BauskasDzive.lv ARHĪVS

Vēlas saglabāt pašreizējo stabilitāti

Vēlas saglabāt pašreizējo stabilitāti

Iecirkņos Bauskā, Īslīcē, Ceraukstē, Gailīšos un Vecsaulē novērota zema balsotāju aktivitāte

Šogad apvienotā Bauskas novada vēlēšanās no 32 425 vēlētājiem vēlēšanu iecirkņos savas balsis par deputātu kandidātiem atdeva 8889, kas ir nedaudz vairāk kā ceturtā daļa. Iespējams, ka cilvēkus novadā viss apmierina, ko daļēji pauda arī vēlētāji iecirkņos, – daudzi atdeva savas balsis par to, lai pārmaiņu nebūtu.


Kopumā aptaujāto vēlētāju atbildes liecina par divām tendencēm – lielākā daļa nevēlas pārmaiņas, uzsverot, ka grib, lai pašreizējie vadītāji pabeigtu iesāktos darbus un iniciatīvas. Savukārt opozīcijā esošās protesta grupas, kuras vēlas pārmaiņas jauniešiem vai citām vecuma grupām un iedzīvotājiem, sadalījās pa citām partijām, kā rezultātā apmēram 14 procenti vēlētāju savas balsis atdeva par sarakstiem, kuru pārstāvji domē vispār neiekļuva.

Tur roku uz pulsa
5. jūnijs jau bija trešā diena, kad pie iecirkņiem dežurēja biedrības «Laiks jauniešiem» pārstāves Alīda Balode un Zane Grāvīte – viņas iedzīvotājiem lūdza anonīmi nosaukt, par ko balsojuši, lai dienas laikā ar aptaujas palīdzību vēl nenobalsojušajiem vai partiju pārstāvjiem ļautu saprast, kāda ir balsošanas procesa gaita un potenciālie rezultāti. Viņas abas vēl par jaunu, lai dotos pie balsošanas kastēm, bet politiskie procesi meitenēm jau šķietot interesanti.

«Sākumā bija uztraukums. Ko cilvēki teiks? Kā reaģēs? Bet tagad jau ir pierasts prasīt. Kopumā viss ir interesanti, tik reizēm, ja vēlētāju ir maz, garlaicīgi,» stāsta A. Balode. Tomēr visvairāk meitenes izbrīnīja vēlētāju iracionālas bailes pat anonīmi atzīties, par ko nobalsojuši. «Pārsteidz, kad cilvēki atsakās nosaukt savu izvēli, pat anonīmi. Saka mums, ka tas esot noslēpums, ka neesot korekti viņiem prasīt, par ko nobalsojuši. Tā taču ir anonīma aptauja, neviens neprasa nedz vārdu vai uzvārdu, nedz filmē,» izbrīnīta bija Z. Grāvīte.

Meiteņu savāktos datus publicēja trīs reizes dienā, ņemot vērā jaunās izmaiņas. Vakara videopārraidē  «Vēlēšanu nakts Bauskas novadā» biedrības «Laiks jauniešiem» vadītājs Gints Jankovskis savienoja iedzīvotāju aptaujas datus ar reālajiem rezultātiem un atzina, ka iepriekšējā aptauja devusi ļoti tuvu ainu – vienīgās izmaiņas bija tās, ka Latvijas Reģionu apvienība pārvarēja piecu procentu barjeru, bet «Jaunā Vienotība» to nespēja.

Solījumiem netic
Vēlēšanu iecirknī Bauskas Valsts ģimnāzijā rīta pusē izveidojās pat nelielas rindas, jo «Covid-19» ierobežojumu dēļ bija noteikts vēlētāju skaits, cik vienlaikus drīkst atrasties iecirknī. Lai arī balsotāju aktivitāte nebija ļoti liela, tomēr no rīta vēl neradās izjūta, ka tā būs tik maza.

Baušķenieks Didzis Dreijers izvēlējies nobalsot par Nacionālo apvienību. «Patīkami politiskie uzskati. Nekā cita, par ko balsot, jau nebija,» pauž vēlētājs. Vairāki balsotāji sacīja, ka vienkārši uzticas šim sarakstam, turklāt Aivars Okmanis un Arnolds Jātnieks esot sevi pierādījuši darbībā.

Par Nacionālo apvienību nobalsojis Gailīšu pagasta iedzīvotājs Māris Kreitenbergs. «Tur ir man pazīstami cilvēki. Tiesa, tāpat neticu, ka izdarīs to, ko sola. Es šoreiz par apvedceļu. Tas jautājums ir aktuāls ne tikai Bauskā, bet arī ciemos pie Bauskas,» saka M. Kreitenbergs.

Atbalsta pazīstamos
Īslīces pagasta kultūras namā ierīkotajā vēlēšanu iecirknī iedzīvotāji nāca regulāri – nebija tā, ka zāle būtu pārpildīta, bet cilvēki bija gandrīz visu laiku.

«Nobalsoju par pirmo sarak-stu. Par tiem, kas jau pašreiz vada, kur es zinu, ko viņi spēj. Lai turpina ielu sakārtošanu – bez tām nekā laba nebūs. Gribētu no jaunās domes jaunu koncertzāli – pašreizējā kultūras centra ēka Bauskā ir sen celta, mūsdienu prasībām pilnībā neatbilst. Sporta būves pašlaik pietiek,» vērtē Pēteris Lambergs. Viņš pats par sevi smej, ka vēl nesen bijis Īslīces pagasta iedzīvotājs, bet tagad Bauskas pilsētā dzīvojot – kā jau visi bijušā Bērzkalnu ciema ļaudis.

«Gribēju salasīt labāko komandu no visiem sarakstiem, bet to nevar izdarīt. Tāpēc balsoju par pirmo sarakstu. Ja ir sākuši pašlaik darbu darīt, lai turpina. Neredzu jēgu ik pēc četriem gadiem jaunus deputātus vēlēt. Pašreizējiem jāuzņemas atbildība par paveikto un jāpabeidz iesāktais,» saka Daina Kadiševska, kas atnāca novēlēt kopā ar mazdēlu Markusu.

Sintija Artimoviča bija atnākusi kopā ar meitu Heidiju Vītolu. «Balsoju par Nacionālo apvienību un Aivaru Okmani. Lai notur visu tāpat, kā bija līdz šim!» saka S. Artimoviča. Nacionālo apvienību īslīcieši atbalstot arī pagasta pārvaldes vadītājas Sandras Ķiseles dēļ, kura ir šīs partijas deputātu kandidātu sarakstā.

Daži no balsotājiem izvēlējās atdot savas balsis par Jauno konservatīvo partiju – te atkal izvēles iemesls ir partijas saraksta pirmais numurs Inita Nagņibeda, kura iecienīta daudzu iedzīvotāju vidū.

Protestētāji sadalās

Nedaudz citādāka partiju izvēle ir Bauskas 2. vidusskolas iecirknī, turklāt cilvēku viedokļi daļēji atklāj iemeslus, kāpēc šoreiz Aleksandra Novicka vadītais «KPV LV» saraksts saņēma mazāk balsu, – daži vēlētāji, kas negribēja atklāt savus vārdus, norādīja, ka izvēlējušies balsot par Jauno konservatīvo partiju, jo cerot, ka tieši šīs partijas pārstāvji cīnīsies ar korupciju Bauskas novada domē. Tā šoreiz ar pašreizējās Bauskas novada domes vadības darbu neapmierināto skaits sašķēlās.

Tomēr savas balsis ieguva arī «KPV LV». «Balsoju, jo sarakstā ir pazīstami cilvēki. Turklāt viņi sola lielāku uzmanību pievērst bērnu rotaļu laukumiem pilsētā – šādus laukumus vajag vairāk, arī izklaides vietas jauniešiem. Svarīgi bija sadzirdēt arī to, ko viņi teica par jaunatnes politiku un ceļiem,» stāsta Rudiards Dreimanis.

Tikmēr Nacionālās apvienības atbalstītāji Bauskā liek krustiņu Voldemāram Čačam. «Izvēlos Nacionālo apvienību un gaidu atsaucību no visu novadu deputātiem. Lai ņem vērā pagastu vēlmes!» saka Viktorija Aužele. Viņa šogad izmantojusi iespēju nobalsot citā iecirknī, jo pati ir no Skaistkalnes. «Balsoju pirmo reizi. Viss bija normāli. Lasīju pirms tam partiju sarakstu programmas, zinu, kādi mērķi bija katram,» atklāj jauniete.

Baušķenieks Gatis Breijers izvēlējies savu balsi atdot par «Latvijas attīstībai». «Kā jaunieti mani interesē kultūras dzīve un vairāk iespēju jauniešiem. Pilsētās un arī pagastos vajag lielāku dažādību un palīdzību jauniešiem aktivitāšu jomās,» saka G. Breijers.

Dānija nav Bauskas novadā
Vēlēšanu iecirkņu komisijām šīs vēlēšanas bija salīdzinoši mierīgas. «Starpgadījumu nebija, arī liela cilvēku pieplūduma. Vienīgi bija situācijas, kad trīs no iedzīvotājiem, kas atnāca, nevarēja balsot. Pārbaudījām iedzīvotāju reģistru, un izrādījās, ka viņi nav deklarēti balsošanai mūsu pašvaldībā. Divi no atnācējiem bija deklarēti pat ārzemēs – Dānijā un Lietuvā, viens bija Rīgā,» stāsta Dace Strazdiņa, vēlēšanu iecirkņa vadītāja Bauskas Valsts ģimnāzijā.

Uz vakarpusi aizvien manāmāks kļuva tas, ka vēlētāju aktivitāte ir ļoti zema. Guna Geriņa, Bauskas kultūras centrā iekārtotā vēlēšanu iecirkņa vadītāja, ap pulksten sešiem rēķināja, ka iepriekšējās vēlēšanās iecirknī balsis atdeva apmēram 1400 vēlētāju, bet šoreiz – tikai divi simti. «Mēs visu izdarījām – atsevišķa ieeja un izeja, plašas un vēdinātas telpas, jo gaidījām lielu cilvēku plūsmu. Bet te – labi ja viens cilvēks visā zālē,» atzina. G. Geriņa. Pēc pulksten pieciem pievakarē stundas laikā ieradās vien daži balsotāji, bet lielāko daļu laika zālē valdīja klusums.

Par zināmiem cilvēkiem
Sestdienas, 5. jūnija, rītā plkst. 8.30 «Bauskas Dzīve» ieradās Bauskas novada Ceraukstes pagasta pārvaldē – vēlēšanu iecirknī Nr. 346. No tā iznāca Gundega un Jānis Gaurilkas, vietējie seniori. Kundze atklāja, ka balsi atdevusi «par tiem, ko no valdības izmeta, jeb par «KPV LV». «Esmu sava ceļa gājēja, vienmēr pati domāju ar galvu, neskatoties, ko citi saka,» atzīst Gundega. Savukārt dzīvesbiedrs balsojis par otro sarakstu jeb Latvijas Reģionu apvienību, kurā ir Valdis Veips. Izvēlējies, kur ir pazīstami cilvēki. Savukārt par reformu ceraukstieši nebēdājot – «kā bija, tā paliks». Jānis vēl turpina darba gaitas, strādājot Iecavā.

Vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētāja Inese Kalniņa šai amatā jau bijusi vairāk nekā desmit reižu. Atbildīgajam darbam dāma uzticīga, jo komanda pazīstama, tai varot uzticēties. Jaunā kārtība, lietojot viedierīci, esot raitāka. Vienā gadījumā gan «aparāts» iztaisījis joku – noskenējot kāda vīrieša pasi, norādījis uz citā novadā dzīvojošu sievieti... Tad mēģināts no citas ierīces, un viss bijis kārtībā.
Aktivitāte esot mazāka nekā citkārt. «Iespējams, tas pandēmijas dēļ, negrib cilvēki ar maskām braukt autobusā,» pieļauj I. Kalniņa.

Pirmais balsot gribētājs iecirkņa durvis vēris plkst. 7.01, tā bijusi vēlēšanu komisijas locekļa dzīvesbiedre. Desmit personas pieteikušas balsošanu mājās.

Rindu vairs nav
Gailīšu pagasta Uzvaras pamatskolā darbojas 349. vēlēšanu iecirknis. Komisijas priekšsēdētāja Ilga Pētersone teic, ka balsošanai mājās pieteikušies 12 cilvēki. Savukārt pirmais plkst. 7.36 ieradies kāds pāris gados.

«Maza aktivitāte, senāk stāvēja rindā, pašlaik – plkst. 9.15 – tikai 18 cilvēki nobalsojuši,» vērtē I. Pētersone. Savukārt iepriekšējās balsošanas iespēju izmantojušas 82 personas, pirmajā dienā – gan tikai 12. Jauno kārtību ar vēlētāju digitālo reģistru priekšsēdētāja, kurai jau ir pieredze šajā darbā, atzīst par labu esam.

Uzvariete Inese Neivarte balsi atdevusi par septīto sarakstu jeb Jauno konservatīvo partiju, kurā esot vietējie zemnieki. «Vienmēr nāku balsot, tas ir mans pilsoņa pienākums. Jaunieši gan varētu šajā ziņā būt aktīvāki,» uzskata I. Neivarte. Savukārt reforma uzvarieti nesatraucot – «mums jau paliek tas pats Bauskas novads».

Vietējais iedzīvotājs Andis Vaivars vēlējis «par nacionāļiem», par konkrētiem cilvēkiem, kuriem uzticoties. «Sliktāk nebūs, būs tikai lielāks novads,» paplašināšanos vērtē zemnieks. Vērtējot vietvaru, viņš uzteic vietējās pagasta pārvaldes vadītāju Aleksandru Gurkovski – «labs cilvēks».

«Politikā kašķis vien ir»
Vecsaules saieta namā iekārtotā vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētāja Laila Jurcika atklāj, ka pirmā vēlēt plkst. 7.16 ieradusies ģimenīte spēka gados. Pulksten desmitos balsi bija atdevuši 27 vēlētāji. Vīrieši bijuši lielākā skaitā nekā dāmas. Balsošanu mājās pieteikuši septiņi iedzīvotāji. L. Jurcika uzskata, ka nav lielas aktivitātes. Iespējams, vainojams saulainais laiks, kas citus «noturējis» dārzā, pie dabas, vērtē citi komisijas locekļi. Savukārt jaunā digitālā sistēma darbojoties raiti. «Vairāk tas atvieglo dzīvi vēlētājiem, jo tādējādi viņi nav piesaistīti vienam iecirknim,» vērtē priekšsēdētāja. Vairums, tāpat kā iepriekšējos «Bauskas Dzīves» apmeklētajos iecirkņos, ieradušies ar maskām un pildspalvām, kāds arī bijis aizmirsis aizsarglīdzekli, tad tas iedots, lai varētu iecirknī justies droši.

Vietējais ar aptuveni 20 gadu «stāžu» pensionārs Juris Cielavs, «saknēs latgalietis un no Abrenes», vērtē novada paplašināšanu: «Neko labu tur neredzu. Ja uztaisa lielu «kolhozu», tad tas sabrūk. Vecsaules pagasts tukšs, darba nav. Beigās visi būs neapmierināti, jo katram taču ir savas vajadzības – galvenais, lai bērni dzīvotu un līgotu uz vietas, Latvijā. Kādreiz mums bija trīs skolas, tagad bērnus vadā šurpu, turpu, kas nebūt nav labi. Būtu jāmācās tuvāk mājām,» vērtē seniors. Politikā vairs negribot iesaistīties, jo «tur kašķis vien ir».

Savukārt Marina Juberte vēlējusi par «darbīgiem cilvēkiem, lai būtu skaistas ielas pilsētā, jo pietrūkst sakārtotības». Dāma strādājot Bauskā, SIA «Bauskas ūdens». Reformu gaidot ar cerībām, ka, spēkiem apvienojoties, būšot labāk.


20190621-0150-maf-logo.jpg
Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem