BauskasDzive.lv ARHĪVS

FOTO: Atklāj Izstādi «Rīcība. Brīvība. Barikādes nesākās janvārī»; sveic Bauskas miličus

FOTO: Atklāj Izstādi «Rīcība. Brīvība. Barikādes nesākās janvārī»; sveic Bauskas miličus

Šodien, 21. augustā, aprit 30 gadu, kopš «de iure» atjaunota Latvijas valsts neatkarība. To atzīmējot,  piektdien, 20. augustā, 1991. gada barikāžu muzejā, Rīgā, Krāmu ielā 3, atklāja izstādi «Rīcība. Brīvība. Barikādes nesākās janvārī», informēja muzeja darbinieki.

Kā jau «Bauskas Dzīve» vēstījusi iepriekš, izstāde stāsta par 1991. gada barikāžu organizatoriskajiem aspektiem, sākot no 1990. gada 4. maija līdz 1991. gada 21. augustam, kad tika pieņemts Latvijas Republikas Konstitucionālais likums «Par Latvijas Republikas valstisko statusu» un pilnībā tika atjaunota Latvijas neatkarība «de iure». Izstādes mērķis ir parādīt barikāžu idejas rašanos, plānošanas un organizēšanas darbus, kā arī cilvēkus, kas bija iesaistīti šajos procesos.

Ekspozīcijā skatāmas fotogrāfijas, dokumenti, kartes, plāni un lietišķie priekšmeti no 1991. gada barikāžu laika, kas papildināti ar bagātīgu faktu krājumu. Pirmo reizi tiek parādīta fotogrāfija ar Bauskas milicijas darbiniekiem, kuri 1991. gada 20. janvārī piedalījās kaujā ar skaitliski daudzkārt lielāku un labāk apbruņotu PSRS armijas apakšvienību. Unikāli, ka šī bija vienīgā kauja ar PSRS bruņotajiem spēkiem kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas.

Izstāde «Rīcība. Brīvība. Barikādes nesākās janvārī» Barikāžu muzejā apskatāma līdz 2022. gada februārim.

Ekspozīcijas atklāšanas pasākumā 20.augustā piedalījās arī bijušais Bauskas rajona milicijas nodaļas priekšnieks Aleksandrs Matvejevs un no bijušajiem Bauskas miličiem – Iekšlietu ministrijas aizstāvjiem – Valērijs Markūns un Renārs Zaļais – 1991.gada barikāžu muzeja direktors. Augstāk minētajā Iekšlietu ministrijas aizstāvju – Bauskas miliču fotogrāfijā, kas tapa divus mēnešus pēc barikādēm, trūka Valērija Markūna, kurš tobrīd vēl apārstēja smagos ievainojumus.

Kā turpinājums – pie Brīvības pieminekļa izlikta fotoizstāde, kas veltīta Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas trīsdesmitgadei.

Saistībā ar konstitucionālā likuma «Par Latvijas Republikas valstisko statusu» pieņemšanas 30. gadadienu  ceturtdien Rīgas pilī augstākos Latvijas valsts apbalvojumus – Triju Zvaigžņu ordeni, Viestura ordeni un Atzinības krustu pasniedza 97 cilvēkiem. Starp viņiem Aleksandrs Matvejevs – bijušais Bauskas rajona milicijas nodaļas priekšnieks, Daugavpils Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Tiesību katedras asociētais profesors, Dr.iur. Par īpašiem nopelniem Latvijas neatkarības atjaunošanas periodā  A. Matvejevs kļuva par Triju zvaigžņu ordeņa kavalieri.