Mielosimies!

Gardas uzkodas Līgo svētku galdam
Siera rulete ar biezpiena pildījumu
Sastāvdaļas:
300 gramu siera;
augu eļļa;
pildījumam:
200 gramu biezpiena;
150 gramu šķiņķa;
3 ķiploka daiviņas;
150 gramu kukurūzas;
1 – 2 marinēti pipari;
pētersīļu un diļļu zaļumi.
Lai pagatavotu šo pikanto ruleti, kas labi iederas arī vasaras vidus svētku galdā, bija vajadzīga tikai pusstunda. Vispirms pakausēju sieru (man gan bija 240 gramu gabaliņš, taču pietika). Polietilēna maisiņu no iekšpuses iesmērēju ar augu eļļu, liku tajā sieru un aizsēju, paciņu ar sieru ievietoju vēl vienā maisiņā, to atkal aizsēju un liku vārītā ūdenī. Minūtes desmit pavārīju, līdz siers mīksts.
Pildījumam šoreiz biezpienam piemaisīju smalki sagrieztu kūpinātu vistas girosu, gabaliņu sarkanā saldā pipara, sīkāk sagrieztus Korejas burkānus, kā arī sasmalcinātus ķiplokus un zaļumus.
Sieru izņēmu no maisiņiem un uz dubultā izklātas pārtikas plēvītes izrullēju, lai veidojas taisnstūrveida plāksne. Virsū izlīdzināju pildījumu un satinu visu ruletē. To uz vismaz pāris stundām vēl ievietoju ledusskapī.
Salāti «Vasaras vidus zieds»
Sastāvdaļas:
1 kūpināts vistas šķiņķītis;
1 – 2 tomāti;
1 sarkanais saldais pipars;
150 gramu siera;
100 gramu lociņu;
majonēze;
150 gramu burkānu;
150 gramu sīpolu;
augu eļļa;
pustējkarote cukura un tikpat etiķa;
ķiploka daiviņa;
asie sarkanie pipari;
sāls.
Šie salāti piesaistīs uzmanību ar savu krāšņumu. Vispirms sagatavoju burkānus: tos sarīvēju, piekaisīju sāli, piparus un cukuru un atstāju uz pusstundu ievilkties. Sīpolus sagriezu un apcepu augu eļļā līdz zeltainumam, tad no pannas noņēmu, bet atlikušajai eļļai pievienoju etiķi. Šo karsto šķidrumu pēc tam piemaisīju burkāniem un sīpoliem, pievienojot arī spiedē sasmalcinātus ķiplokus. Pagatavotos burkānus vēl uz laiciņu ievietoju ledusskapī.
Šķiņķi, tomātus un saldos piparus sagriezu kubiņos, sieru sarīvēju uz rupjās rīves, lociņus sasmalcināju. Visas sastāvdaļas nu varēju izkārtot uz lēzenā šķīvja zieda veidā, vidū liekot mērcīti. To šoreiz pagatavoju, samaisot skābo krējumu ar majonēzi un sasmalcinātām dillītēm. Un tad jau katrs pats savā šķīvī var samaisīt salātu sastāvdaļas – visas vai arī tikai tās, kas labāk garšo.
Speķa pīrādziņi, kas nepievils
Sastāvdaļas:
mīklai:
250 gramu margarīna vai sviesta;
1 glāze piena;
vismaz 3 glāzes miltu;
¼ paciņas «Rīgas» rauga;
3 tējkarotes cukura;
šķipsniņa sāls;
pildījumam:
500 gramu (vai mazāk) žāvētas vai sautētas gaļas;
sīpoli;
ola pārziešanai;
ķimenes vai sezama sēkliņas.
Pēc šīs receptes gatavotie pīrādziņi ir ļoti garšīgi, visi tos ir slavē. Parasti ar rauga mīklu «nenoņemos», bet šī ir ļoti vienkārša recepte, un mīkla nav jāraudzē siltumā.
Izkausēju margarīnu, pielēju tam pienu, pieliku sāli, tad – visam klāt ar cukuru sajauktu «atdzīvinātu» raugu. Visbeidzot pievienoju izsijātus miltus. Mīklu labi samīcīju (jāraugās, lai nav par šķidru, varbūt vajadzēs vēl kādu pusglāzi miltu), sadalīju četrās bumbās un uz kādām divām trim stundām ieliku ledusskapī. Var turēt arī ilgāk un izcept pīrādziņus, kad ir laiks. Tad plāni izrullēju katru mīklas bumbu apaļās plāksnēs un ar nazi sadalīju 12 vai 16 daļās, cik nu lielus pīrādziņus vajag. Platākajā galā katrai daļai liku pildījumu – uz pannas nedaudz apceptu, smalki sagrieztu gaļu kopā ar sīpoliem un pipariem – un sarullēju virzienā uz tievāko galu. Kārtoju pīrādziņus uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, pārziedu ar sakultu olu, pārkaisīju ķimenes un liku cepties līdz 170 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 15 minūtes. Iznākums – 48 vai 64 mazi, skaisti pīrādziņi (ja ēd jau siltus, tad mazāk).
Biezpiena «konfektes» ar zemenēm
Sastāvdaļas:
200 gramu cepumu;
90 gramu sviesta;
150 gramu biezpiena;
150 gramu zemeņu;
kakao vai kokosriekstu skaidiņas.
Šoreiz desertā piedāvāju gardas «konfektes» ar krāšņu, svaigu un veselīgu pildījumu. Kad zemeņu sezona ir pašā plaukumā, vitamīniem bagātās ogas varam izmantot arī šādi un veiksmīgi kombinēt kopā ar biezpienu. Šīs bumbiņas neatstās vienaldzīgu un garšos arī bērniem.
Cepumus ar mīklas rulli smalki sadrupināju, pievienoju biezpienu un mīkstu, pakausētu sviestu. Ja cepumi nav pārāk saldi, var piekaisīt pūdercukuru. Visu labi samaisīju. Nomazgāju, apsusināju un atdalīju no kauslapiņām nelielas zemenes. No mīklas ņēmu pa gabaliņam, savēlu bumbiņu, saplacināju un vidū «paslēpu» pa zemenei, atkal izveidoju bumbiņu, un tā – kamēr visa masa izmantota. Tad daļu «konfekšu» apviļāju kokosriekstu skaidiņās, pārējās – kakao pulverī. Vēl tikai uz kādu laiciņu «bumbiņas ar noslēpumu» ievietoju ledusskapī.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»