Mielosimies!

Jogurta aukstā zupa ar avokado
SASTĀVDAĻAS: ● 250 mililitru dabiskā bezpiedevu jogurta; ● 150 mililitru auksta dzeramā ūdens; ● 1 avokado; ● 1 tomāts; ● 1 gurķis; ● 5 – 6 redīsi; ● 100 gramu brinzas; ● lociņi; ● dilles; ● 8 – 10 piparmētru lapiņas; ● sāls.
Cik
dažādi varam pagatavot auksto zupu! Izrādās, vismaz 15 veidos, jo katram
iespējams pielikt kaut ko arī pēc savas izvēles. Viens no tiem vasaras karstumā
atkal šķita izmēģināšanas vērts. Un arī šī garšu kombinācija bija atsvaidzinoša
un lieliska. Iesaku nebaidīties eksperimentēt, improvizēt un pamēģināt pašiem,
jo zupas gatavošana vairāk par pusstundu neaizņems.
Visus vajadzīgos dārzeņus un brinzu sagriezu nelielos kubiņos. Lociņus, dilles un piparmētru lapiņas sasmalcināju un kopā ar nelielu sāls daudzumu (ar to gan nevajag pārcensties, jo siers arī ir sāļš) vēl viegli sastampāju. Sastāvdaļas samaisīju un pārlēju ar jogurtu, pakāpeniski atšķaidot ar ūdeni, – atkarībā no tā, kādas konsistences zupu vēlamies, to varam pieliet mazliet vairāk vai arī mazāk. Pirms celšanas galdā zupu atdzesēju ledusskapī.
Dārzeņi ar kvinoju
SASTĀVDAĻAS:
● 200 gramu kvinojas; ● 1 sarkanais saldais pipars; ● 1 cukīni; ● 1 sīpols; ● 100 gramu ķirštomātiņu; ● 1 avokado; ● pētersīļi; ● olīveļļa; ● citrona sula; ● 1 tējkarote sinepju; ● 1 tējkarote medus; ● sāls.
Kvinojas
putraimus noskaloju, liku katlā, pārlēju ar aptuveni 750 mililitriem ūdens un
vārīju 15 – 20 minūtes uz vidējas uguns. Katlā zem vāka atstāju tos uzbriest,
pēc tam atdzesēju.
Sīpolu
nomizoju, sagriezu gabaliņos un pannā ar uzkarsētu eļļu apcepu caurspīdīgus.
Pēc tam pievienoju strēmelītēs sašķērētu saldo piparu, gabaliņos sagrieztu
cukīni un cepu dārzeņus, līdz tie zeltaini brūni. Tad piemaisīju uz pusēm
pārgrieztus ķirštomātiņus, sāli un piparus.
Izvārīto
kvinoju ar dakšiņu pairdināju un savienoju ar apceptajiem dārzeņiem. Pieliku
arī gabaliņos sagrieztu un ar citrona sulu apslacītu avokado un sasmalcinātus
pētersīļu zaļumus.
Ja vēlamies šo ēdienu baudīt kā siltos salātus, jāgatavo mērcīte. Sajaucu olīveļļu kopā ar sinepēm, medu un sāli. Viendabīgo masu pēc tam pārlēju kvinojai ar dārzeņiem un viegli iemaisīju. Jāteic gan, ka kuskusa ēdieni man garšo labāk, pie kvinojas vēl jāpierod...
Ar biezpienu un ogām pildītas klimpas
SASTĀVDAĻAS:
Mīklai ● 250 – 300 gramu miltu; ● 1 ola; ● 1 olas dzeltenums; ● 80 mililitru ūdens; ● mazliet cukura; ● sāls.
Pildījumam ● 200 gramu biezpiena; ● 1 olas baltums; ● 2 ēdamkarotes cukura; ● ¼ tējkarotes vaniļas cukura; ● 100 gramu saldo ķiršu; ● 1 ēdamkarote kukurūzas cietes.
Kad
veikalā mani iekārdināja tumši sarkanie saldie ķirši, izvārīju ar tiem pildītus
virtuļus. Mīklai bļodā iesijāju 150 gramu miltu, kaudzītes vidū izveidoju
bedrīti un ielēju tajā ūdeni. Pievienoju olu un olas dzeltenumu, kā arī cukuru
un sāli un sajaucu viendabīgā masā. Pakāpeniski piesijāju vēl vismaz 100 gramu
miltu – tik, lai mīkla būtu pietiekami stingra. Mīcīju to, līdz tā nelipa pie
rokām. Pēc tam savēlu mīklu bumbā, ietinu pārtikas plēvītē un atstāju aptuveni
pusstundu uzbriest.
Biezpienu
samaisīju ar olas baltumu, cukuru un vaniļas cukuru. Ķiršiem izņēmu kauliņus,
notecināju sulu un ogas apviļāju kukurūzas cietē, pēc tam iemaisīju biezpiena
masā.
Mīklu izveltnēju plānā plāksnē un ar glāzi izspiedu aplīšus. Uz katra liku pa tējkarotei pildījuma, pārlocīju mīklas ripiņas uz pusēm un aizspaidīju maliņas. Pildītās klimpas liku katlā ar verdošu ūdeni un pēc uzpeldēšanas vārīju vēl aptuveni sešas minūtes līdz gatavībai – atkarībā no virtuļu lieluma.
Ķiršu un burkānu ievārījums
SASTĀVDAĻAS:
● 500 gramu ķiršu; ● 700 gramu cukura; ● 250 gramu burkānu; ● ½ citrona.
Atradusi
šo neparasto recepti, vēlējos to izmēģināt, tikai nepieciešamo sastāvdaļu
daudzumu palielināju par pusi – nevārīšu taču pustukšu katlu! Tādēļ šoreiz izņēmu
no saldētavas jau ziemai noglabātos no kauliņiem atbrīvotos skābos ķiršus un
iegādājos un izņēmu kauliņus vēl arī tumši sarkanajiem saldajiem ķiršiem – kopā
ieguvu kilogramu iztīrītu ogu. Tās pārbēru ar 700 gramiem cukura un atstāju
atsuloties. Pēc tam sulu nolēju, kopā ar atlikušajiem 700 gramiem cukura
uzvārīju sīrupu un noņēmu putas.
Burkānus notīrīju un sagriezu nelielos gabaliņos tā, lai to masa būtu puse kilograma. Citronu labi nomazgāju, nosusināju, norīvēju tam dzelteno miziņu, bet mīkstumu sagriezu gabaliņos, atbrīvojoties no plēvītēm. (Lai ievārījumi nesacukurotos, tiem iesaka pievienot citrona sulu vai arī atšķaidītu citronskābi proporcijās: 1 ēdamkarote sulas uz 1 kilogramu ogu vai augļu; ja augļi jau tāpat ir skābi – tad ½ ēdamkarotes citrona sulas.) Ogas, burkānus un citronus liku sīrupā un uz nelielas uguns uzvārīju, pēc tam atdzesēju. Tā jārīkojas vairākas – divas līdz trīs – reizes. Tad burkāni kļūst mīksti, bet ievārījums sabiezē. Gatavo vārījumu salēju izkarsētās burciņās un aizvākoju. Iznākums – kopumā piepildītas nelielas burciņas apmēram 1,5 litru tilpumā.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»