BauskasDzive.lv ARHĪVS

Pārliecinoši izvēlas Nacionālās apvienības sarakstu

Pārliecinoši izvēlas Nacionālās apvienības sarakstu

Rundāles novada iedzīvotājiem dalītas izjūtas par novadu apvienošanos

Pašvaldības vēlēšanās 5. jūnijā «Bauskas Dzīves» aptaujātie balsotāji Rundāles novadā savu izvēli ir izdarījuši par labu Nacionālajai apvienībai «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK, kurā kā pirmais numurs startēja esošais Rundāles novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis.

«Bauskas Dzīve» braucienu pa Rundāles novada iecirkņiem sāka ar vēlēšanu iecirkni Pilsrundāles vidusskolā, pēc tam iegriezās Svitenē, Viesturu pagastā un iecirknī Saulainē.

Bausku grib redzēt tikpat sakārtotu kā Rundāli
Pilsrundālieši Uldis Osis un Aiga Sietiņa savu izvēli izdarījuši par pirmo sarakstu, viņuprāt, ar cerību, ka topošajā Bauskas novadā izveidos sakārtotu vidi, tāpat kā tagad ir Rundāles novadā. «Novadu apvienošanos neatbalstām, jo Rundāles novads ir sakārtots jau tagad. Jaunajam sasaukumam vajadzētu vērst uzmanību uz ielu un ceļu stāvokli Bauskā un novadā, rūpnīcu būvi un industriālā parka attīstību,» pārliecināti pilsrundālieši.

Bauskas, Iecavas, Rundāles un Vecumnieku novada apvienošanu neatbalsta Imants un Inga Zariņi. «Mums bija savs Rundāles novads. Mazākā novadā ir vieglāk nostādīt prioritātes. Ja apvienojamies, tad vēlos, lai ir tikpat sakārtota vide kā Rundāles novadā,» atklāj Imants un Inga. Viņi savu izvēli ir izdarījuši par labu Nacionālās apvienības sarakstam.

Arī «Bauskas Dzīves» uzrunātās Vija Ercena un Lilija Januševska labprāt nevēlētos ar citiem novadiem apvienoties. «Pilsrundālē ir pieejami sabiedriskie autobusi uz Bausku, infrastruktūra ir sakārtota, arī sociālo pakalpojumu grozs iedzīvotājiem ir plašs. Vēlamies, lai pēc vēlēšanām tas viss nepazūd,» pauž iedzīvotājas, «dodamies vēlēt, jo pienākums pret valsti ir jāpilda. Ja pašvaldībā ir kādas nekārtības, tad vēlētājs var doties pie deputāta un prasīt skaidrojumu.»

Svitenieki piemin ceļus
«Bauskas Dzīve» vēlēšanu dienā Svitenē ieradās īsi pēc pusdienlaika, bet vēlēšanu iecirknī sastapa vien divus vēlētājus nepilnas stundas laikā. Komisijas locekļi atzina, ka liela daļa vēlētāju balsojuši līdz plkst. 12.

Svitenieks Uldis Žukauskis bija viens no tiem, kas balsoja par Nacionālo apvienību, taču saraksta pirmajam numuram Aivaram Okmanim vēlēšanu zīmē ievilcis svītrojumu par, viņaprāt, nekvalitatīvo Svitenes ceļu no Pilsrundāles uz Sviteni. «Atbalstu novadu apvienošanos, uzskatu, ka mums ir jādodas uz priekšu. Ja novadu reforma var samazināt administratīvā aparāta izmaksas, tad domāju, ka reforma ir izdevusies. Uzskatu, ka ir svarīgi, lai Bauskas novada dome attīsta ne tikai pilsētu, bet visu novadu,» savas domas pauž Uldis Žukauskis.

Pensionārs Guntis Ieva neatbalsta novadu apvienošanos. «Tagad Svitene atrodas Rundāles novada nomalē, ceru, ka mēs netiksim aizmirsti,» ievēlētajiem atgādina G. Ieva, «paldies par asfaltēto ceļu no Pilsrundāles uz Sviteni, bet ceļš no Svitenes uz Bauskas–Dobeles ceļu ir joprojām neasfaltēts. Negaidu, ka to asfaltēs, bet ceru, ka karstos vasaras mēnešos to aplies ar ūdeni vai uzbērs kaisāmo materiālu, lai, braucot automašīnām, neveidotos liels putekļu mākonis. Dzīvoju netālu no šī ceļa, un tā ir liela problēma.»

Reforma dzīvi nemainīs
Turpmākais ceļš «Bauskas Dzīvi» veda uz 631. vēlēšanu iecirkni Viesturu pagasta pārvaldē Bērstelē.

Bērsteliete Kristīne Poča uzskata, ka novadu apvienošana Rundāles novadam nebūs veiksmīgākais gadījums. «Nezinu, vai Bauskā sapratīs šī ciema specifiku. Jaunajam sasaukumam noteikti jārisina jautājums par ceļu tīkla sakārtošanu. Braucot, piemēram, uz Jelgavu, ceļš ir ļoti slikts,» stāsta K. Poča. Bērsteliete jaunajiem deputātiem domē novēl darba sparu, ieinteresētību visa novada iedzīvotāju labklājībā.

Lana Kuruļenko balsojusi pirmo reizi. «Vēlēšanas nesagādāja problēmas. Bērstelē ceļus vismaz salāpa. Administratīvi teritoriālā reforma, manuprāt, manu dzīvi nemainīs, jo uz Bausku jau tagad dodos bieži. Vēlos, lai deputāti pilda savās programmās rakstīto. Vēlu veiksmi, izturību un veselību!» sacīja L. Kuruļenko.

Skola jāpārņem pašvaldībai
354. vēlēšanu iecirknī pirmsskolas izglītības iestādē «Mārpuķīte» balsi atdevuši 240 vēlētāji, bet par derīgām atzītas 238 vēlēšanu zīmes. Saulainietis Jānis Šulcs uzskata, ka viens no galvenajiem uzdevumiem deputātiem ir Saulaines skolas pārņemšana pašvaldībai. «Saulaine ir tuvāk Bauskai nekā Pilsrundālei. Pirms vairākiem gadiem Saulainē iecirkņa nebija, tad bija maz vēlētāju. Politiku novadā nerisina, risina saimniecisko darbību,» uzskata pensionārs Jānis Šulcs. Viņš uz jautājumu par deputātu sadalījumu domē saka tā: «Lai neplosa nogalināta vilka ādu, lai to sadala kristīgi!»

Ziedoņu ciema iedzīvotāja Zane Jalovecka uzskata, ka jaunajam sasaukuma jāsakārto grantsceļi novadā. «Neatbalstu novadu apvienošanos, jo uzskatu, ka Rundāles novadam veicās arī bez Bauskas. Uz vēlēšanām dodos, jo zinu – ja nebalsotu, tad manas domas netiktu ņemtas vērā. Novēlu deputātiem nemelot un turēt solījumus,» teic Z. Jalovecka.

354. vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājai Ilvai Paičai šīs vēlēšanas šādā statusā bija pirmās. «Domāju, ka vēlētāju aktivitāti šajā novadā salīdzināt nevar, jo iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās bija iespēja balsot Rundāles novadā tikai par vienu sarakstu. Cilvēki jau zināja, kas tiks iebalsots. Tagad ir deviņu sarakstu piedāvājums,» teic I. Paiča.


20190621-0150-maf-logo.jpg
Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem