BauskasDzive.lv ARHĪVS

FOTO: Folkloras svētki izskan Svitenē – ar spēka dziesmu un spēka maizi

Teksts un foto - Ruta Keiša

2021. gada 26. septembris 17:58

3290
FOTO: Folkloras svētki izskan Svitenē – ar spēka dziesmu un spēka maizi

Sestdien, 25. septembrī, Bauskas novada Svitenes tautas namā un līdzās tam norisinājās Svitenes folkloras svētki. Ievadā sarīkojuma karogu pacēla Svitenes folkloras kopas vadītājs Leons Zarāns, šāds rituāls svētkos bija pirmoreiz.

No tuviem un tāliem Latvijas  novadiem Folkloras svētkos piedalīties bija uzaicinātas desmit folkloras kopas, bet Svitenē ieradās seši kolektīvi: «Naktineica» (Rudzupuķe) no Preiļu novada Saunas pagasta,  «Dzedzieda» no Olaines novada, «Dālava» no Jelgavas novada Sesavas pagasta, Bauskas novadu pārstāvēja «Tīrums» no Bārbeles pagasta, «Dreņģeri» no Codes un, protams, svētku rīkotāji – folkloras kopa «Svitene».

«Delve» no Limbažu novada Vidrižiem uzstājās svētku noslēgumā ar īpaši sagatavotu  priekšnesumu, kas  iepazīstināja ar  uguns rituāla būtību senlaikos, atgādinot, kādu spēku tajā var smelties arī  mūsdienu cilvēks. Uguni aizkūra, skanot dziesmām un dažādiem skaidrojumiem un ticējumiem par tās pozitīvo ietekmi uz cilvēku un saikni ar visumu.

Svētku atklāšanā dalībniekus sveica Bauskas novada pašvaldības vadītājs Aivars Okmanis, bet koncerta programmu vadīja svētku organizatori – Sandra Kerēvica, Bauskas novada pašvaldības iestādes «Rundāles novada dome» kultūras nodaļas vadītāja un Svitenes folkloras kopas dalībnieki.