BauskasDzive.lv ARHĪVS

FOTO: Iecavas velobraucienā šogad garāka trase un labāki rezultāti

Uldis Varnevičs

2021. gada 25. augusts 13:50

1282
FOTO: Iecavas velobraucienā šogad garāka trase un labāki rezultāti

Biedrības «Velo Iecava» organizētais velobrauciens «Velo diena Iecavā 2021» šogad daudzus pārsteidza – kaut gan lija lietus, sacīkšu rezultāti bija ievērojami labāki nekā pērn.

Sacensībās 21. augustā piedalījās gandrīz 150 dalībnieku. Bija pieteikušies vairāk riteņbraucēju, bet dažādu iemeslu dēļ daļa neieradās, iespējams, vainojami sacīkstēm nelabvēlīgie laikapstākļi.

Šogad sacīkšu norisē bija daži jauninājumi. Sākumā visi pulcējās Grāfa laukumā pie Iecavas mūzikas un mākslas skolas, nevis pie Sarkanās skolas, kā tas bija iepriekšējos gadus. Bērnu sacensības šoreiz notika nevis pirms lielā brauciena, bet gan nākamajā dienā Iecavas stadionā.

Iecavnieks Kaspars Mallons pirms starta atzina, ka liela nozīme būs trases posmam ar zemes segumu. Iepriekšējā vakarā tur bija diezgan dubļains, bet lielākajai daļai velosipēdu bija šaurās riepas, kas piemērotas braukšanai pa asfaltu. K. Mallons atzina – šoreiz ir ļoti svarīgi, kā izdosies pieveikt šo posmu.

Biedrības «Velo Iecava» pārstāvji šogad bija pagarinājuši trasi – starts bija Grāfa laukumā, līdz ar to distance bija par diviem kilometriem garāka – 24 kilometru vietā bija jāveic 26. Arī starts bija neierasts – bija plānots, ka pirmos kilometrus līdz Sarkanajai skolai visi sāks diezgan lēni un tikai pēc tam pirms riteņbraucējiem esošā policijas mašīna piemērosies ātrākajiem. To sauc par tehnisko startu, un tā arī bija ievērojama atšķirība no iepriekšējiem gadiem.

Tomēr dažas lietas notika citādāk, nekā gaidīts. Policijas mašīna diezgan veikli uzņēma ātrumu, un arī velosipēdistu ātrums bija gandrīz 50 kilometru stundā. Jau pie Sarkanās skolas bija izveidojies vadošais piecnieks, kas centās atrauties no pārējiem.

Tad sākās lietus, un neviens vairs nebija īpaši priecīgs. Tikmēr organizatori, kas sekoja braucējiem, informēja, ka no grupas ir atrāvušies pieci velosipēdisti, kas zemes posmu paspējuši izbraukt pirms lietus, un līdzjutējiem atlika vien gaidīt, kādā secībā viņi ieradīsies finišā. Lietus braukšanas ātrumu īpaši neietekmēja. Visnepatīkamākais bija zemes posms – daļa velosipēdistu atzina, ka pa dubļiem ļoti slīdējis un šķēršļus radījuši priekšā braucošie, kas netika galā ar saviem riteņiem.

Un te nu bija vēl viens pārsteigums – pērn pirmais braucējs finišēja pēc 40 minūtēm, tāpēc tika gaidīts, ka šogad  pagarinātās trases ātrākais dalībnieks ieradīsies aptuveni pēc 45 minūtēm, taču pirmais trio – Ģirts Cirvelis, Jānis Baltušs un Rodrigo Beļajevs – finišēja jau 37. minūtē.  Arī virkne citu vadošās grupas braucēju bija ātrāki nekā pirms gada. No mūsu novada pārstāvjiem 11. vietā Oskars Švāgers, kas arī finišēja ātrāk nekā pirms gada.

Līderi atzina – ja grib uzvarēt un spēj turēt tempu, rezultāts ir pavisam cits. «Pagājušā gadā lielā grupa ilgi turējās kopā, neviens negribēja piepūlēties, lai veidotu atrāvienu. Šogad bija citādi,» pauž uzvarētājs Ģ. Cirvelis. Pērn viņa vidējais ātrums trasē bija 35,6 kilometri, šogad – 41,2 kilometri.

Uzvarētājs Ģ. Cirvelis atzina, ka izmantoja pirmo iespēju pamest grupu. «Mūsu mēģinājums aizbraukt prom no grupas bija otrais no mēģinājumiem, un tas arī izdevās. Pats uzņēmu tempu un pamanīju, ka līdzi turas Jānis un Rodrigo. Pārējā grupa brīdi mēģināja turēties līdzi, bet tad atpalika. Mūs panāca vēl divi braucēji, bet pēc dažām maiņām atpalika arī viņi,» atceras uzvarētājs.

Šoreiz gan jāatzīmē, ka uzvarētāju duets nosacīti ir Bauskas novada pārstāvji, – gan Ģ. Cirvelis, gan J. Baltušs dzīvo Mārupē. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc Iecavas pilsētas un pagasta čempionāta vērtējumā šoreiz neparādījās nedz Ģ. Cirvelis, nedz arī Raitis Cirvelis. Iecavas riteņbraukšanas čempionātā pirmajā vietā Ivars Jurbergs, otrais – Alvis Bringulis, trešais – Gints Cirvelis. Sievietēm ātrākā bija Daiga Skuja, otrā – Inese Bogdane, trešā – Liene Smalkā.

Sacīkstes «Bauskas velorudens» šogad netiks rīkotas, Iecavā notikušais brauciens šogad apvienotajā novadā bija vienīgās šāda mēroga sacensības.