Gan kultūrvēsturiskais mantojums, gan tūrisma produkts

Plašs un dinamisks notikumu piedāvājums – «Mājas kafejnīcu dienas» un «Nākamā pietura Zemgale»
Šovasar iedzīvotājiem un tūrisma uzņēmējiem ļoti plašs un dinamisks dažādu akciju piedāvājums. Šajā sestdienā un svētdienā pasākumu ciklā «Nākamā pietura Zemgale» aicina paviesoties tūrisma objektos Bauskas un Rundāles apkaimē, bet jau aizvadītajā nedēļas nogalē bija iespēja apmeklēt Bauskas novadā piecas vietas notikumā «Mājas kafejnīcu dienas».
«Mājas kafejnīcu dienas» 23. un 24. jūlijā tika rīkotas Bauskas novadā. Tās pagastos un ciemos aicina apmeklētājus izbaudīt vietējo kulināro piedāvājumu, iepazīstot arī tradīcijas un kultūru. Bauskas novadā «Mājas kafejnīcu» durvis vēra apskates saimniecība «Vaidelotes» Codes pagastā, viesu nams «Upescelmiņi» Skaistkalnē, viesu nams «Satekas» Vecumnieku pagastā, atpūtas komplekss «Rožmalas» Ceraukstes pagastā un viesu nams «Baltā māja» Rundāles pagastā, informē Inese Turkupole-Zilpure, Bauskas tūrisma informācijas centra vadītāja.
Katra saimniece bija izdomājusi ēdienu un izklaižu piedāvājumu, lai tas būtu Zemgalei un Kaucmindes mājturības skolas senajām tradīcijām atbilstīgs.
Dzirnavu stāsti ar rupjmaizes uzputeni
«Bauskas Dzīve» tā paagrāk pagājušajā piektdienā bija iegriezusies atpūtas kompleksā «Rožmalas», lai izbaudītu viņu «Mājas kafejnīcas» piedāvājumu – Kaucmindes ēdienus «Rožmalu» gaumē, pēc dzirnavu receptēm. Šeit bija nakšņojuši kāzu viesi, kas vēl tikai posās uz mājām, kārtodami ceļasomas, viņi mums slavēja jauko uzņemšanu «Rožmalās». Iespējams, arī tālab bez «Bauskas Dzīves» tobrīd citu apmeklētāju restorānā nebija, un «Mājas kafejnīcas» piedāvājumu mūs aicināja baudīt vēsturiskajās Ribbes vējdzirnavās pie īstiem dēļu galdiem, uz dēļu soliem. Ļoti romantiski.
Bija iespēja apskatīt dzirnavu iekšpusi, iepazīt to darbību un vēl viedtālrunī noklausīties vējdzirnavu stāstus, daudz uzzinot, piemēram, to, ka 20. gadsimta sākumā Latvijā bija vairāk nekā 600 dzirnavu un Ribbes dzirnavas ir celtas pēc holandiešu tipa projekta. Stāsts ieviesa skaidrību arī par dzirnavu tipiem, to pielietojumu.
«Mājas kafejnīcas» ēdienkartē «Rožmalās» bija, piemēram, reņģes, kas ceptas rupjmaizē; rupjmaizes uzputenis ar vaniļas krēma mērci. Izvēlējāmies desertu un nebijām vīlušies. Īpašais, līdz šim nemēģinātais rupjmaizes uzputenis bija gardi skābens, kas kopā ar brīnišķīgi saldo vaniļas mērci garšas kārpiņām sniedza labu līdzsvaru.
Sestdien viesu pieplūdums «Mājas kafejnīcu dienu» pasākumā «Rožmalās» bijis lielāks, nekā patiesībā gaidīts, laikrakstam atzīst atpūtas kompleksa vadītāja Ilze Djačuka. Apmeklētāju pulkā bijuši rīdzinieki, liepājnieki, kuri pat speciāli braukuši nobaudīt rupjmaizē ceptās reņģes. Ap četrdesmit klientu sestdien pasūtījuši tieši «Mājas kafejnīcas» ēdienus. Kā teic I. Djačuka, «Rožmalu» kolektīvs ir atvērts akcijām un izaicinājumiem, ko rīko «Lauku ceļotājs» sadarbībā ar tūrisma informācijas centriem vai citi organizatori, jo tās ir papildu iespējas, kā ar savu uzņēmumu iepazīstināt arvien jaunus viesus.
Tā kā «Rožmalas» atrodas A7 maģistrāles malā, jau labi redzot, ka sākusies aktīvāka tūristu plūsma no Igaunijas, Lietuvas. Restorāns strādā, apkalpojot klientus, kas uzrāda «Covid-19» sertifikātus, iekštelpās, kā arī piedāvā āra terasi, vēl galdiņus dzirnavās. I. Djačuka min, ka problēmu ar šiem alternatīvajiem variantiem neesot, jo tie ciemiņi, kuri iebrauc Latvijā, ir ar sertifikātiem. Apmeklētāju plūsma, individuāli svētku pasūtījumi pašlaik uzņēmēju apmierinot, arī augusts solās būt labs.
«Baltajā mājā» – iz Kaucmindes pūra lādēm
Vēl «Bauskas Dzīve» aizdevās uz viesu namu «Baltā māja» Rundālē, kur saimnieki un pavāre Irēna Genīte bija parūpējusies par ēdieniem, kas tika gatavoti pēc kaucmindiešu pavārgrāmatu receptēm. Turklāt apmeklētājiem apskatei bija izlikta ekspozīcija, kas iepazīstināja ar Kaucmindes mājturības skolas vēsturi. Uz ekrāna slīdrādē cits citu nomainīja pagājušā gadsimta 20. – 30. gadu fotoattēli, uz galdiem izliktas grāmatas, dokumenti. Ar interesi varēja pētīt, piemēram, kādas jaunas sievietes Elzas Ķauķis sekmes mācību priekšmetos, kas bija sarakstītas Mājturības semināra beigšanas apliecībā 1937. gadā. Trijos mācību gados bija apgūta ne tikai latviešu valoda, pedagoģija, psiholoģija, mājturības ķīmija, mājsaimniecības ekonomija, ēdiena gatavošana, konservēšana, higiēna, krāsu mācība, tautas māksla utt., bet arī, piemēram, nacionālā ideoloģija.
Bagātīgo vēsturisko ekspozīciju uz «Balto māju» bija atgādājusi Kandavas tehnikuma struktūrvienības – Saulaines skolas, kas Kaucmindes mantiniece – novadpētniecības un vēsturisko materiālu krājuma glabātāja Marina Kazanceva. Viņai bija arī stāsti, ar kuriem dalījās, – kas vēlējās, varēja daudz uzzināt. Par to «Baltās mājas» saimnieki un viesi viņai pateicīgi.
Viesu nama saimnieku Ikertu ģimene bija izlikusi apskatei arī Latvijas novadu tautastērpus, apmeklētāji varēja minēt, kuram novadam kurš no tiem piederīgs. Dažam vedās tīri labi, cits tik divus varēja nosaukt. Apmeklētājiem, kā jau tematiski Kaucmindes zīmē pienākas, tika ierādīti arī rokdarbi – namamāte Solveiga Ikerte adīja zeķes, uzņēmuma «Novads» rokdarbniece Daiga Almane izšuva Zemgales tautastērpa blūzi, savukārt Marina Kazanceva demonstrēja pērļošanu. Čadīga gaisotne valdīja.
Bet nedrīkst aizmirst ēdienus! Tos «Bauskas Dzīve» degustēja kopā ar Bauskas tūrisma informācijas centra darbiniecēm: jau aizmirstas garšas rasolu ar siļķēm, bietēm, ābolīšiem, saldēdienus – cits bubertu, cits melleņu ķīseli ar klimpām.
Viesu namā «Mājas kafejnīcas» piedāvājumā pagājušajā nedēļas nogalē izsniegtas 90 īpašo ēdienu porcijas, sacīja S. Ikerte. Pasākuma nobeigumā gandarījums, ka ir tomēr Latvijā tik daudz iestāžu un uzņēmēju, kas joprojām uztur latvisko kultūrvidi.
Neaizmirst un celt godā
Bauskas tūrisma informācijas centra vadītāja Inese Turkupole-Zilpure teic milzu paldies Bauskas novada «Mājas kafejnīcu dienu» saimniekiem un iesaistītajām personām par to, ka piekrita piedalīties un piedāvāja gardus ēdienus un interesantas aktivitātes.
«Es ļoti lepojos, ka saimnieki uzdrīkstējās un piedāvāja pasākuma apmeklētājiem iepazīt tieši Zemgales un Kaucmindes ēdienus un tradīcijas, jo mūsdienās tas ir tik būtiski – neaizmirst un celt godā apkaimei raksturīgo ēdienu un tradīcijas, kas ir ne tikai nozīmīgs kultūrvēsturiskais mantojums, bet arī pieprasīts tūrisma produkts. Ar šādu pasākumu palīdzību mēs paši un mūsu viesi var iepazīt mūsu kultūru un tradīcijas un turēt tās «dzīvas». Tāpēc es ļoti ceru, ka nākamgad šo tradīciju turpināsim un uzņēmēji turpinās piedāvāt šos gardos ēdienus kā īpašu tūrisma produktu,» laikrakstam rezumēja I. Turkupole-Zilpure.
UZZIŅAI
«Nākamā pietura Zemgale»
31. jūlijā un 1. augustā Bauskas un Rundāles apkaimē ciklā «Nākamā pietura
Zemgale» aicina:
Rundāles pusē – «Laima Ceramics», «Baltā māja», restorāns «Rezidence», Rundāles ūdensdzirnavas, piemājas saimniecība
«Padegas»;
Gailīšu pagastā – SIA «Kristell», Kugrēnu vīna darītava.
Ierašanās visos minētajos objektos – ar obligātu iepriekšēju pieteikšanos
Vēl aicina Bauskas pils.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»