BauskasDzive.lv ARHĪVS

Mielosimies!

Brigita Skaistkalne

2021. gada 23. jūlijs 00:00

26
Mielosimies!

Cepeškrāsnī ceptas kotletes «kažokā»

Sastāvdaļas:

700 gramu maltas cūkgaļas,
300 gramu sīpolu,
400 gramu burkānu,
2 tomāti,
150 gramu siera,
sāls,
malti melnie pipari un citas garšvielas,
ūdens,
augu eļļa.

Sīpolus nomizoju un sagriezu kubiņos. Apcepu tos pannā ar augu eļļu, līdz tie kļuvuši caurspīdīgi. Pievienoju notīrītus un sarīvētus burkānus, pacepu vēl dažas minūtes. Tad pielēju nedaudz vārīta ūdens, piekaisīju sāli un piparus un cepu vēl, līdz ūdens iztvaikojis.

Maltajai gaļai pievienoju garšvielas, arī sāli. No masas veidoju apaļas kotletes, tās mazliet saplacināju un izkārtoju ar eļļu nedaudz ietaukotā veidnē. Virs kotletēm ar kaudzīti izliku saceptos sīpolus ar burkāniem. Savukārt tiem virsū – pa tomāta ripiņai. Visbeidzot pārliku kotletes ar siera šķēlītēm (te varam izmantot arī rīvēto sieru).

Veidni ar kotletēm «kažokā» ievietoju līdz 180 – 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc apmēram pusstundas tās jau bija ieguvušas zeltainu siera garoziņu un bija gatavas. Kotletes varam baudīt gan ar salātiem, gan citām piedevām pēc izvēles.

 

Grieķu salāti ar... arbūzu

Sastāvdaļas:

400 gramu arbūza,
100 gramu brinzas,
100 gramu fetas siera,
8 – 10 ķirštomātiņi,
2 svaigi gurķi,
vairākas piparmētru lapiņas,
2 ēdamkarotes olīveļļas,
1 ēdamkarote medus,
1 tējkarote balzametiķa.

Parasti šādus salātus (nezinu gan, vai tiešām «grieķu») gatavojam no dārzeņiem un fetas siera, taču šī atrastā ideja tveicīgajās dienās, kad veikalos ir pieejami arī arbūzi, bija īstajā laikā. Salāti izdevās maigi un sulīgi, taču reizē – ar pikantu «noti».

Krietnu arbūza šķēli ledusskapī atdzesēju, nogriezu mizu, izņēmu sēkliņas, bet mīkstumu sagriezu kubiņos un ieliku bļodā. Brinzu un fetas sieru arī sagriezu kubiņos, tāpat – svaigos gurķus. Ķirštomātiņus pārgriezu uz pusēm. Piparmētru lapiņas noskaloju un sasmalcināju. Mērcītei labi samaisīju medu, olīveļļu un balzametiķi. Ar to pārlēju sagatavotās salātu sastāvdaļas bļodā un uzmanīgi sajaucu. Sāli gan nepievienoju, jo gan viens, gan otrs siers ir pietiekami sāļš. Gatavos salātus vēl uz 20 minūtēm ievietoju ledusskapī.

 

Biezpiena, banānu un ogu kārtojums

Sastāvdaļas:

200 gramu biezpiena,
400 gramu skābā krējuma,
cukurs,
banāni,
zemenes,
cepumi.

Vadoties pēc šīs receptes, šo to gan pamainot, ātri vien pagatavoju gardu desertu. Krēmveidīgu biezpienu ar dakšiņu sadrupināju un saputoju kopā ar skābo krējumu (to gan tik daudz nepievienoju) un cukuru, cik nu šķita vajadzīgs, lai ēdiens nebūtu pārsaldināts. Banānu nomizoju un sagriezu kubiņos, tāpat – arī zemenes. Cepumus te neliku, bet izmantoju veikalā iegādātos biskvīta mīklas mafinus jeb kēksiņus, ko sadrupināju nelielos gabaliņos. Nu stikla trauciņos varēju veidot kārtaino desertu, sākot ar balto krēmu apakšā un pēc tam izliekot arī pārējās sastāvdaļas, kārtas atkārtojot. Saldo ēdienu izgreznoju ar zemenēm un piparmētru lapiņām. Pirms baudīšanas to vēl brītiņu paturēju ledusskapī.

 

Zemenes želejā ziemas krājumiem

Sastāvdaļas:

1 kilograms zemeņu,
600 gramu cukura,
40 gramu želatīna.

Ja vēl ir patvērusies kāda vēlo šķirņu odziņa, iespējams pagatavot arī šādu kārumu un vēsumā noglabāt pat ziemas krājumiem. Tas labi garšos gan ar putukrējumu vai saldējumu, gan arī ar pankūkām vai tāpat – ar karoti no burciņas.

Želatīnu pārlēju ar glāzi novārīta un atdzesēta ūdens, apmaisīju un atstāju uzbriest apmēram pusstundu. Tikmēr noskaloju zemenes un noņēmu kauslapiņas. Ogas liku katliņā, pārbēru ar cukuru un atstāju vismaz minūtes 15, lai izdalās sula. Pēc tam zemenes no uzvārīšanās brīža vārīju vēl desmit minūtes. Vēlams pārāk strauji katla saturu ar karoti nemaisīt, labāk viegli trauku pakratīt no viena sāna uz otru, lai ogas neizšķīstu. Uzbriedināto želatīnu izšķīdināju un pielēju vārītajām ogām. Katlu nocēlu no plīts un visu labi samaisīju – želatīnu uzvārīt nedrīkst. Zemenes ar želatīnu salēju pirms tam izkarsētās burciņās un aizvākoju. Centos tās piepildīt līdz pašai augšai, jo gaisa ietekmē, iespējams, ievārījuma virskārta var nedaudz mainīt krāsu. Garša gan tāpēc necietīs, taču labāk, ja arī tā izskats ir kārdinošs.