Mielosimies!

Kabaču torte ar sēnēm
Sastāvdaļas
Mīklai:300 gramu
kabaču;2 olas; 150 mililitru kefīra; vismaz 2 ēdamkarotes miltu; 2
ēdamkarotes augu eļļas; 1 tējkarote sodas; sāls.
Pildījumam: 200
gramu šampinjonu; 1 sīpols; 1 burkāns; augu eļļa; 3 tomāti; 2 – 3
ķiploka daiviņas; 70 gramu siera; majonēze; sāls; pipari.
Kurš
ir teicis, ka tortēm vienmēr jābūt saldām? Arī šī mājiniekiem spēs
radīt gardu pārsteigumu un mazus svētkus. Vispirms jāizcep trīs tās
kārtas. Kabačus nomizoju, iztīrīju sēklas (tīrsvaram jābūt 300 gramu),
sarīvēju, piekaisīju tiem sāli un atstāju minūtes 20 mierā, pēc tam
nospiedu sulu. Bļodā sajaucu olas ar kefīru un sāli, piemaisīju
nospiestos kabačus. Miltus (to gan man vajadzēja vairāk par norādīto
daudzumu) izsijāju un kopā ar sodu piekaisīju kabaču masai, pielēju arī
augu eļļu, samaisīju un atstāju mīklu atpūsties 20 minūtes. Pēc tam 22
centimetru diametra ar eļļu ietaukotā pannā izcepu trīs pankūkas, līdz
tās kļuva zeltaini brūnas.
Sasmalcināju sēnes un sīpolus,
sarīvēju burkānus. Tos augu eļļā sacepu, piekaisot sāli un piparus.
Tomātus sagriezu plānās ripiņās. Majonēzi samaisīju ar sasmalcinātiem
ķiplokiem. Sieru sarīvēju.
Apakšējo kabaču pankūku pārsmērēju ar
plānu majonēzes kārtiņu, izlīdzināju pāri pusi saceptā pildījuma un
pārsedzu ar tomātu ripiņām. Liku virsū otru izceptās mīklas kārtu,
izlīdzinot tai pāri majonēzi, atlikušo pildījumu un tomātus. Pārsedzu ar
trešo pankūku, to pārsmērēju ar majonēzi un pārkaisīju ar rīvētu sieru.
Torti rotāju ar saceptām sēnēm, tomātiņiem un zaļumiem. Labu apetīti!
«Sausās»
mīklas kūka ar āboliem un biezpienu
Sastāvdaļas: vismaz 5 āboli; 300 – 400 gramu biezpiena; 160 gramu mannas; 130 gramu miltu; 1 ola; 20 gramu sviesta; 120 – 200 mililitru saldā
krējuma; 160 gramu cukura; vaniļas cukurs; 4 ēdamkarotes pūdercukura; 2 tējkarotes cepamā pulvera; 2 tējkarotes malta kanēļa; šķipsniņa sāls.
Tautas ticējums vēsta, ka no Labrenča dienas, 10. augusta, var sākt ēst
ābolus. Nu jau tos iespējams izmantot arī, lai pagatavotu kādu gardumu. Arī skolas
sākumam par godu izcepts šāds kārums ar bagātīgu pildījumu varētu priecēt gan
mazākus, gan lielākus tā baudītājus.
Vispirms pagatavoju sauso mīklas maisījumu. Miltus sajaucu ar mannu, 150
gramiem cukura, vienu tējkaroti cepamā pulvera un vienu tējkaroti kanēļa.
Biezpienu saberzu ar vaniļas cukuru, trim ēdamkarotēm pūdercukura, vienu
tējkaroti cepamā pulvera, olu un sāli, lai veidojas viendabīga, krēmveidīga
masa. Ābolus nomizoju, sarīvēju uz rupjās rīves un samaisīju ar atlikušo cukuru
un kanēli.
Veidni ieziedu ar sviestu, iebēru un izlīdzināju tajā trešdaļu miltu
maisījuma, virsū liku biezpiena masu, uzbēru vēl trešdaļu miltu maisījuma, tad
izkārtoju rīvētos ābolus, ko pārkaisīju ar atlikušo miltu maisījumu. Visu
pārlēju ar saldo krējumu. Lai tas labāk uzsūktos, dažās vietās vēl ar nazi
papletu mīklu līdz veidnes apakšai. Kūku cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā
cepeškrāsnī apmēram 45 minūtes, tad no veidnes, šoreiz to apvēršot, izņēmu, uz
restītēm atdzesēju un apkaisīju ar ēdamkaroti pūdercukura. Labāk šo gardumu
izcept iepriekšējā dienā un pa nakti kūku vēl ielikt ledusskapī.
Ērkšķogu un
zemeņu zupa ar biezpiena klimpām
Sastāvdaļas
Zupai:1 litrs ūdens; 300 gramu ērkšķogu, zemenes; 100 – 150 gramu cukura; 1 ēdamkarote kukurūzas
cietes.
Klimpām: 180 gramu biezpiena; cukurs; sāls; milti; garšvielas.
Ērkšķogām noknaibīju kauslapiņas un kātiņus, tās noskaloju un verdošā ūdenī
kopā ar cukuru dažas minūtes pavārīju. Katlā pievienoju arī mazliet zemeņu ogu
(var būt saldētās), pēc tam iemaisīju aukstā ūdenī izšķīdinātu cieti un visu
uzvārīju. Zupu noņēmu no uguns un atdzesēju.
Biezpienu samaisīju ar olu, pēc vēlēšanās garšai varam pievienot vaniļas
cukuru vai apelsīna miziņu, kā arī nedaudz cukura. Iemaisīju miltus, cik šķita
nepieciešams, un no iegūtās masas veidoju klimpiņas. Tās liku vārošā, pasālītā
ūdenī un pēc uzpeldēšanas vārīju gatavas, pēc tam atdzesēju. Šķīvī nu varēju
liet gardo ogu zupu un baudīt kopā ar biezpiena klimpām.
Gurķu un
sīpolu salāti tomātu mērcē
Sastāvdaļas:2 kilogrami gurķu; 2 sīpoli; 2 nelielas ķiploku galviņas; 240 gramu tomātu mērces; 800 mililitru ūdens; 100 mililitru saulespuķu
eļļas; 100 mililitru etiķa; 100 gramu cukura; 2 tējkarotes sāls;melno piparu graudiņi.
Šo garšīgo salātu pagatavošana ziemas krājumiem ritēja veikli. Un šim
nolūkam varam izmantot arī lielos un pat pāraugušos gurķus. Tos nomazgāju,
nomizoju un sagriezu 0,3 – 0,5 centimetrus biezās pusripiņās. Nomizotus sīpolus
sagriezu pusgredzenos, ķiplokus – gabaliņos.
Katlā sajaucu ūdeni, tomātu mērci (pieliku visu 400 gramu burciņas saturu),
eļļu, cukuru un sāli. Masu uzvārīju, liku tajā gurķus ar sīpoliem un labi
samaisīju. Kad katla saturs atkal uzvārījās, pavārīju visu vismaz 5 – 10
minūtes. Tad pieliku ķiplokus, melno piparu graudiņus, pielēju etiķi, atkal
visu labi samaisīju un vārīju vēl vairākas minūtes. Vārījumu izliku izkarsētās
burciņās un aizvākoju. Šos salātus pēc tam varot arī nesterilizēt, tikai
burciņas labi jāsasedz līdz pilnīgai atdzišanai.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»