BauskasDzive.lv ARHĪVS

FOTO: Latvijas čempionāta fināls 64 lauciņu dambretē notiek Bauskā

teksts un foto – Uldis Varnevičs

2021. gada 11. oktobris 20:59

581
FOTO: Latvijas čempionāta fināls 64 lauciņu dambretē notiek Bauskā

Bauskā trīs dienas risinājās Latvijas čempionāta fināls sievietēm un vīriešiem 64 lauciņu dambretē. Fināla sacensības, kuras no 8. līdz 10. oktobrim Bauskas kultūras centrā rīkoja Latvijas Dambretes federācija, organizēja vietējā biedrība «Bauskas Prātnieks» ar sporta centra «Mēmele» un Bauskas kultūras centra atbalstu. Bauskas novadu šoreiz pārstāvēja seši dalībnieki, no kuriem divi ieguva arī čempionāta medaļas.

Sacensības noritēja pēc apļa sistēmas ar gājienu izlozi un diviem mikromačiem kārtā, katram atvēlot 25 minūtes un papildu desmit sekundes uz gājienu apdomas laiku.

Bauskas novada Bērnu un jaunatnes sporta skolu šogad Latvijas finālā pārstāvēja Keita Enija Platā, Elīna Arāja un Zane Lea Zunda. Pirmā sacensību dienu mūsu sportistēm nebija veiksmīgākā, bet otrajā dienā dalībnieces pierada un sagādāja vairākus pārsteigumus pretiniecēm. Pirmo pārsteigumu sarūpēja Z. L. Zunda. Sacensības veiksmīgi sāka jaunā rīdziniece Anna Krapivina, kura vienu brīdi izskatījās kā reāla pretendente uz medaļām, taču viņa par zemu novērtēja baušķenieci un piektajā kārtā zaudēja Z. L. Zundai. Savukārt trešajā dienā līderēm lika pasvīst K. E. Platā, piekāpjoties vairākās spēlēs tikai pašā galotnē. Tomēr pieredzes un izturības meitenēm vēl trūkst, lai cīnītos par augstākām vietām.

Par medaļām mēģināja cīnīties arī jaunā dambretes zvaigzne Malvīne Misāne, bet beigās viņai ceturtā vieta. Pirms sacensībām likās, ka par čempiona titulu cīnīsies Antra Valnere un Regīna Piroņena, kas pārstāvēja «Bauskas prātnieku», bet A. Valnere negaidīti zaudēja Marijai Magdalēnai Neredai. R. Piroņena vairākas spēles nespēja pārvērst uzvarā, un negaidīti čempiones tituls tika jaunai Latvijas dambretes pārstāvei M. M. Neredai, otrajā vietā A. Valnere, trešā R. Piroņena. Tā liecina Latvijas Dambretes federācijas mājaslapas dambrete.lv rezultāti.

Vīru čempionātā diemžēl nepaveicās baušķeniekam Jānim Štālam no «Bauskas prātnieka» – abas potenciālās līderu cīņas viņš zaudēja. Bija cerības vēl «aizķerties» pie trešās vietas, bet pēc pirmā uzvarētā mikromača ar Raivi Paegli otrajā zaudējums, un mačā neizšķirts, bet beigās negaidīti neveiksmīga kļūda un zaudējums arī Jevgeņijam Matvejevam no Rīgas un noslēgumā sestā vieta.

Tikmēr pārliecinoši uz čempiona titulu gāja Roberts Misāns, kurš Latvijas dambretes apritē atgriezās apmēram pirms pieciem gadiem, bet izrādījās, ka viņam turpina līdzi turēt dambretes jaunās paaudzes pārstāvis Kristers Lapiņš. Noslēgumā tomēr parādījās atšķirība starp pieredzi un izturību – 8. kārtā K. Lapiņš nespēja noturēt uzvaru mačā ar J. Matvejevu, bet duelī ar R. Misānu zaudēja un palika trešajā vietā. Otrajā vietā pieredzējušais un stabili spēlējošais Guntars Purviņš no «Bauskas prātnieka» komandas. Cerības izcīnīt trešo vietu bija arī Raivim Paeglem, bet viņš izšķirošajā mačā nespēja pārspēt vēl vienu Latvijas dambretes jaunās paaudzes pārstāvi Klāvu Norenbergu un palika ceturtajā vietā.