BauskasDzive.lv ARHĪVS

Vairākums izvēlas tikai terases

Kaspars Kalējs

2021. gada 20. jūlijs 00:00

621
Vairākums izvēlas tikai terases

Ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji nesteidz piedāvāt maltītes iekštelpās, ne arī pārbaudīt «Covid-19» sertifikātus

Jau vairāk kā mēnesi, no 15. jūnija, sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus personām, kas var uzrādīt derīgu digitālo «Covid-19» sertifikātu, ir ļauts sniegt arī iekštelpās.

Laikraksts «Bauskas Dzīve» skaidroja, kāda ir situācija Bauskas novadā strādājošās kafejnīcās un restorānos, vai kāds atvēris apmeklētājiem arī iekštelpas.

«Var rasties neērtas situācijas»
«Bauskas Dzīve» sazinājās ar restorāna «Rezidence» Pilsrundālē vadītāju Simonu Baļčūni. «Mēs atturamies sniegt pakalpojumus iekštelpās, jo pašlaik terases teritorija ir pietiekami plaša, lai varētu klientus ēdināt ārpus telpām. Ir izveidota nojume, lai patvertos no saules. Gadījumā, ja ir desmit cilvēku kompānija, kas ir vakcinējušies vai pārslimojuši, mēs neatsakām arī ēdināšanu iekštelpās,» sacīja S. Baļčūne.

Viņa uzskata, ka gadījumā, ja tiktu pārbaudītas personas pakalpojumiem iekštelpās, varētu rasties neērtas situācijas, ja, piemēram, kāds no kompānijas nevar uzrādīt derīgu «Covid–19» sertifikātu. «Iekštelpās pagaidām nevienu neaicinām. Visu jūliju šādi plānojam strādāt, augustā jau varētu mēģināt piedāvāt ēdināšanu iekštelpās. Noteikumi mainās bieži, un ikdienas līdzsvars tiek «izsists»,» teic S. Baļčūne.

Gan ārā, gan iekštelpās

Kroga «Aveņi» vadītāja Vita Začesta «Bauskas Dzīvei» pastāstīja, ka šajā sezonā jau ar 20. maiju ir atklājuši jaunu terasi pagalmā, turklāt strādā arī iekštelpās.

«27. maijā no Ministru kabineta puses izskanēja, ka ēdināšanas uzņēmumu kolektīvi ar «Covid-19» sertifikātiem varēs sākt strādāt iekštelpās. Uzskatu, ka ir muļķīgi nestrādāt maksimāli, ja ir visas iespējas to darīt. Apkalpojam klientus gan terasē, gan iekštelpās jau no 15. jūnija. Mūsu kolektīvs ir tam gatavs. Esam izjutuši arī agresiju no klientiem par to, ka uzņēmumam ir jāievēro Ministru kabineta noteikumi. Tomēr ir brīnišķīgi, ka varam strādāt ierastajā ritmā, kāds tas bija pirms pandēmijas sākšanās. Arī šajā «Covid-19» ierobežojumu laikā esam spējuši attīstīties un izveidot ko jaunu gan uzņēmumam, gan mūsu klientiem,» teic V. Začesta.

Būtu jāalgo papildus darbinieks
Kroga «Sombrero» Iecavā īpašniece Alla Upeniece izvēlējusies klientus apkalpot terasē, arī visas mēbeles, kas bija iekštelpās, iznestas pakalpojumu sniegšanai ārā. «Plānojam tikai septembrī piedāvāt ēdināšanu iekštelpās. Kamēr būs iespēja strādāt ārā, to arī darīsim, jo klientu vasaras sezonā ir ļoti daudz. Lai nodrošinātu sertifikātu pārbaudes, ir nepieciešams algot vienu cilvēku papildus, kas veiks šo pienākumu,» uzskatus pauž A. Upeniece.

Regīna Ukriņiene, individuālā komersante, kam pieder kafejnīca Skaistkalnē, kā arī «Bārbelīte», stāstīja, ka Bārbelē visi galdiņi, kas bija novietoti iekštelpās, tagad ir pārnesti uz nelielo terasi. «Iekštelpās vairs nemaz nav iespējas paēst. Mēs cilvēkus nešķirojam vakcinētajos un nevakcinētajos. Par pieprasījumu nesūdzamies. Lai pārbaudītu sertifikātu derīgumu, teju jāalgo vēl viens darbinieks,» domā ēstuves vadītāja.

Pasūtījumi privātajiem pasākumiem
Kafejnīcas «Pie pils» vadītāja Bauskā Oksana Barojana stāsta:  «Mēs cilvēkus nedalīsim. Mums ir liela terase, aiz ēkas un pie ieejas kafejnīcā ir vairāki galdiņi. «Covid» laiks mūs īsti nav ietekmējis, darba vienmēr ir pieticis. Tagad ir daudz pieprasījumu banketiem un privātajiem pasākumiem. Prieks, ka iedzīvotāji ir sākuši ceļot pa Latviju,» stāsta Oksana Barojana.

Kafejnīcas «Minču štelles» Codes pagastā grāmatvede Ruta Liepiņa atklāja, ka iekštelpās ēdinātāji nestrādā, jo ir par maz vietas. «Policija mums aizrādīja, ka iekštelpās strādāt nedrīkstam. Mums ir liela slodze šajā laikā, darba netrūkst. Apmēram 100 porciju dienā mums ir ļoti daudz. Lielākoties pasūtījumi un galda klājumi,» teic R. Liepiņa.

Klienti atbalsta ēdināšanu iekštelpās
Laikraksts uzrunāja arī klientus, kā viņi vērtē situāciju, kad daudzas ēdināšanas iestādes never apmeklētājiem iekštelpas. Baušķeniece Beāte Kate Hegenbarte ir vakcinējusies pret «Covid-19». «Uzreiz bija nostāja, ka to darīšu, arī ģimenē visi ir vakcinējušies. Es uzskatu, ka kafejnīcas iekštelpas droši var vērt vaļā vakcinētajiem, pārslimojušajiem vai tiem, kuriem negatīvi «Covid-19» testi, tieši tādu praksi piekopj sporta zāles, arī Rīgā daudzas kafejnīcas ļauj ēst iekštelpās. Manā skatījumā tā nav šķirošana, jo katrs pats izlemj – vakcinēties vai ne. Cilvēki paši var izvēlēties, it īpaši tagad, kad pastāv iespēja ēst terasēs, kur nav nekādu ierobežojumu,» uzskatus pauž B. K. Hegenbarte, «grūti vērtēt nostāju, ka uzņēmums var strādāt iekštelpās, bet to nedara. Ja uzņēmumi spēj sasniegt sev vēlamos ienākumus ar šādu nostāju, tad malači.»

Viņai piekrīt arī Kristofers Kugrēns: «Uzskatu, ka bez vakcinēšanās atgriešanās ierastajā dzīvē nav iespējama. Slimība draugu, tuvinieku lokā un sabiedrībā kopumā ir pierādījusi, ka tā nav joka lieta, līdz  ar to atbalstu lēmumu atvērt kafejnīcas vakcinētajiem un izslimojušajiem, lai gan to, manuprāt, joprojām vajadzētu darīt ar piesardzību.» Kristofers atzīst, ka laiki tiešām bijuši mums nepieredzēti un grūti, ieskaitot sabiedrības šķelšanos, taču galu galā esot jāatceras, ka vakcinēšanās joprojām ir katra izvēle, un, protams, jāsaprot, ka šai izvēlei var būt sekas.

SKAIDROJUMS
- Pēc Ministru kabineta un Ekonomikas ministrijas izstrādātajiem noteikumiem ēdināšanas pakalpojumu jomā tiek izdalīti divi pakalpojumu veidi – personām ar sertifikātu par vakcināciju vai «Covid-19» pārslimošanu, kā arī tām, kam šāda sertifikāta nav.
 
- Vakcinētiem vai  pārslimojušiem atļauts, nelietojot mutes un deguna aizsegus un neievērojot divu metru distanci, saņemt ēdināšanas un izklaides pakalpojumus gan iekštelpās, gan ārā. Šādi atvieglojumi iespējami, ja pie ieejas tiek nodrošināta
kontrole, lai identificētu personas ar digitālajiem sertifikātiem un nodrošinātu, ka pakalpojuma sniegšanas vietā neatrodas personas, kas šīm prasībām neatbilst.
Tāpat jānodrošina, ka minētās vietas personāls arī atbilst šīm prasībām. Visiem klātesošajiem jāspēj uzrādīt  sertifikāts.

- Savukārt, ja restorānā tiek apkalpoti apmeklētāji gan ar sertifikātu, gan bez tā, tad personas ar sadarbspējīgo sertifikātu var ēst restorāna iekštelpās, ja visam restorāna personālam arī ir šis sertifikāts. Savukārt personas, kam nav sertifikāta, var ēst terasē. Apkalpojot šīs personas, restorāna personālam jālieto sejas maskas. Iekštelpās gan ir atļauts izsniegt ēdienu līdzņemšanai, kā arī apmeklēt tualeti un veikt samaksu par pasūtījumu.

- Iekštelpās pie viena galdiņa nedrīkst atrasties vairāk kā 10 pilngadīgas personas, neskaitot nepilngadīgus bērnus, bet ne vairāk kā 20 personas kopā. Savukārt ārtelpās pie viena galdiņa drīkst atrasties ne vairāk kā 20 pilngadīgas personas, neskaitot
nepilngadīgus bērnus, bet ne vairāk kā 30 personas kopā.

Avots: Noteikumi «Grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 360 «Epidemioloģiskās drošības pasākumi «Covid-19» infekcijas izplatības ierobežošanai».»