Mielosimies!

Cepeškrāsnī cepti marinēti cāļu šķiņķīši
Sastāvdaļas:
8 atkauloti cāļu šķiņķīši;
8 ķirštomātiņi;
1 ēdamkarote eļļas;
timiāns.
Marinādei:
1 ēdamkarote šķidra medus;
1 tējkarote mārrutku;
1 tējkarote pesto;
2 ēdamkarotes eļļas;
1 ēdamkarote citrona sulas;
1 ķiploka daiviņa;
sāls.
Ķiplokus sasmalcināju – tos, tāpat arī pārējās te vajadzīgās sastāvdaļas, ņēmu mazliet bagātīgāk un samaisīju ar medu, mārrutkiem, bazilika pesto, eļļu, citrona sulu un sāli. Šķiņķīšus liku pagatavotajā marinādē. Traukā ar vāku atstāju gaļu ievilkties – istabas temperatūrā tam pietiks ar stundu, taču, ja ēdienu turpināsim gatavot vēlāk, tad gan siltā laikā labāk šķiņķīšus ievietot ledusskapī. Tomātiņus pārgriezu uz pusēm. Katru gaļas gabaliņu iztaisnoju (ja vēlamies, to vēl varam ar gaļas āmuriņu izdauzīt), uz tā liku pa divām tomātu pusītēm un satinu. Rullīšus izkārtoju ar eļļu ietaukotā cepešpannā cieši citu pie cita, lai cepoties neattītos, pārkaisīju timiānu un veidni ievietoju līdz 190 – 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Cepu 45 – 50 minūtes, līdz cāļu cepetīši kārdinoši brūni. Tad tos varam baudīt kopā ar svaigiem salātiem un citām piedevām pēc izvēles.
Mazsālīti gurķīši ar sezama sēkliņām
Sastāvdaļas:
1 kilograms svaigu gurķu;
4 ķiploka daiviņas;
½ tējkarotes maltu sarkano piparu;
2 ēdamkarotes 6% etiķa;
2 ēdamkarotes sojas mērces;
4 ēdamkarotes augu eļļas;
1 – 2 ēdamkarotes sezama sēkliņu;
sāls.
Gurķus labi nomazgāju, apsusināju un sagriezu – to varam darīt pēc izvēles vai nu gareniskās strēmelītēs, vai arī ripiņās. Piekaisīju tiem sāli un atstāju 20 minūtes mierā, pēc tam izdalījušos šķidrumu nolēju. Gurķiem pievienoju sasmalcinātus ķiplokus, aso malto papriku, ābolu etiķi, sojas mērci un sajaucu. Pannā uzkarsēju vajadzīgo eļļas daudzumu, tajā līdz zeltainumam apcepu sezama sēkliņas un tad pannas saturu pārlēju gurķiem. Tiem piekaisīju vēl arī sāli pēc garšas, sasmalcinātas dillītes un visu labi samaisīju. Liku uz dažām stundām ledusskapī ievilkties. Kurš gan vasarā spēs atteikties no šāda kraukšķīga garduma! Arī figūrai tie nekaitēs, tikai apetīti gan rosinās.
Krāsainas tomātu uzkodas ar svaigo sieru
Sastāvdaļas:svaigais siers;
tomāti;
saldais pipars;
vairākas ķiploka daiviņas;
zaļumi;
sāls.
Pārdesmit minūtēs varam pagatavot gardas uzkodas gan ikdienai, gan dārza svētku galdam. Īpaši krāšņi tās izskatīsies, ja izvēlēsimies reizē gan dzeltenos, gan sarkanos tomātus, arī papriku varam ņemt, piemēram, zaļo. Dārzeņus nomazgāju un sagriezu: tomātus apmēram puscentimetru biezās, bet saldo piparu – vēl mazliet plānākās ripiņās. Ķiploki un zaļumi (dilles, pētersīļi vai lociņi) jāsasmalcina un kopā ar sāli un pipariem pēc garšas jāsamaisa ar svaigo sieru. Šoreiz mājās bija kārbiņa ar pikanto sieru, un, to pagaršojusi, secināju, ka tas ir ar pietiekami bagātīgu garšu, tādēļ to uzreiz varēju smērēt uz tomātu ripiņām. Tām katrai vēl uzliku zaļās paprikas riņķīti, uzkaisot arī sasmalcinātus zaļumus. Tomātu ripiņas varam arī kārtot uz lēzenā šķīvja, uz tām izlikt saldo piparu riņķīšus un vidū ar konditorejas maisiņa un uzgaļa palīdzību iepildīt sagatavoto pikanto svaigā siera (vai biezpiena) masu.
Biskvīta rulete ar rabarberiem
Sastāvdaļas:
4 olas;
4 ēdamkarotes cukura;
4 ēdamkarotes ar
kaudzīti miltu;
puse tējkarotes cepamā pulvera;
rabarberi.
Pildījumam:
zemenes;
200 gramu saldā
krējuma;
250 gramu krēmsiera;
pūdercukurs.
Kamēr rabarberi vēl pieejami, par pamatu izmantojot klasisku recepti, izcepu arī biskvīta ruleti. Vispirms pagatavoju pildījumu: nomizoju un sīki sagriezu vairākus rabarberu kātus, samaisīju ar pāris ēdamkarotēm cukura un vaniļas cukuru pēc garšas, pēc tam notecināju lieko sulu. Cepeškrāsns plāti izklāju ar cepampapīru un uz tās izlīdzināju rabarberu gabaliņus.
Olām atdalīju baltumus no dzeltenumiem. Dzeltenumiem pievienoju cukuru un putoju, līdz cukurs izkusis. Piemaisīju kopā ar cepamo pulveri izsijātus miltus un pielēju arī ēdamkaroti ūdens (tas gan receptē nebija), lai biskvīts nav tik sauss un vēlāk rullējot nelūst. Olu baltumus saputoju stingrās putās un iecilāju pārējā masā. Mīklu vienmērīgi izlīdzināju virs rabarberiem un cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī minūtes 20. Tad plāti apklāju ar cepamo papīru, apvērsu otrādi, ar rabarberiem uz augšu, cepumu saritināju ruletē un atdzesēju. Arī šāda tā jau ir baudāma gardu muti. Taču šoreiz vēlējos vēl bagātīgāku pildījumu, tādēļ saldo krējumu saputoju ar pūdercukuru, beigās piemaisot svaigo sieru. Ruleti vēl atritināju, pārsmērēju ar gaisīgo pildījumu, pa virsu izkārtoju arī sagrieztas svaigas zemenes un atkal visu uzmanīgi sarullēju. Gardumu ievietoju ledusskapī un pirms griešanas gabaliņos vēl pārkaisīju ar pūdercukuru.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»