Mielosimies!

Aukstā zupa bez bietēm
Sastāvdaļas:pāris kartupeļu, 3 glāzes kefīra, 4 cieti vārītas olas, 200 gramu ceptas vai vārītas cūkgaļas, 4 nelieli gurķi, 8 – 10 redīsi, sāls, pipari, dilles, sīpolu lociņi.
Vasaras karstumā, gatavojot auksto zupu, parasti priekšroku esmu devusi biešu sagatavei no burciņas – vienkārši un ātri. Šoreiz nolēmu bez bietēm iztikt, un arī process bija atšķirīgāks.
Nomizotus kartupeļus sagriezu mazos kubiņos, pārlēju ar ūdeni un vārīju, līdz tie mīksti, novārījumā atdzesēju. Olām atdalīju dzeltenumus un tos kopā ar sāli un kartupeļiem saberzu viendabīgā masā. Olu baltumus savukārt sasmalcināju. Gurķus sagriezu kubiņos, redīsus – pusripiņās, lieso gaļu – mazos gabaliņos. Sagrieztos produktus pievienoju saberztajam biezenim, pielēju kefīru, piekaisīju vēl arī sāli un piparus. Ja zupu vēlamies pikantāku, nekaitēs mazliet sinepju. Visu labi samaisīju un uz kādu brīdi bļodu ar pagatavoto atsvaidzinājumu vēl ievietoju ledusskapī. Pirms celšanas galdā pārkaisīju ar sasmalcinātiem zaļumiem.
Makaronu salāti ar dārzeņiem
Sastāvdaļas:
200 gramu makaronu, 3 tomāti, 1 sarkanais sīpols, zaļās olīvas, 3 dažādu krāsu saldie pipari, pētersīļu un diļļu zaļumi, sāls, malti melnie pipari, 3 – 4 ēdamkarotes olīveļļas.
Lieliski salāti vasarai! Sātīgumam makaronu spirālītes izvārīju pasālītā ūdenī un nokāsu. Zaļumus sasmalcināju, piekaisīju sāli un piparus un samaisīju ar eļļu. Saldos piparus atbrīvoju no sēkliņām un sagriezu gabaliņos. Zaļās olīvas, šoreiz bija ar paprikas pildījumu, sagriezu ripiņās, sarkano sīpolu – plānos pusgredzenos, bet tomātus – gabaliņos. Visas sagrieztās sastāvdaļas sajaucu un pārlēju ar zaļumu un eļļas maisījumu. Ja nu tā īsti gribam, varam pievienot vēl arī, piemēram, šķiņķi vai vārītu desu. Salātus pēc vēlēšanās vēl varam izrotāt ar to sastāvā ietilpstošajām izejvielām.
Omlete ar zemenēm un baziliku
Sastāvdaļas:
4 olas, 2 ēdamkarotes pūdercukura, 1 ēdamkarote miltu, 30 gramu sviesta, citronu sula, vaniļas cukurs, sāls, 300 gramu zemeņu, bazilika lapiņas.
Īsti vasarīga biskvīta omlete ar saldumiņu un svaigu ogu pildījumu! Zemenes noskaloju un sagriezu gabaliņos, apkaisīju ar ēdamkaroti pūdercukura. Olām baltumus atdalīju no dzeltenumiem. Dzeltenumus saberzu ar atlikušo pūdercukuru, piekaisīju vaniļas cukuru, sāli, miltus un visu sakūlu. Olu baltumus savukārt kopā ar kādu citronu sulas pilīti saputoju stingrās putās un iecilāju mīklā. Izcepu omletes – no šī daudzuma iznāca divas pa visu pannu. Izceptajām omletēm pa virsu izliku zemenes, sasmalcinātas bazilika lapiņas un satinu rullīšos. Pirms baudīšanas vēl pārkaisīju ar pūdercukuru.
Rauga mīklas plātsmaize ar zemenēm
Sastāvdaļas:
mīklai – ¼ glāzes piena, 2 ēdamkarotes cukura, šķipsniņa sāls, 50 gramu sviesta, 1 ola, apmēram 250 gramu miltu, ½ paciņas sausā rauga; pildījumam – 1 glāze piena (vai nedaudz vairāk), 3 olas, 3 ēdamkarotes miltu, 600 gramu rabarberu, 150 gramu cukura + vēl 3 ēdamkarotes, vaniļas cukurs, 200 gramu zemeņu, sadrupināti rieksti vai mandeļu skaidiņas.
Lai izceptu rauga plātsmaizi, vajadzēja vairāk laika, taču rezultāts bija ļoti gards un pūļu vērts. Mīklai miltus sajaucu ar raugu, sāli un cukuru, pievienoju mīkstu sviestu, olu un siltu pienu. Visu mīcīju, līdz mīkla vairs nelipa pie rokām, tā bija elastīga, gluda un vidēji stingra. Mīklu pārsedzu un noliku siltā vietā apmēram stundu uzrūgt. Tikmēr gatavoju krēmu. Olu dzeltenumus sajaucu ar 3 ēdamkarotēm cukura, vaniļas cukuru un miltiem, pielēju uzkarsētu pienu, liku katliņu uz uguns un maisot karsēju, līdz masa sabiezējusi. Uzvārīt gan nedrīkst. Krēmu apmaisot padzesēju. Rabarberus sagriezu nelielos gabaliņos. (Ja rabarberi vairs nav pieejami, derēs arī āboli, aprikozes vai kas cits pēc izvēles.)
Pannā ar mazliet ietaukotu cepamo papīru ieklāju mīklu plānā kārtā (man bija 28 x 23 centimetru veidne, taču derētu pat lielāka, tad mīklas kārta būtu vēl plānāka). Virs mīklas izlīdzināju krēmu. Tam virsū savukārt uzbēru sagrieztos rabarberus. Liku līdz 200 – 220 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī cepties apmēram 20 minūtes. Tikmēr olu baltumus saputoju, pakāpeniski piekaisot cukuru stingrās putās. Masā vēl var iemaisīt riekstus, bet bez tiem iztiku. Balto putojumu tad, īpaši neizlīdzinot, pārklāju karstai maizei. Vienmērīgi pa virsu izkārtoju arī zemenes un pārkaisīju mandeļu skaidiņas. Liku atpakaļ krāsnī un cepu vēl vismaz 15 minūtes. Gatavo plātsmaizi atdzesēju un sagriezu gabaliņos.
Teksts un foto: Brigita Skaistkalne
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»