BauskasDzive.lv ARHĪVS

FOTO: Godina Valsts otrā prezidenta Gustava Zemgala piemiņu

FOTO: Godina Valsts otrā prezidenta Gustava Zemgala piemiņu

12. augustā Latvijas Valsts otrajam prezidentam Gustavam Zemgalam apritēja 150 gadu. Rīgas Meža kapos, godinot G. Zemgala piemiņu, tika rīkota svinīga ziedu nolikšana viņa atdusas vietā. Pasākumā piedalījās Valsts prezidents Egils Levits, Latvijas augstākās amatpersonas un G. Zemgala mazmazdēls Mārtiņš Andersons kopā ar ģimeni.

Valsts prezidents Egils Levits uzrunā akcentēja: "1918. gada 18. novembrī Gustavs Zemgals vadīja Latvijas Tautas padomes pirmo sēdi, kurā tika proklamēta Latvijas valsts. Mazāk zināms fakts ir tas, ka viņš bija pirmais latvietis – Rīgas pilsētas galva, un astoņus gadus viņa vadībā veidojās Rīgas pilsēta. Protams, viņa lielākais nopelns ir tas, ka viņš bija otrais Latvijas Valsts prezidents. G. Zemgals turpināja pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes ieviestās demokrātiskās tradīcijas, un G. Zemgalam ir ļoti liela nozīme demokrātiskas Latvijas veidošanā."

G. Zemgals dzimis 1871. gada 12. augustā Džūkstes pagasta "Odiņu" mājās (tagad mājas saucas "Brātiņi") amatnieka ģimenē.