BauskasDzive.lv ARHĪVS

Vēlēt nāk, lai atbalstītu savējos

Vēlēt nāk, lai atbalstītu savējos

Iecavā reformu negrib, vēl cer uz Satversmes tiesas lēmumu

Iecavas kultūras namā iekārtotais vēlēšanu iecirknis Nr. 350 ir lielākais Bauskas novadā; te nobalsojušo skaits 5. jūnija vēlēšanās arī bija no visiem mūspuses 23 iecirkņiem vislielākais – 1747 derīgas zīmes.

Telpas kultūras namā ir iekārtotas pārdomāti un ērti, atbilstīgi epidemioloģiskās drošības normām – vēlētāji nāk pa vienām durvīm, bet pēc balsošanas iziet pa citām, tā nesatiekoties. Uz grīdas labi redzamas uzlīmes, kas atgādina par divu metru distanci. Ieejot kultūras nama foajē, te novietota roku dezinfekcijas ierīce, ir padomāts arī par rezerves aizsargmaskām, ja nu kādam vēlētājam tā tomēr piemirsusies vai saplīst, kā arī par rakstāmpiederumiem. Grīdas vāzē smaržo liels un grezns pušķis, pie zāles sienām gleznas – tas telpai dod mājīgumu un notikumam svinīgu un jauku akcentu.

Par novadu žēl, bet jāmācās sadzīvot
Pirmais vēlētājs pulksten 7, kā noprotams, izrāvies no spraigiem lauku darbiem. Šī pilsoņa sirds tik pilna par, viņaprāt, notiekošo netaisnību novadu reformas sakarā, ka viņš, sevi godādams par «mēs», skaļi pauž savu nepatiku gan pret Bausku, gan pret laikrakstu «Bauskas Dzīve».

Vēlētāja Oksana ļoti steidzās uz darbu poliklīnikā, tāpēc izvēlējusies nobalsot rīta agrumā, pirms darba. Par ko balsojusi, to gan paturēšot noslēpumā. Vineta arī steidz darba gaitās, balsojusi par «savējiem un esošajiem». Viņa domā, ka arī jaunajā novadā «būs labi, visiem gribas labāk dzīvot, nevajag strīdēties, vajag citam citu cienīt un strādāt kopā, ir jāmāk un jāmācās sadzīvot».

Savukārt Rimants ir tāla ceļa jūtīs – viņš tūlīt pat dodas uz darbu Vācijā. Rimants uzskata, ka Iecavas novads pēc pievienošanas Bauskai noteikti nebūs ieguvējs, viņa viedoklis: «Bauska ir lielāka, un lielākās finanses tiks novirzītas uz Bausku, bet mēs te neesam nekādi lēmēji, tā jau valdība ir nolēmusi, un mēs neko nevaram darīt. Redziet, kas te darās, – cik mašīnu iet cauri Iecavai, iedzīvotāji pacietīgi, nav kā Polijā, kur vienreiz aiztaisa ceļu, otrreiz, un tad ātrāk sāktu domāt par apvedceļu! Tas ir vajadzīgs gan Bauskai, gan Iecavai.»

Andris piebrauc pie vēlēšanu iecirkņa ar motociklu. Ieradies rīta agrumā nobalsot, jo uzskata – sarakstā noteikti jābūt iecavniekiem, lai Bauskā neaizmirstu Iecavu. Protams, Iecavai «vienai ir foršāk». Pēc balsojuma viņš dosies izklaides izbraucienā ar motocikliem draugu kompānijā maršrutā Cēsis–Alūksne–Madona, plānots nobraukt vismaz 450 kilometru.

Sociāli aktīvi un motivēti jauni cilvēki
Šīs ir pirmās vēlēšanas Matīsa dzīvē, jauneklis ir Latvijas Universitātes students, viņš «jūtoties forši», esot interesanti, un tad jau redzēs, kas beigās būs. Matīsa mamma Dace stāsta, ka abi no rīta agri nākuši balsot, jo plānots doties ciemos. Balsojuši par «savējiem», par tiem, kuri «labi pārbaudīti darbā», par personībām. Par novadu reformu Dace teic: «Mēs jau esam to piedzīvojuši, atgriežamies vecajās robežās. Galvenais, lai mums ir skolas, bērnudārzi, sakopta vide.» Mamma arī gandarīti apstiprina, ka dēls Matīss ir sociāli aktīvs cilvēks.

Pie Iecavas kultūras nama zem Latvijas valsts karoga šajā dienā izvēlas fotografēties Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 53. kājnieku bataljona pārstāvji no Bauskas, viņiem šonedēļ mācības, arī sestdiena nav izņēmums. Braukuši caur Iecavu, kur piestājuši nobalsot vēlēšanās. Pozitīvi, aktīvi, smaidīgi un motivēti jauni cilvēki, viņus nevar nepamanīt, un visiem apkārtējiem arī uzreiz gribas nevilšus iztaisnot muguru un ieņemt staltāku stāju.

Domei liels darbs priekšā

Solveiga un Rolands Lineji balsojuši par «savu sarakstu», kā zināms, Solveiga pati balotējās no Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK. Abi Lineji gan uzsver: «Vēl nekas nav beidzies, gaidām Satversmes tiesas lēmumu administratīvi teritoriālās reformas sakarā. Visiem, kuri tiks ievēlēti, gaidāms liels darbs priekšā.» Lai atkal varētu apvienot atsevišķos novadus, liela uzmanība būs jāpievērš tam, lai neaizmirstu kādu stūrīti,» saka Solveiga.

Uz iecirkni sestdien atnākušie un «Bauskas Dzīves» uzrunātie iecavnieki balso, lai varētu aizstāvēt savas intereses jaunajā Bauskas novadā, un vēlē par noteiktām personām.

«Bauskas Dzīve» pie vēlēšanu iecirkņa pēc balsošanas sastop arī Iecavas novada domes priekšsēdētāju Aivaru Mačeku. Kā viņš zīmīgajā dienā jūtas? «Dīvaini jūtos, liela neziņa priekšā,» atbild A. Mačeks, «pagaidām man nav pārliecības, ka būs labāk, bet ir jādara viss iespējamais, lai būtu labāk. Protams, ka mēs gaidām Satversmes tiesas lēmumu, protams, ka cerības ir, bet es nevaru noticēt, ka tiesa ies pret valdību. Ja tas tiešām tā notiks, tas būs īsts brīnums. Es gan vēlētos saprast, kā tad process risināsies tālāk, sevišķi tagad, pēc vēlēšanām. Pagaidām jautājumu ir vairāk nekā atbilžu. Mēs, vēl tagadējie novadi, esam tik ļoti atšķirīgi – pēc atbalsta, ko sniedzam iedzīvotājiem, pēc noteikumiem, pēc darbības – tur būs jābūt milzīgam darbam, lai to pārkārtotu.»

Dzīvesvietās – 15 balsotāji
Iespēju Iecavā balsot iepriekš – 31. maijā, 3. un 4. jūnijā – izmantojis 621 vēlētājs. Rūta, lai izvairītos no liekiem kontaktiem, balsojusi piektdien, 4. jūnijā. Viņa stāsta, ka zinājusi, par ko balsot, – par personīgi zināmu kandidātu, vēlēšanu iecirknī citu vēlētāju tajā laikā neesot bijis.

Savukārt 15 vēlētāji rakstījuši iesniegumus, lai varētu balsot savā dzīvesvietā, neviens saistību ar «Covid-19» iesniegumā gan nav minējis. Šinīs vēlēšanās ne tikai vēlētājiem bija jāapbruņojas ar aizsargmasku un savu rakstāmrīku, bet arī vēlēšanu komisijas locekļi, kuri devās pie vēlētājiem uz mājām, tika ietērpti īpašos aizsargtērpos.

Iecavas pansionāta iemītnieki tika organizēti nogādāti vēlēšanu iecirknī piektdien, 4. jūnijā, informē Iecavas novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Tālrīts Krastiņš.

T. Krastiņam šīs jau ir trešās vēlēšanas, ko viņš vada Iecavas novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja amatā, bet pieredze vēlēšanu procesa organizēšanā, pēc T. Krastiņa rēķiniem, esot jau no 1995. gada. Lai gan pastiprinātā režīmā strādāja arī Reģionālās pašvaldības policijas Iecavas novada nodaļas darbinieki, viņu palīdzība nav bijusi nepieciešama.


20190621-0150-maf-logo.jpg
Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem