BauskasDzive.lv ARHĪVS

Rudens tīrīšana: Kas jāņem vērā, kopjot veco jumta segumu?

...

2021. gada 6. oktobris 00:00

104
Rudens tīrīšana: Kas jāņem vērā, kopjot veco jumta segumu?


Jumts jākopj, tāpat kā to darām ar jebkuru citu mājas daļu. Ideālā gadījumā ēkas jumtu jātīra četras reizes gadā – pēc katra gadalaika. Bet veikt jumta sakopšanu pirms ziemas tas ir īpaši svarīgi.

Netīrumu aizvākšana

Kopšana jāsāk ar netīrumu novākšanu no jumta seguma. Ar speciālu lāpstiņu vai, uzģērbjot rokā cimdu, no jumta noslauka visus zarus, lapas, skujas. Ziemā jumta segumu var bojāt pat smilšu putekļu kārta un nosēdumi, kas izdalās no skursteņa. Zem smagas sniega kārtas tie darbojas kā abrazīvi un skrāpē jumta virsmu.

Māla dakstiņu, tērauda lokšņu jumtus ieteicams arī nomazgāt ar liela spiediena ūdens strūklu vai no parastās šļūtenes. Ja jumts ir ļoti netīrs, var lietot speciālus maigus mazgāšanas līdzekļus, ko rekomendē konkrētā jumta seguma ražotājs.

Cinkotā skārda jumti reize piecos gados jānokrāso ar antikorozijas krāsu.

Uz nomazgāta jumta būs labi redzami visi defekti, kas jānovērš pirms ziemas iestāšanās. Rūpīgi apskatiet skrūvju un naglu stiprinājumu vietas. Ja tur ir bojājumi, tad lietus un sniega ūdens var bojāt visu, kas atrodas zem jumta seguma.

Tāpat pārliecinieties, ka jumta segums nav ieplīsis vai kā citādi bojāts. Skrāpējumus var aizziest ar speciālu aizsargemalju. Nelielu caurumu jumta segumā uz laiku var aizlīmēt ar hermētisko lenti.

Jāapskata arī jumta savienojuma vietas ar skursteni, ventilācijas un antenu izvadiem, mansarda logiem. Ja ir kādi bojājumi, tos uz laiku var aizpūst ar silikona hermētiķi.

Ja ēkas tuvumā aug lieli koki, apskatiet vai to zari neskrāpē jumtu un nav jānogriež. Ziemā apledojot, šādi zari var lūzt un krītot bojāt jumtu.

Siltumizolācijas pārbaude

Rūpīgi jāpārbauda jumta ventilācija un siltināmā materiāla stāvoklis. Ja siltumizolācijā ir bojājumi, siltais gaiss no dzīvojamām telpām nonāks saskarē ar auksto jumta segumu un rezultātā veidosies lāstekas.

Noteku tīrīšana

Ūdens noteci no jumta var nosprostot pat sauja lapu. Ziemā aizsērējušas notekas rada karnīzes apledojumu, kas noved pie lāsteku veidošanās. Īpaši netīrās notekās ūdens var sasalt un deformēt tās vai pat noraut. Kad visi netīrumi no notekām novākti, vēlams tās, sākot no augšas, izskalot ar lielu ūdens daudzumu. Tas labi parādīs, kurā vietā notekā ir problēma un nepieciešama rūpīgāka tīrīšana.

Regulāra jumta seguma profilaktiskā apkope palīdzēs novērst būtisku problēmu rašanos un palielinās tā kalpošanas laiku.

Ja tomēr jumta segumam vajadzīgs apjomīgāks remonts, kam nepieciešami arī lielāki finanšu ieguldījumi, tad risinājums var būt ātrais naudas aizdevums internetā. Piemēram, kredīts pie Ferratum pieejams bez laikietilpīgu formalitāšu kārtošanas, pieteikumu aizpildot tiešsaistē. Pirms aizņemšanās vienmēr svarīgi izvērtēt savas iespējas atmaksāt aizdevumu līgumā noteiktajā termiņā!