BauskasDzive.lv ARHĪVS

Saules aizsargkrēmu priekšrocības: vai zināt visu par ultravioleto staru kaitējumu ādai?

...

2021. gada 30. jūlijs 10:47

69
Saules aizsargkrēmu priekšrocības: vai zināt visu par ultravioleto staru kaitējumu ādai?

Vasarā, izbaudīt sauli gribās pēc iespējas vairāk, tomēr ādas aizsargāšanai no kaitīgajiem UV stariem arī jākļūst par jūsu prioritāti. Par laimi ir pieejami daudz un dažādi ādas kopšanas līdzekļi, kas palīdz uzturēt ādu veselīgu un starojošu arī karstajā sezonā. Protams, izvēlēties piemērotāku starp plašā piedāvājuma var būt diezgan grūti. Vēloties jums palīdzēt, esam sagatavojuši apskatu, kam būtu jāpievērš uzmanība izvēloties saules aizsargkrēmu.

     Atšķirības starp UVA un UVB stariem

Vēloties izprast saules aizsargkrēmu svarīgumu, sākumā jāsaprot no kā ir jāpasargājas. Sauļošanās krēmi –  līdzekļi, kuri domāti ādas aizsardzībai no kaitīgajiem saules UV stariem. Šie stari tiek iedalīti divās kategorijās – UVA un UVB stari. Tieši tie ir visbīstamākie ādas veselībai un stāvoklim.

·         UVB saules viļņu garums ir ap 290-320 nm, tāpēc tie dziļi neiesūcas ādā, ietekmējot tikai pašu ādas virsslāni. Zemes ozona slānis bloķē ap 95 procentiem šo staru, tāpēc atlikušie 5 procenti var krietni kaitēt ādai. Galvenais pāri darījums, ko veic UVB stari – ādas apdegumi un tiešs DNS bojājums, kas var palielināt ādas vēža rašanās risku. Saules staru kaitējums ādai tika apzināts jau 1928. g., kad sākti ražot pirmie saules aizsargkrēmi, tāpēc vairākums līdzekļu saturēja aizsardzību pret UVB.

·         UVA saules viļņi sasniedz 320-400 nm un pat 95 procenti šo staru sasniedz zemes virsu. Salīdzinājumā ar UVB stariem, UVA var iesūkties dziļākos ādas slāņos un krietni to bojāt. Diemžēl laicīgi novērot UVB saules staru kaitējumu ir ļoti grūti. Ierasti, kaitējums izpaužas kā ādas elastīguma zaudēšana, grumbiņu, tumšo plankumu vai dzimumzīmju parādīšanās. Protams, šīs lietas parādās arī dabiski novecojot, tomēr neaizsargājoties pret UVA stariem, novecošanās process var paātrināties. 
        

       Vai visiem ādas tipiem nepieciešama aizsardzība pret sauli?

Viela, kura nolemj ādas krāsu ir melanīns. Cilvēkiem ar ģenētiski tumšāku ādu, dabiski ir vairāk melanosomu (melanīnu saturošas organellas)un augstāks eumelanīna skaits, tāpēc viņiem ir labāka dabiskā aizsardzība pret kaitīgajiem UV stariem. Parasti, šādu cilvēku dabiskais aizsardzības no saules faktors (SPF) ir augstāks un viņi ir labāk pasargāti no saules kaitīgās ietekmes, nekā cilvēki ar gaišāku ādu. Tomēr melanīns nepasargā no visiem kaitīgajiem UV stariem, tāpēc saules aizsargkrēmi ir obligāti ikvienam.

Vasarā UV staru daudzums ir lielāks, tāpēc šajā laikā ieteicams izmantot krēmu ar augstāku SPF aizsardzību. Ja vēlaties izvēlēties savai ādai atbilstošu produktu, pievērsiet uzmanību savam ādas tipam. Izvēloties nepiemērotas konsistences līdzekli, varat saskārties ar pārāk taukainu, lipīgu vai sausu ādu.

1. Jutīgai ādai

Tiem, kam ir jutīga āda būtu jāizmanto tāds aizsardzības pret sauli krēms, kura sastāvā ir maigākas,alerģijas neizraisošas sastāvdaļas. Ja zināt, kam esat alerģiski, pārbaudiet sastāvu. Jutīgai ādai ieteicami vieglas konsistences produkti ar augstāku SPF aizsardzību.

2. Taukainai ādai

Taukainas ādas īpašniekiem nepiemērots saules aizsargkrēms var izraisīt lipīgas, spīdošas ādas sajūtu vai pat izsaukt pumpu izveidošanos. Lai no tā izvairītos, ieteicams neizvēlēties taukainas konsistences sejas kopšanas produktus. Taukainas ādas īpašniekiem vispiemērotākie ir ūdens bāzes saules aizsargkrēmi. Tie ātri uzsūcas un neatstāj krēma pārpalikumu uz ādas. Varat atrast arī matētu efektu sniedzošus aizsardzības krēmus, kas neļaus ādai spīdēt.

3. Sausai ādai

Ja jums ir sausa āda ar noslieci uz zvīņošanos, ieteicams padomāt par mitrinošu losjonu vai uz eļļas bāzes izveidotu aizsargkrēmu. Šie saules aizsargkrēmi ādu ne tikai pasargās no kaitīgajiem saules stariem, bet arī dziļi mitrinās, neļaujot tai kļūt sausai. Meklējiet krēmus, kuru sastāvā ir tādas sastāvdaļas kā hialuronskābe, glicerīns vai alveja. 

4. Kombinētai ādai

Kombinētas ādas īpašnieki bieži vien saskaras ar dažādu ādas stāvokli dažādās ķermeņa vietās. Šī iemesla dēļ ir grūti izvēlēties atbilstošāko krēmu. Runājot par saules aizsargkrēmiem, kombinētas ādas īpašniekiem ieteicams izvēlēties vieglus, gēla saules aizsargkrēmus, kuri neapgrūtinātu taukaināku ādu un pabarotu sausās ķermeņa vietas.

Tie, kam ir normāla āda, var izmantot jebkuru augstas kvalitātes aizsargkrēmu, kas pasargā no kaitīgajiem UVA un UVBstariem. Lai gan SPF 30ir minimālais, rekomendējamais līmenis, karstās vasaras dienās izvēlieties 50+ SPFkrēmus.

Izmantojot aizsardzību no saules nav iespējams iedegt?

Pareizi izmantojot saules aizsargkrēmus (ieteicams ar to iesmērēties atkārtoti ik pēc 2 stundām), savu ādu pasargāsiet no 98 procentiem kaitīgo saules staru. Piemēram, saules aizsargkrēms ar SPF 15 var filtrēt apmēram 93 procentus jūs uzglūnošo UV staru. Tomēr tas, ka saules aizsargkrēmi pilnībā neļauj ādai iedegt ir mīts. Aizsardzība no saules vienkārši paildzina laiku, kurā āda spētu iedegt. Vienkārši sakot, SPF skaitlis ir mērvienība, kas norāda, cik ilgi jūsu āda var atrasties tiešos saules staros, nepaliekot sārta vai bez riska apdegt.Par cik, apmēram 3 % UVB staru netiek bloķēti, pat lietojot saules aizsargkrēmu varat iedegt.s