BauskasDzive.lv ARHĪVS

Jaunas vai lietotas ziemas riepas?

...

2021. gada 9. oktobris 00:00

83
Jaunas vai lietotas ziemas riepas?

Kad runa par jaunu ziemas riepu iegādi, autovadītājiem pastāv dažādas izvēles iespējas, lai savu auto aprīkoto ar labāko un drošāko risinājumu ziemas sezonā. Cik dažādas automašīnas, tik dažādi autovadītāji un viņu paradumi. Daļa autovadītāju izvēlas vissezonas riepas, vēl daļa maina riepas katru sezonu, vēl daļa izvēlas katru sezonu iegādāties lietotas riepas. Riepu tirgū atrodamās lietotās riepas ir vidēji 5-15 gadus vecas ar salīdzinoši lielu nobraukumu pat tad, ja ir pārbaudītas un sertificētas, kā arī atzītas par vēl lietojamām. Lietotas ziemas riepas var izvēlēties automašīnām, ar kurām netiek braukts dienu no dienas, jo tad tās kalpos ilgāk.

Kas jāzina par lietotām ziemas riepām?

Lielu lomu jebkura riepu komplekta funkcionēšanā spēlē protektora biezums. Latvijā ir noteikts, ka protektora dziļums nedrīkst būs mazāks par 4 milimetriem. Tāpat riepām ir jābūt elastīgām un tās nedrīkst būt cietas kā plastmasa. Var gadīties atrast lietotas ziemas riepas ideālā stāvoklī, taču, MMKserviss.lv darbinieki un arī citi auto eksperti iesaka iegādāties jaunas budžeta klases riepas pat tajos gadījumos, ja ir radusies iespēja tikt pie lietotām superzīmola riepām. Lielu lomu spēlē arī riepas vecums, jo par spīti tam, ka riepu gumija pārstrādājas ļoti lēni, gumija sāk zaudēt savas labās īpašības salīdzinoši ātrāk.

Kas kaitē riepu kvalitātei?

Ir dažādi faktori, kas ietekmē riepu kvalitāti un veiktspēju, turklāt, tas attiecināms ne tikai uz lietotām, bet arī jaunām ziemas riepām.

-    braukšanas paradumi. Ir miermīlīgi un ir arī nedaudz adrenalīnu mīlošāki autovadītāji. Ātra braukšana, strauja bremzēšana ietekmē riepu kvalitāti ilgtermiņā un, ja vēlaties, lai riepas kalpotu ilgāk un būtu drošākas, agresīva braukšana jāmet pie malas;

-    braukšanas vide. Nozīme ir arī tam, vai esat svētdienas braucējs, vai automašīna tiek izmantota ikdienā un tiek nobraukti salīdzinoši vērā ņemami attālumi. Grantēts, apsnidzis un mitrs ceļš riepu nolietojumu palielinās daudz ātrāk kā gluda šoseja vai tīrīts asfalts pilsētas centrā.