BauskasDzive.lv ARHĪVS

Teju 56 miljoni eiro

Teju 56 miljoni eiro

Apvienotais Bauskas novada budžets pašlaik ir tikai lielāks

Bauskas novada domes sēdē 29. jūlijā deputātiem būs jāapstiprina apvienotais budžets. Apvienotā budžeta ieņēmumi plānoti 55 934 648 eiro apmērā un izdevumi 68 682 053 eiro apmērā. Kopš gada sākuma pieaudzis projektu finansējums – no 11 432 288 līdz 12 747 405 eiro.

Par budžetu sprieda finanšu komitejas sēdē 22. jūlijā. Kopumā nācās atzīt, ka budžetu apvienošana uzreiz nenozīmē, ka pieaug arī brīvie finanšu līdzekļi, ko izmantot, – ir projekti, kurus šogad īstenot nesanāks.

Izdevumi pieaug

Pēc Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 18. punkta apvienoto novadu budžets ir jāapstiprina jūlijā. Tāpēc to plānots izdarīt 29. jūlija sēdē. Par apvienotā budžeta datiem informēja Ilona Spurķe, Bauskas novada ekonomikas un finanšu nodaļas vadītāja.

Viņa stāstīja par kopējiem skaitļiem, reizē norādot, ka pieaugusi projektu finansēšanas sum-ma – no 11 432 288 eiro 30. jūnijā līdz 12 747 405 eiro jūlijā. Lielākās izmaiņas, salīdzinot ar gada sākumu, saistītas ar Iecavas vidusskolas pārbūvi un sporta zāles celtniecību pie Iecavas pamatskolas – 1 822 008 eiro šogad, kā arī Skaistkalnes sporta zāles būvniecību – šogad 75 607 eiro, arīdzan ar divu Eiropas Savienības projektu īstenošanu kopsummā par 380 811 eiro.

Deputāti centās saprast arī dažas budžeta īpatnības. Tā Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis bija nedaudz pārsteigts par lielo dāvinājumu summas atlikumu budžetā un vaicāja, kāpēc summa nav izmantota. I. Spurķe skaidroja, ka tas ir ziedojums Bauskas Valsts ģimnāzijai konkrētiem mērķiem – stipendijām un teritorijas labiekārtošanai – un ziedojuma atlikums gada beigās pāriet uz nākamo gadu.

Tāmē neiekļāvās

Projekts, kuru šogad neīstenos, – Vecumnieku mūzikas un mākslas skolas pārbūve par 400 tūkstošiem eiro. «Projekts bija iekļauts budžetā. Kāpēc lēmāt izbeigt?» vaicāja A. Okmanis.

Skaidroja Bauskas novada domes deputāts un bijušais Vecumnieku novada domes priekšsēdētājs Guntis Kalniņš: «Bija paredzēts īstenot, un pieteicāmies kreditēšanas pro-grammai prioritārajiem objektiem. Tomēr iepirkumā neviena summa neiekļāvās – mazākais bija 718 tūkstoši eiro. Tālāk neiekļāvāmies arī laika termiņā un pēc 1. jūlija kā pašvaldība vairs nevarējām iesniegt kredīta pieprasījumu. Projekts tomēr ir aktuāls, aicināšu pašvaldību pie tā atgriezties.»

«Tad tā nauda skolai Vecumnieku novadā mums ir zudusi?!» vaicāja deputāts Mārtiņš Mediņš. A. Okmanis skaidroja, ka valdība piedāvā Bauskas novadam par šiem 400 tūkstošiem, kas netika apgūti, īstenot vēl kādu projektu, bet Vecumnieku novadam vajag lielāku summu. G. Kalniņš norādīja, ka varētu finansējumu sākt apgūt tikai tad, ja iepirkumu konkursā iekļautos 400 tūkstošos eiro un, pat ja piekristu summai virs 700 tūkstošiem, Bauskas novadam tāpat šogad budžetā nav līdzfinansējuma un projektu noteiktajā laikā sākt neizdotos. «Aicināšu nākamgad Bauskas novada domi pārbūvi atbalstīt,» atkārtoja G. Kalniņš.

Aizņemties vēl varēs
Šogad aizņēmumos plānots saņemt 7 294 514 eiro, bet jau paņemto aizņēmumu atmaksai tērēt 3 375 972 eiro. Saistību apmērs šogad 8,59 procenti. Deputāts Juris Krievs pauda uztraukumu par saistību apmēriem – nākamgad aizņēmumu atmaksas apmērs būs 9,29 procenti no budžeta, aiznākamgad – jau 9,42 procenti no budžeta. «Vai tas neietekmēs iespējas aizņemties? Ko drīkstam, ko ne?» vaicāja J. Krievs.

Atbildot I. Spurķe skaidroja, ka Finanšu ministrija ir noteikusi aizņēmumu atmaksas griestus 20 procentus no budžeta un līdz tam vēl ir tālu. Turklāt, kad beigsies projekti un atmaksās Eiropas Savienības īstenoto projektu līdzfinansējumu, tad parādsaistību procents samazināsies. Pašreizējos skaitļos jau esot iekļauti Iecavas novadā sāktie projekti. Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Mačeks norādīja, ka pēc pašreizējiem grafikiem pēc vairākiem gadiem saistību apmērs samazinās. Turklāt, ņemot vērā nepārtraukto celtniecības izmaksu pieaugumu, lētāk esot tagad aizņemties un ar salīdzinoši nelielajiem Valsts kases procentiem aizņēmumus atmaksāt, nevis censties naudu sakrāt un katru reizi konstatēt, ka viss ir kļuvis vēl dārgāks un naudas vajag vēl vairāk. 



20190621-0150-maf-logo.jpg
Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem