BauskasDzive.lv ARHĪVS

Bauskas novadu vadīs rundālietis un iecavnieks

Bauskas novadu vadīs rundālietis un iecavnieks

Sāk strādāt jaunievēlētā dome, spēkā stājas administratīvi teritoriālā reforma

Notikusi pirmā apvienotā Bauskas novada domes sēde. Par domes priekšsēdētāju vienprātīgi ievēlēts Aivars Okmanis, par priekšsēdētāja vietnieku ar 17 balsīm ievēlēts Aivars Mačeks – abi no Nacionālās apvienības saraksta. 

Pirmā apvienotā novada domes sēde sākās 1. jūlijā plkst. 10. Līdz pirmajam jautājumam par domes priekšsēdētāja ievēlēšanu sēdi vadīja Bauskas novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Gailis. Sēde notika Bauskas novada pašvaldības administratīvās ēkas 3. stāva sēžu zālē.

Ievēl vienprātīgi
Aivaru Okmani priekšsēdētāja kandidatūrai virzīja Raitis Ābelnieks (Nacionālā apvienība – turpmāk  NA) un beigās A. Okmaņa kandidatūra palika vienīgā – par viņu nobalsoja visi deputāti. Tā par apvienotā Bauskas novada domes priekšsēdētāju ievēlēja bijušo Rundāles novada vadītāju. «Paldies par izvirzīšanu. Neuzdrīkstos atteikties, skatoties uz vēlēšanu rezultātiem. Pārlieku laimīgi par apvienošanos neesam, bet esam gatavi strādāt pēc savām spējām,» sacīja A. Okmanis.

Pēc tam sākās A. Okmaņa vadītā domes sēde, kuras sākumā viņš lūdza J. Gailim ar tādas pašas oficiālas procedūras palīdzību novadīt arī priekšsēdētāja vietnieka vēlēšanas. Vietnieka kandidatūrai A. Okmanis virzīja bijušo Iecavas novada domes priekšsēdētāju Aivaru Mačeku. Deputāts Jānis Dūmiņš («Latvijas attīstībai» – LA) izvirzīja šim amatam arī Voldemāra Čača (NA) kandidatūru, bet V. Čačs atteicās, pamatojot to ar jau pieklājīgu gadu skaitu un norādot, ka nespēšot sevi pilnībā veltīt šim darbam.

Rūpēsies par visām jomām
Piesakot kandidatūru, A. Okmanis aicināja neuztraukties, ka nav vadībā bijušā Bauskas novada pārstāvniecības. «Tās bažas, ka nav Bauskas novada pārstāvju vadībā, ir noņemamas. Mans izaicinājums vienmēr ir bijis Bauskas rajons. Rundālē tālāk viss ritēs savu gaitu, un esmu gatavs pievērsties Bauskas novada problēmu risināšanai,» pauda A. Okmanis.

Vairāki deputāti norādīja, ka pašvaldības nolikumā nav paredzēts, kādās jomās strādās priekšsēdētāja vietnieks, un tāpēc neesot pārliecības, ka A. Mačeks šim amatam atbilst. A. Okmanis skaidroja, ka vietnieka galvenais uzdevums būs aizstāt priekšsēdētāju prombūtnes laikā un palīdzēt pārvaldes procesos visās jomās.

«Darīšu visu iespējamo, lai vēlētāju uzticību nepieviltu. Man pašvaldībā ir daudzu gadu pieredze, darbs  komitejās un dažādās sfērās. Turklāt vienmēr esmu bijis un palikšu atvērts sarunām – neesmu nepieejams,» norādīja A. Mačeks.

Strādās tandēmā

Savas partijas saraksta pārstāvi slavēja arī R. Ābelnieks, norādot, ka vienu brīdi viņu bija pat iecerējis kā saraksta pirmo numuru, jo bijis gados jaunākais un arī vēlētāji viņu no saraksta trešās vietas pārcēluši uz otro. «Ja vēlētāju griba būtu citādāka, tad arī kandidāts būtu cits,» pauda R. Ābelnieks.

Slavēja arī iecavnieki. «Aivars Mačeks pārņēma domes vadību pēc Jāņa Pelša, un tas bija pats grūtākais laiks. Viņš parādīja, ka māk strādāt ar cilvēkiem. Aivars ir atvērts un pieejams gan kolēģiem, gan iedzīvotājiem, un aicinu droši viņu atbalstīt,» pauda Juris Krievs (NA).

Ne visi atbalstam noticēja. «Saprotu, ka kandidāts ir cilvēks – orķestris, bet ir arī atbildības jautājumi. Vai jūs savā starpā pārrunājāt, ko vairāk darīs vietnieks? Loģiski būtu atbildību noteikt nolikumā un tad skatīt kandidātus,» norādīja Ināra Pētersone (LA).
«Tandēmā mēs ļoti labi spēsim sadalīt savu darbu bez konkrētām jomām. Mums nav nepieciešams politisku motīvu dēļ noteikt kādas sfēras,» atbildēja A. Okmanis.

Rezultātā A. Mačeku ievēlēja par priekšsēdētāja vietnieku ar 17 balsīm – pret nobalsoja I. Pētersone un J. Dūmiņš.


Ievēl Bauskas novada domes komiteju vadītājus


Tūlīt pēc Bauskas novada domes pirmās sēdes ceturtdien notika arī komiteju sēdes, kuru laikā ievēlēja komiteju vadītājus un vietniekus. Šeit tikpat liela vienotība kā novada domes priekšsēdētāja vēlēšanās nebija novērojama.

Domes sēdē, kas notika 1. jūlijā, klausītājus izbrīnīja formāts, kā notika komiteju apstiprināšana – saraksts bija redzams tikai deputātiem, bet netika nolasīts publiski un vienkārši apstiprināja jau iepriekš sastādītus sarakstus. Tūlīt pēc domes sēdes notika komiteju sēdes, lai ievēlētu vadītājus un komitejas varētu sākt strādāt.

Bez diskusijām
Katrā no komitejām strādās deviņi deputāti, un komiteju būs par vienu vairāk, nekā iepriekš bija Bauskas novada domē.

Finanšu komiteju, kā ierasts, vadīs domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis (NA) un viņa vietnieks būs Aivars Mačeks (NA). Komitejā vēl strādās Voldemārs Čačs (NA), Jānis Dūmiņš (LA), Guntis Kalniņš (Latvijas Reģionu apvienība» – LRA), Juris Krievs (NA), Mārtiņš Mediņš (NA), Ināra Pētersone (LA) un Līga Rimševica (Jaunā konservatīvā partija – JKP).

Diskusijas nebija arī par sociālo un veselības komiteju – Jānis Siugalis (NA) izvirzīja Gunta Kalniņa (LRA) kandidatūru vadītāja amatam, un visi to atbalstīja. Tāpat par vietnieku Laine Baha (LA) virzīja I. Pētersoni, ko arī atbalstīja. Vēl komitejā strādās Raitis Ābelnieks (NA), Vilnis Gailums (NA), Arnolds Jātnieks (NA), Solveiga Lineja (NA) un L. Rimševica (JKP).

Izšķirošā balss
Toties par pārējo komiteju vadītājiem jau noritēja diskusijas. «Bauskas Dzīves» rīcībā ir informācija, ka daļēja komiteju vadītāju un vietnieku saskaņošana bija notikusi jau iepriekš, bet ne viss noritēja pilnībā pēc runātā.

Vissīvākā cīņa bija par izglītības, kultūras un sporta komiteju, kur vadītāju amatiem bija potenciāli trīs kandidāti, bet, cik var saprast, vienu brīdi bija notikusi vienošanās, un divi kandidāti virzīja viens otru. Tā J. Krievs izvirzīja vadītāja amatam R. Ābelnieku. Vēl vienu kandidātu izvirzīja J. Dūmiņš – Initu Nagņibedu (JKP), tomēr viņa balsojumā saņēma tikai trīs balsis, un par vadītāju ievēlēja R. Ābelnieku. Savukārt jaunais vadītājs par vietnieku izvirzīja J. Krievu, un šeit atkal par vietnieci Sandra Ķisele (NA) virzīja I. Nagņibedu. Abi balsojumā saņēma četras balsis, jo atturējās Ingmārs Līdaka (Zaļo un Zemnieku savienība). R. Ābelnieks norādīja, ka attiecīgi jāņem vērā to, par ko savu balsi atdevis vadītājs, un tas bija J. Krievs. Vēl komitejā darbojas V. Gailums, S. Lineja un R. Melgailis (LRA).

JKP paliek bez amata
Tāpat zināma konkurence bija, balsojot par vides un attīstības komitejas vadītājiem. Par pašas vadītājas amatu diskusiju nebija – pēc nelielas minstināšanās I. Nagņibeda šim amatam izvirzīja L. Bahu, kuru ievēlēja vienprātīgi.

Vietnieka amatā A. Jātnieks virzīja Mārtiņu Mediņu, bet L. Baha – Initu Nagņibedu. Balsojumā tomēr atkal par I. Nagņibedu bija tikai trīs balsis, un vietnieka amatā ievēlēja M. Mediņu. Vēl komitejā strādās V. Čačs, I. Līdaka, A. Mačeks, R. Melgailis, J. Siugalis.
Turpinājumā sanākušie vēl mēģināja vienoties par laikiem, kad notiks komiteju sēdes. Kopējā vienošanās bija, ka tas varētu notikt katra mēneša 14. – 17. datumos, bet par sēžu laikiem nolēma rīkot plašāku aptauju starp deputātiem un darbiniekiem, lai varētu vienoties par visiem pieņemamu laika periodu.

Sola rūpēties par visu novadu un vienotu politiku

Apvienotā Bauskas novada domes pirmajā sēdē deputāti lēma par vairākiem jautājumiem, no kuriem pats emocionālākais izrādījās par apvienotā novada ģerboni. Citus jautājumus skatīja mierīgākā gaisotnē.

Kā uzsvēra jaunievēlētais domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis (NA), apskatāmie jautājumi jau iepriekš bija izrunāti neformālā tikšanās reizē 28. jūnijā.

Skatīs ar laiku
Kopumā diskusiju praktiski nebija. Nelielas izmaiņas skāra pašlaik sagatavo pašvaldības nolikumu – skaidroja gan deputātu neizpratni par dažiem jautājumiem, gan novērsa dažas nepamanītas kļūmes.

Mazas diskusijas bija par deputātu darba samaksu, kur katram paredzēta 70 stundu slodze mēnesī. «Deputāti strādā, piedaloties sēdēs un pieņemot arī cilvēkus citos laikos. Lai izvairītos no kādām kompensācijām vai neparedzētām izmaksām, noteiktas ir 70 stundas,» norādīja Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Mačeks (NA). Papildu samaksa paredzēta komiteju vadītājiem, kam būs iepriekš jāstrādā ar komiteju jautājumiem un jāgatavo sēdes.

Ne visi gan bija apmierināti ar piedāvāto novada pārvaldes struktūru. «Mēs tagad apstiprinām sadrumstalotu struktūru. Vai pie tās pārveides atgriezīsimies nākamā pusgada laikā?» vaicāja Laine Baha (LA). «Ja būs nepieciešamība, atkal skatīsim,» atbildēja Bauskas novada domes priekšsēdētājs Ai-vars Okmanis (NA).

Jāņem atvaļinājums
Jau tūlīt pēc vēlēšanām sākās runas par to, ka virkne ievēlēto deputātu var nolikt mandātus, jo savienot ar darbu deputāta pienākumus būs grūti vai var traucēt citi iemesli. Viena no šādām personām ir Ingmārs Līdaka (Zaļo un zemnieku savienība).

«Ir doma nolikt mandātu. Vispirms gan centīšos saprast darba apjomu, kas šeit būs, un novērtēt savas spējas. Man tomēr ir pamatdarbs, no kura līdz Bauskai jābrauc divas stundas. Būtībā katru dienu, kad esmu Bauskā, man katru reizi ir jāņem dienas atvaļinājums darbā. Tur nav variantu – vai nu strādāju nopietni, nevis vienkārši spiežu podziņu, vai dodu iespēju citam nopietni strādāt,» saka Ingmārs Līdaka. Viņš norāda, ka visaugstāk savā partijas sarakstā vērtē Jāni Kovalu. Ja viņš būtu otrais, tad I. Līdaka pat nedomātu par mandāta nolikšanu un dotu vietu J. Kovalam, bet tagad tomēr izvērtēšot, ko un kā darīt. «Man ir viedoklis par izglītības un vides jautājumiem, bet nav tādu zināšanu sociālajā jomā. Ja arī nolikšu mandātu, tad vēlētājiem ir jāsaprot, ka balsoja tomēr par sarakstu, kur līderis bija Jānis Kovals un kur ikviens deputāts ir gatavs aizstāvēt viņu viedokli,» noslēdz I. Līdaka.

Neliels sarūgtinājums

Savukārt Ināra Pētersone (LA) apstiprināja, ka ir gatava pilnā apmērā iesaistīties domes darbā, lai arī viņai ir pamatdarbs. «Domē strādāšu nopietni. Pirmā sēde noritēja bez īpašiem pārsteigumiem. Tikai komiteju vadītāju vēlēšanas bija mazs izņēmums. Bija it kā vienošanās, ka komitejas varētu vadīt citu partiju pārstāvji, neskatoties uz politiskā spēka pārstāvniecību, bet iznāca citādāk. Sarūgtinājums, ka neievēlēja Initu Nagņibedu. Tomēr sēde bija mierīga, varējām izteikties, un tikām uzklausīti,» pauda I. Pētersone.
Rihards Melgailis (Latvijas reģionu apvienība), bijušais Vecumnieku novada domes priekšsēdētājs un Saeimas deputāts, uzskata, ka tādas izteiktas opozīcijas domē nebūs, norādot, ka viņa partija ir komitejas vadībā. «No savas puses ceru panākt, ka pabeigs Vecumnieku novadā iesāktos projektus – skolas ēka, stadions, sporta zāle un citi. Svarīgi būs mazināt nomales aspektu – lai Kurmene nav sliktāka par Codi vai Cerauksti. Lai ir kopējs vienots formāts. Jo tāpat tagad neteikšu, ka esmu baušķenieks – esmu un palieku Vecumnieku iedzīvotājs. Tai pat laikā ir jāsa-prot, ka var pārstāvēt sava bijušā novada intereses, bet līdzvērtīgi visā novadā. Man patika sava laika Bauskas rajona sistēma, kad lēma pagastu priekšsēdētāji. Cik efektīvi to īstenos – to parādīs pirmais pieņemtais novada budžets,» tā R. Melgailis.

Lai pagastos labi saimnieki!

No Vecumnieku novada domes opozīcijas Bauskas novada domes vadošajā partijā nokļuvis Mārtiņš Mediņš (NA) no Bārbeles pagasta. «Domāju, ka darba būs daudz. Novads plašs, apjoms liels. Jādara viss, lai mēs, deputāti, būtu pieejami visiem novada iedzīvotājiem. Jābūt klātesošiem, jāuzklausa. Nav problēmu, ko mēs nevarētu risināt. Vislielākais darbs būs izveidot efektīvu struktūru sadalījumu. Lai iedzīvotāji zinātu, kam ko var jautāt un prasīt,» norāda M. Mediņš.

Viņš vērtē, ka ļoti svarīgs uzdevums būs labu pagastu pārvaldnieku izvēle. «Ceru, ka jaunā dome pratīs izvēlēties atbilstošus vadītājus. Lai būtu pagastos labi saimnieki. Lai censtos rast risinājumu iedzīvotāju problēmām, reizēm pat privātām. Mēs esam atbildīgi par to, lai katrs, kurš atnāks uz pagastu, kādu iestādi vai domi, justos gaidīts,» tā M. Mediņš.

Meklēs izpilddirektoru
Pati jaunā vadība pirmo sēdi vērtē pozitīvi. «Viss notika, kā bija plānots. Pirmais balsojums pierādīja, ka varēsim kopā strādāt. Varam sadarboties, un labi, ka ir arī atšķirīgi viedokļi. Deputāti demokrātiski balso un lemj,» saka A. Okmanis.

Priekšsēdētāja vietnieks A. Mačeks norāda, ka viņš nebūs kāda atsevišķa bijušā novada pārstāvis. «Tikai un vienīgi vienota politika. Nevaram visu veidot uz iepriekšējo novadu pamata, lai arī atšķirības ir milzīgas. Bet nedrīkst celt tikai vienu bijušo novadu un citu atstāt bez attīstības. Pie pirmā budžeta būs skaidrāks, ko varam un ko nevaram,» pauda A. Mačeks.

Galvenais uzdevums, kas tagad vadībai stāv priekšā – izvēlēties jauno novada izpilddirektoru. Pirmais variants – tuvākajā laikā uzklausīt visus esošos izpilddirektorus un izvēlēties vienu no viņiem, kandidatūru piedāvājot deputātiem. Otrs – ja neviens nederēs, izsludināt konkursu. Kurš no scenārijiem piepildīsies, to vēl redzēs.


20190621-0150-maf-logo.jpg
Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem