BauskasDzive.lv ARHĪVS

Nokarājušies plakstiņi – ģenētika vai ādas novecošana

Ādažu privātslimnīca

2021. gada 17. oktobris 00:00

123
Nokarājušies plakstiņi – ģenētika vai ādas novecošana

Saglabāt jauneklīgu un skaistu sejas ādu pēc iespējas ilgāk, ir gandrīz katra cilvēka sapnis. Visbiežāk nokarājušos acu plakstiņus var redzēt tieši gados veciem cilvēkiem, tomēr ir gadījumi, kad āda sāk nokarāties jau agrā vecumā. Tas liek cilvēka sejai izskatīties sagurušai un skumjai, lai arī patiesībā tā nav. Iepriecinoši, ka līdz ar ķirurģijas attīstību, ir iespējams to novērst.

Kāpēc plakstiņi sāk nokarāties?

Ļoti bieži pieres un plakstiņa muskuļi, līdz ar novecošanu, kļūst vājāki, tādēļ pilnvērtīgi nepilda celtspējas funkciju, to sauc par audu noslīdējumu jeb ptozi. Citos gadījumos ar šo var saskarties jau no dzimšanas. Vēl to ietekmē arī veselībai kaitīgs dzīvesveids - cilvēkiem, kas smēķē, strauji zaudējuši svaru, pārmērīgi lieto alkoholu vai regulāri strādā naktīs, ir lielāka iespēja ātrāk un izteiktāk saskarties ar šo problēmu. Ptoze var būt iedzimta. Ja noslīdējuši plakstiņi ir kādam vai abiem vecākiem, vecvecākiem, tad iespējamība, ka arī turpmākajām paaudzēm būs tā pat, ir augsta.

Kā ar to tikt galā?

Populāra ir plakstiņu operācija, to var veikt gan sievietes, gan vīrieši. To veic tad, kad augšējo plakstiņu āda ir nokārusies līdz skropstām, vai arī traucē pilnvērtīgai redzes darbībai. Korekcija palīdz atbrīvoties no maisiņiem, tumšiem lokiem zem acīm, grumbām, ādas krokām. Lieliski, ka pēc operācijas un atveseļošanās, praktiski nekādas ķirurģiskās iejaukšanās pēdas nav redzamas, tādēļ rezultāts izskatās ļoti dabiski. Šī operācija norit ātri un vienkārši, ne ilgāk par stundu. Tajā pašā dienā var doties mājās, tomēr jābūt gatavam, ka ap acīm var būt asins izplūdumi, apsārtums, tūska bet tas izzūd 7-10 dienu laikā.

Operācija, izmantojot anestēziju, ir nesāpīga. Izdevīgi, ka tas neietekmē ikdienu uz ilgu laiku, tomēr no sākuma būtu jāievēro mierīgs režīms, jānēsā saules aizsargbrilles un saules aizsarglīdzeklis, lai neveidotos pigmentācija un UV stari nelabvēlīgi neietekmētu acis.

"Ādažu privātslimnīca" ir viena no klīnikām, kas piedāvā arī acu plakstiņu korekciju, ko veic pieredzējuši un profesionāli ķirurgi. Kopīgiem spēkiem tiek sasniegta estētiski pievilcīga āda, kurā nebūs tik ātri pamanāmas novecošanas pazīmes, un iegūta pārliecība par savu izskatu un it īpaši - skatienu.