BauskasDzive.lv ARHĪVS

FOTO: Dzīvā šaha spēle Rundāles pils dārzā

FOTO: Dzīvā šaha spēle Rundāles pils dārzā

Rundāles pils baroka dārzā pirmdien, 12. jūlijā, notika unikāls pirmais šāda veida pasākums Latvijā – dzīvā šaha spēle, kurā uz grandioza rūtotā laukuma tika izspēlētas vēsturiskas šaha atklātnes ar reāliem dalībniekiem un īstiem zirgiem. Tā tika  apliecināts, ka pasaulē populārākā prāta spēle patiešām ir gan sports, gan zinātne un arī māksla, un tās ilgtspējības pamatā ir arī daudzpusīgums un radošums.

Visi ienākumi no biļešu pārdošanas uz šo notikumu tika novirzīti žurnāla "Rīgas Laiks" darbības atbalstam. Pasākuma idejas autore un režisore ir dažādu kampaņu radošā direktore Una Rozenbauma, kura arī pati aizraujas ar šaha spēli.

Sarunā Una pastāstīja, ka idejas realizācija bija paredzēta jau pagājušā gada novembrī par godu šahista, starptautiskā lielmeistara Mihaila Tāla dzimšanas dienai, bet tikai šogad izdevās radīt šo burvīgo noskaņojumu, par kuru liela pateicība Rundāles pils darbiniekiem un brīnišķīgajai vietai.

Pasākuma laikā teatralizēti tika izspēlētas šaha atklātnes – "Napoleons pret Madame de Remusat 1804", "Bandinieka pārvēršanās par dāmu", "Ļeņins pret Hitleru 1909" (pēdējā atklātne, protams, bija joks, jo dzīvē šādas situācijas nekad nav bijis).

"Rīgas Laika" komandā figūru lomās iejutās žurnāla redakcijas cilvēki, bet pretējā komandā – lasītāji; dalībnieki - sabiedrībā pazīstami cilvēki, kā, piemēram, aktrises Baiba Broka, Guna Zariņa, Regīna Razuma, Imants Strads, Kaspars Znotiņš.

Pēdējā atklātnē uz laukuma tika aicināti arī skatītāji, kuriem tika dota iespēja “izstaigāt” figūru gaitas šaha lielmeistara Zigurda Lankas un viņa audzēknes Lindas Krūmiņas, Latvijas 2017. gada čempiones sievietēm šahā, izspēlētā mača vadībā.

Spēli komentēja komiķis Jānis Skutelis, kuram izdevās sasmīdināt gan skatītājus, gan spēles dalībniekus, un šaha turnīru organizators Andris Tihomirovs, piedalījās arī Siguldas šahiste Sandra Harlinska.

Vakara noskaņu ar muzikāliem priekšnesumiem bagātināja arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra kvartets un Laimis Rācenājs ar draugiem.

Pateicība tika pausta uzņēmējam Mārim Gailim par celtniecības materiālu sagādi grandiozajam šaha spēles laukumam un Kristīnei Abikai par teatralizētajiem tērpiem dalībniekiem. Arī skatītāji palīdzēja īstenot ideju, ierodoties baltos vai melnos ģērbos.

Pasākuma rīkotāji bija žurnāls "Rīgas Laiks" redaktora Ulda Tīrona vadībā sadarbībā ar SIA "Rozenbauma un Māsas", K.K. fon Stricka villu un „MG Būvnieks”, ar Rundāles pili, Rundāles pagastu apvienību un „Amber Distribution” Latvia.