma, ko, protams, varam mainīt arī pēc savas garšas, mazākai ģimenei pietiks arī otras dienas ēdienreizei.

Vispirms notīrīju un smalki sagriezu sīpolus un burkānus, tos pannā ar uzkarsētu augu eļļu viegli apcepu. Atsevišķi apcepu malto gaļu, tās gan bija vairāk par norādīto, tad pievienoju dārzeņiem pannā, samaisīju un visu pacepu vēl minūtes desmit. Kāpostus smalki sagriezu. Tā kā šķita, ka pannā tie vairs nesatilps, saceptos dārzeņus ar gaļu jau pārliku katlā un tiem tur piemaisīju sagatavotos svaigos kāpostus, kā arī sāli, garšvielas un ūdeni. Zem vāka visu kopā sautēju līdz gatavībai, apmēram 15 – 20 minūtes, beigās pievienojot arī tomātu mērci – krāsai un pikantumam. Ar vārītiem kartupeļiem šis sātīgais ēdiens garšoja lieliski.

Cepti baklažāni pikantā krējuma mērcē
1 kilograms baklažānu; 1 – 2 asie sarkanie pipariņi; 2 sarkanie saldie pipari; 5 – 6 ķiploka daiviņas; diļļu, pētersīļu, bazilika vai kinzas zaļumi; sāls; augu eļļa; 300 gramu skābā krējuma.

Šī ir atkal viena lieliska ideja, kā gardi pagatavot baklažānus, pie kuriem dažam labam mūsu vēderam gan vēl jāpierod. Man tie jau ir iegaršojušies, un, kad veikalā kāds violetais skaistulis «uz mani skatās», nekas neatliek, kā to iegādāties. Šoreiz gan mājās bija atlicis tikai viens, tādēļ arī pārējās šim ēdienam vajadzīgās sastāvdaļas izmantoju mazākā daudzumā.

Baklažānu sagriezu apmēram divus centimetrus biezās ripiņās, apkaisīju ar sāli un atstāju. Pēc tam nomazgāju, apsusināju un pannā ar augu eļļu no abām pusēm apcepu līdz zeltainumam. Tad tās vēl izliku uz papīra salvetes, lai atbrīvotos no liekajām taukvielām, un atdzesēju. Tikmēr saldos piparus, aso pipariņu un ķiplokus kopā sasmalcināju (receptē, pēc kuras iedvesmojos, ieteikts samalt) un samaisīju ar skābo krējumu un mazliet sāls. Izceptās baklažānu ripiņas pēc tam citu pie citas kārtoju uz šķīvja, katru pārsmērējot ar pagatavoto mērcīti un dāsni pārkaisot ar sasmalcinātiem diļļu un pētersīļu zaļumiem. Pirms baudīšanas ēdienu vēl ievietoju ledusskapī.

Saulainās kabaču un ķirbju pankūkas
200 gramu ķirbju; 200 gramu kabaču; 50 gramu siera; 3 ēdamkarotes miltu; 2 olas; sāls; augu eļļa.

Tā kā tobrīd bija gan gabals ķirbja, gan kabacis, no katra nogriezu un nomizoju pa 200 gramiem mīkstuma un sarīvēju uz smalkās rīves. Izdalījušos šķidrumu nospiedu, biezumiem pievienoju olas (ideālā variantā gan vispirms būtu jāpieliek tikai dzeltenumi, bet, stingrās putās saputoti, baltumi – tikai beigās, taču, lai ietaupītu laiku, ar putošanu sevi neapgrūtināju), sarīvētu sieru, sāli un miltus, cik šķita vajadzīgs, – rīvētie ķirbji un kabači šoreiz bija diezgan sulīgi. Visu labi samaisīju viendabībā masā un ar karoti liku pannā ar sakarsētu augu eļļu. Pankūkas cepu no abām pusēm, līdz tās zeltaini brūnas. Ļoti labi tās – maigas un reizē sātīgas – garšoja ar skābo krējumu.

Ābolu ievārījums ar citroniem un ingveru

3 litri jeb nedaudz vairāk par 2 kilogramiem sarīvētu ābolu; 1 liels vai 2 mazāki citroni; apmēram 2 centimetri ingvera saknes; 600 – 700 gramu cukura.

Kas šodien saldajā ēdienā? Šoreiz – vēl kāda «zaptīte», jo šis ir lielisks veids, kā rudenī izmantot pašu dārzā iegūto ābolu ražu. (Man gan bija vienas no dāsnajām kaimiņienēm dāvātie augļi.) Ievārījums ir vienkārši pagatavojams, tas ir biezs, mazliet atgādina marmelādi, un tas izdevās ļoti garšīgs, pat fantastisks. Arī cukura te daudz nav vajadzīgs.

Vispirms nomazgāju, nomizoju un uz rupjās rīves sarīvēju ābolus – kopumā pilnus divus 1,5 litru tilpuma katliņus. Citronus labi nomazgāju, nosusināju, norīvēju tiem dzelteno miziņu, kā arī izspiedu sulu. Ābolus pārliku lielākā katlā, pievienoju citrona miziņu un sulu, kā arī nomizotu un uz smalkās rīves sarīvētu ingvera sakni – apmēram divas tējkarotes. Te jāraugās, cik pikantu ievārījumu vēlamies. Visu labi samaisīju un uz nelielas uguns zem vāka liku vārīties. Ja āboli nav sulīgi, jāpielej pavisam nedaudz ūdens. Turpināju vārīt, ik pa laikam ar koka karoti apmaisot un skatoties, lai ābolu masa katlā nebūtu sausa. Jāvāra gan uzmanīgi, jo biezenis mēdz «spļaudīties». Kad āboli bija izšķīduši, piebēru cukuru un masu vārīju līdz gatavībai 15 – 20 minūtes. Gatavo gardumu pildīju – līdz pašai augšējai maliņai, lai nebūtu vietas gaisam, – pirms tam cepeškrāsnī izkarsētās nelielās burciņās un aizvākoju. Žēl tikai, ka gandrīz visu saliku ziemas krājumiem un neatstāju vairāk, ar ko panašķēties jau tūlīt.