BauskasDzive.lv ARHĪVS

FOTO: «Novada Garšas» noslēguma pasākums – prasmes, pieredze un uzvaras

FOTO: «Novada Garšas» noslēguma pasākums – prasmes, pieredze un uzvaras

Ar piesātinātām diskusijām, pavāru konkursiem un produktu kvalitātes testēšanu Hanzas peronā Rīgā aizvadīts ikgadējais «Novada Garša» noslēguma pasākums, ko rīko Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC), informē Ilze Rūtenberga-Bērziņa, LLKC sabiedrisko attiecību vadītāja.

Konkurss «Latvijas gada pavārs 2021» un «Reaton Zelta pavārnīca 2021»

Jau 18. reizi noteikts par Latvijas kulinārijas tradīciju kļuvušā pavāru konkursu “Latvijas 2021.gada pavārs” un Reatona “Zelta pavārnīcas” uzvarētājs.

Ilze Rūtenberga-Bērziņa vēstī, ka Gada pavāra titulu ieguva restorāna “Laivu centra šefpavārs” Dinārs Zvidriņš, automātiski kļūstot arī par prestižā pavāru konkursa «Bocouse d’Or» Eiropas atlases kandidātu, kas 24.-25.martā notiks Budapeštā. Balvā uzvarētājs tradicionāli saņem Zelta pavārnīcu un 500 eiro naudas balvu. 3.vietu ieguva Kirils Komarovs, savukārt 2.vietas ieguvējs Artūrs Marčenko sagādāja sirsnīgu pārsteigumu visiem pasākuma viesiem, bet, jo īpaši savai draudzenei Darjai, uz skatuves publiski izsakot bildinājumu.

Savukārt titulu  “Latvijas 2021.gada labākais pavārzellis” ieguva Aleksandra Krūka, balvā saņemot Reaton koka pavārnīcu kā karjeras sākuma simbolu, un naudas balvu 200 eiro apmērā.

Konkurss publiskā sektora ēdinātājiem «Mana novada garša»
Sadarbībā ar Pavāru klubu otro reizi Hanzas peronā notika arī konkurss publiskā sektora ēdinātājiem. Ilze Rūtenberga-Bērziņa atklāj, ka šogad tajā piedalījās pavāri no Plūdoņa vidusskolas Kuldīgā, Rugāju vidusskolas Latgalē, kā arī SIA Baltic restarant komanda no Rīgas kā Vidzemes pārstāvji.

Uzvaras laurus šajā konkursā otro gadu pēc kārtas plūca Rugāju vidusskolas pavāres Valentīna Sproģe un Iveta Uršuļska. Atgādinām, ka pirmajā 2020.gada konkursā uzvarēja Latgales komanda no Rekovas vidusskolas. 2.vietu ieguva Kuldīgas Plūdoņa vidusskolas pavāres – Solvita Biite un Inga Ozola, savukārt 3.vietu Vidzemes komanda – Kaspars Klauģis un Aira Jaunzare.

Profesionālo un publiskā sektora ēdinātāju veikumu vērtēja starptautiska profesionāļu žūrija: Rudolfs Viisnapuu – Igaunija; Johan Nellisen, Beļģija, Tomas Rimydis, Lietuva, Heinrihs Erhards, Latvijas 2020.Gada pavāra titula ieguvējs, šefpavārs Raimonds Zommers.

Produktu kvalitātes konkurss
Otrajā konkursa gadā mazo ražotāju interese par iespēju gūt profesionālas žūrijas vērtējumu savam produktam bija milzīga – ja pērn tika iesniegti 72 produkti, tad šogad to skaits sasniedza167, informē Ilze Rūtenberga-Bērziņa .

Arī šoreiz ar Pavāru kluba gādību, produktus vērtēja starptautiska žūrija, kā arī šefpavāri Andris Rūmītis, Žanis Raivo Beihmanis, Ingmars Ladigs, Aigars Lūkstiņš, Oksana Gapejeva, Jānis Kaļķis un Ina Poļiščenko. Pirmo reizi produktu vērtēšanā piedalījās arī pārtikas tehnologi no LLU - Dace Kļava un Sandra Īriste. Savukārt jaunajā konkursa kategorijā “Medus”, žūrijā bija bitenieks ar pieredzi - Jānis Vainovskis, SIA «Meduspils», Latvijas Biškopības biedrība pārstāvis un ilggadējs medus žūrijas vērtēšanas loceklis.