BauskasDzive.lv ARHĪVS

Viens no populārākajiem iemesliem vizītei pie zobārsta – smaganu iekaisums

...

2021. gada 24. oktobris 00:00

99
Viens no populārākajiem iemesliem vizītei pie zobārsta – smaganu iekaisums

Smaganu iekaisums jeb gingivīts mūsdienās bieži skar salīdzinoši jaunus pacientus, tā ir viena no biežākajām mutes dobuma saslimšanām Latvijā un arī citviet pasaulē. Tas rodas nepietiekamas zobu higiēnas dēļ, un ja netiek laicīgi ārstēts, tad var veicināt periodontīta rašanos. Gingivīts bojā ap zobiem esošos audus, bet periodontīts ir kas nopietnāks - smaganu un žokļa kaula iekaisums.

Periodontīts ir smags smaganu iekaisums, kad saistaudi un kaulaudi sāk noārdīties. Šo saslimšanu nav iespējams izārstēt, tikai apturēt, lai tā neprogresētu tālāk. Lai uzsāktu ārstēšanu, būs jādodas pie periodontologa, kas veiks rūpīgu izmeklēšanu un noteiks precīzu diagnozi.

Smaganu iekaisuma pirmās pazīmes

Pirmā pazīme ir ļoti jūtīgas smaganas, kas asiņo ēdot, tīrot vai diegojot zobus, smaganas sāk atkāpties, tādā veidā zobi var izskatīties garāki. Ir nepatīkama garša un smarža mutē. Veselīgi maigi rozā smaganas ir kļuvušas violetīgas vai tumši sarkanas, pietūkušas, zaudējušas savu stingro struktūru, jūtīgas pret temperatūras maiņu. Zobi var kļūt kustīgi un pat izkrist. Daudziem gingivīts ir vieglā formā, tāpēc par tā esamību pat nenojauš, jo tas nesagādā diskomfortu un sāpes. Tomēr saskaroties ar kādu no pazīmēm, ir jāvēršas pie zobārsta vai zobu higiēnista.

Ko darīt, ja šķiet, ka Jums ir gingivīts

Ir svarīgi laicīgi konstatēt saslimšanu, jo tad tā ir viegli ārstējama. Jādodas pie zobu higiēnista, kas noņems zobakmeni un aplikumu. Noteikti jāsāk ievērot pilnvērtīga mutes dobuma higiēna, nepieciešamības gadījumā var konsultēties ar savu zobārstu. Smaganu iekaisums noteikti ir jāņem vērā, jo tas paaugstina iespēju citu slimību attīstībai, piemēram, diabētam, nieru un sirds slimībām, astmai, vēzim. Smaganu iekaisums tik tiešām ir viena no izplatītākajām problēmām, kas liek meklēt palīdzību pie speciālista.

Nevajag baidīties meklēt palīdzību pie speciālistiem, jo tas var būt vienīgais risinājums, lai saslimšana neprogresētu un tiktu laicīgi ārstēta. Dr. Jūlijas Katkevičas klīnikā ir gan lieliski zobārsti, gan higiēnisti, lai kopā tiktu galā ar pacientu mutes dobuma problēmām, sniegtu iespēju dzīvot bez sāpēm, diskomforta un ar pārliecību par savu smaidu.