BauskasDzive.lv ARHĪVS

Saglabās esošo ģerboni

Uldis Varnevičs

2021. gada 6. jūlijs 00:00

26
Saglabās esošo ģerboni

Rosina veikt iedzīvotāju aptaujas novada simbolikas izvēlei

Apvienotā Bauskas novada domes pirmajā sēdē deputāti lēma par vairākiem jautājumiem, no kuriem pats emocionālākais izrādījās par apvienotā novada ģerboni. Saglabāt esošo vai domāt par jaunu?

Sēdē, kas notika 1. jūlijā, piedalījās visi 19 deputāti. Kā uzsvēra jaunievēlētais domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis (Nacionālā apvienība – NA), apskatāmie jautājumi jau iepriekš bija izrunāti neformālā tikšanās reizē. Tomēr jautājums par ģerboni raisīja jaunas diskusijas.

Vecs vai jauns?
«Vai nu saglabājam esošo ģerboni vai rosinām taisīt jaunu?» tā problēmu formulēja A. Okmanis, norādot, ka šāds jautājums jāskata, lai nodrošinātu normālu novada darbības funkcionēšanu.

Deputāts Raitis Ābelnieks (NA) ieteica izmantot esošo: «Veidojot šo ģerboni, vadījāmies pēc vēsturiskā – mazais elements ir Bauskas lauva, kuru piešķīra Bauskai hercogs Frīdrihs, un otra daļa ir no savulaik Bauskas apriņķim piešķirtā ģerboņa. Domāju, ka vajag saglabāt vēsturisko tradīciju.»

Arī Inita Nagņibeda (Jaunā konservatīvā partija) aicināja atbalstīt esošo ģerboni, jo, tāpat kā upes, tā arī novadi tagad saplūstot vienā.

Zudīs cieņa
Neapmierināts ar šādu uzstādījumu bija Ingmārs Līdaka (ZZS): «Vecumniekiem nav pilnīgi nekāda sakara ar šo ģerboni. Tas nav nekāds miestiņš, kuram ar skaudību jāskatās uz Bausku, drīzāk pretēji. Ja pieņemsim veco ģerboni, tas liecina, ka nebūs labi – cilvēki neuzskatīs šo ģerboni par savu un necienīs to. Ies ar citiem ģerboņiem.» I. Līdaka arī norādīja, ka īsti nezinot nevienu bijušajā Vecumnieku novadā, kas atbalstot reformu. «Nebūs labi, ja jau pirmajā sēdē iezīmēsim, ka te galvenā būs Bauska! Tieši tāpēc jau neviens negribēja apvienoties,» tā deputāts.

 «Vai nebūtu pareizāk tagad vairāk iesaistīt iedzīvotājus? Es aicinu noskaidrot iedzīvotāju viedokli citos novados. Diskusijās pirms vēlēšanām apliecinājām, ka iesaistīsim iedzīvotājus lēmumu diskutēšanā un pieņemšanā,» norādīja Guntis Kalniņš (LRA).

Visi ir savējie

Vairāk tomēr bija esošā ģerboņa atbalstītāju. Arnolds Jātnieks (NA) aicināja atstāt esošo ģerboni, atzīmējot, ka maiņa nozīmēs papildu izmaksas. «Aicinu saglabāt esošo ģerboni, kas ir arī vizuāli pievilcīgs,» pauda Jānis Dūmiņš (LA).

«Ne jau Bauskas novads pieņēma Administratīvi teritoriālās reformas likumu. Aicinu atbalstīt esošo ģerboni,» tā Mārtiņš Mediņš (NA). «Mums visi ir savējie, arī Rundāle, Vecumnieki un Iecava. Vecumniekus nepametīs novārtā,» pauda Voldemārs Čačs (NA).
«Ātrumā izmaksas pateikt nevar, bet nomaiņa vismaz 20 tūkstošus eiro izmaksās.

Pašreizējā problēma – nav arī laika par to parunāt ar iedzīvotājiem,» atzina Aivars Mačeks (NA). «Vai varam tagad pieņemt, ka novads strādā ar Latvijas valsts mazo ģerboni un tad veic aptauju iedzīvotāju vidū?» interesējās Ināra Pētersone (LA).

A. Okmanis atsaucās uz Rundāles pagasta juridiskās nodaļas vadītāju Edgaru Paiču, kurš noskaidrojis, ka domei vai nu jāpieņem lēmums par ģerboņa maiņu, vai jāsaglabā esošais, nevis jāmēģina šo jautājumu pašlaik kaut kā atlikt.

A. Okmanis atzina, ka, arī jaunu ģerboni izveidojot, diez vai varēs tālu aiziet no vēsturiskās simbolikas. Heraldikas komisija neapstiprinās kuru katru zīmējumu – tikai tad, ja būs atbilstoši ģerboņu varianti.
 
Deputāts R. Ābelnieks gan vēl rosināja tagad pieņemt esošo ģerboni un nākotnē rīkot iedzīvotāju aptauju par to, vai vajag jaunu ģerboni.

Noslēgumā vairākums nobalsoja par esošā Bauskas novada ģerboņa saglabāšanu. Par jauna ģerboņa izveidi balsoja Guntis Kalniņš, Rihards Melgailis (LRA) un Ingmārs Līdaka.