BauskasDzive.lv ARHĪVS

Ir neziņa par nākotni jaunajā novadā

Ir neziņa par nākotni jaunajā novadā

Pirmsvēlēšanu laika noskaņu «Bauskas Dzīve» izzina Iecavas novada Zālītē

Kad «Bauskas Dzīve» dodas uz Iecavas novada Zālītes ciemu tikties ar potenciālajiem vēlētājiem un izzināt ļaužu noskaņu pirms vēlēšanām un novadu apvienošanas, laika apstākļi pēc ilgajiem lietiem ir labvēlīgi – spoži spīd saule, spirgts vējš atnes ceriņu ziedu smaržu, ir jauka un enerģijas pārpilna pavasara diena.

Katastrofāla brauktuve un neapmierinoša ūdens kvalitāte
Iebraucot Zālītes speciālās pamatskolas pagalmā, visapkārt paveras īsta rūpīgi iekoptas lauku sētas burvība un miers, smaržo pēc tikko pļautas zāles, jo darbinieks strādā, to trimerējot. Arī šajā skolā mācību process noritēja attālināti, kaut arī izglītības iestādes vadība centās, cik vien iespējams ilgi turpināt to klātienē, kas šīs skolas audzēkņiem, vecākiem un pedagogiem ir īpaši svarīgi.

Zālītes speciālā pamatskola ir arī nozīmīga darba devēja vietējiem un ne tikai vietējiem iedzīvotājiem, jo šeit strādā personāls no Iecavas, Bauskas, Misas un pat no Ķekavas novada. Pavisam skolā ir ap 60 darba vietu, liela daļa tehnisko darbinieku dzīvo turpat Zālītē.

Pedagogi visos laikos bijuši sociāli aktīvi un atbildīgi, arī Liene Gedertsone, Zālītes speciālās pamatskolas direktores vietniece saimnieciskajā darbā, bez kavēšanās un šaubīšanās atklāj, ka balsot 5. jūnijā noteikti dosies, ir jau arī izdarīta izvēle. Liene uz vēlēšanu iecirkni Iecavas kultūras namā dosies ar savu transportu. L. Gedertsone uzsver, ka noteikti cer uz «labāku dzīvi un pozitīvām pārmaiņām – uz visa novada, mūsu skolas un, protams, uz infrastruktūras pilnveidošanu un attīstību». ««Mazajā skolā» ir sākusies telpu pārbūve, mums ļoti svarīgi, lai visi mūsu plāni un ieceres attiecībā uz būvniecības darbiem nekavētos un realizētos. Ceļš rudeņos un pavasaros uz «mazo skolu» ir katastrofālā stāvoklī, tam ļoti vajag asfaltu,» laikrakstam stāsta skolas darbinieki. Arī ūdens kvalitāte mācību iestādē regulāri sagādā problēmas, un šis jautājums arī ir risināmo problēmu skaitā.

«Bauskas Dzīve» par dzeramā ūdens problēmām Zālītē vēstīja jau pagājušā gada rudenī, kad Zālītes iedzīvotāji tikās ar Iecavas novada domes pārstāvjiem vietējā bibliotēkā.

Cer uz atbalstu skolai
Aija Sietiņa, skolas direktores vietniece izglītības jomā, stāsta, ka jautājums «iet vai neiet vēlēt vispār nav apspriežams – vēlēt noteikti jāiet». Aija ir iecavniece un dzīvo pavisam netālu no Iecavas kultūras nama, tā būšot arī pastaiga. A. Sietiņa savu izvēli, par ko balsot, ir izdarījusi un ļoti cer, ka jaunajā novadā Iecava netiks aizmirsta. Biedējot nezināmais – kā lielajā novadā būs, vai nekļūs sliktāk. «Līdz šim daudzas lietas var lemt tepat uz vietas. Arī mūsu skolai šis ir ļoti nozīmīgs pārejas laiks – tieši iekrīt būvniecības darbi un pārcelšanās, mums visiem svarīga jaunās domes izpratne un atbalsts, jo skola novadā ir ļoti vajadzīga un nozīmīga,» teic A. Sietiņa.
Skolas pagalmā smaidīgs pretī nāk Juris Bidzāns, mājturības skolotājs ar 28 gadu pieredzi šajā skolā. Viņš stāsta: «Ar visiem kandidātu sarakstiem esmu iepazinies un balsošu par savējiem, par tiem, kurus es pazīstu. Administratīvi teritoriālo reformu vērtēju objektīvi, jo tai ir savas negatīvās, bet ir arī pozitīvās lietas, koks ar diviem galiem. Skaidrs, ka Iecavai būs jādalās ar savu naudiņu ar citiem nabadzīgākajiem.» Arī Juris ir iecavnieks, balsot uz vēlēšanu iecirkni Iecavas kultūras namā varot aiziet kājām.

Turpat netālu darbu pārtraucis čaklais trimerētājs, viņš gan vēlējās palikt anonīms, tik vien attrauca, ka vēlēt nedosies.

Kurš gan Bauskā zinās par vietējo aizputināto ceļu?
Tālāk dodamies uz Zālītes bibliotēku, kur «Bauskas Dzīvi» sagaida bibliotēkas vadītāja Aļina Dzeņuševa. Arī Aļina dzīvo Iecavā, vēlēt noteikti dosies, bet, par ko balsot, vēl nav izlēmusi. Viņa paklausīs sava drauga padomam, kurš ir izpētījis, «ko kurš piedāvā». Aļina ir pārliecināta, ka viss, kas un kā notiek, notiek tikai uz labu un neko sliktu nevajag gaidīt.

Pie bibliotēkas žurnālisti satiek Lidiju Galu, Zālītes iedzīvotāju, kura ikdienā dodas darba gaitās uz Iecavas sporta namu «Dartija», kur strādā par grāmatvedi. Lidija savu izvēli, par ko balsot, vēl nebija izdarījusi, bet noteikti balsošot par iecavniekiem. Lidija uzskata, ka Zālītē ir nepieciešama labāka satiksme, viņa dalās savās pārdomās: «Ja nav sava auto, nekur nav iespējams izbraukāt – ne pie ārsta, ne apmeklēt kultūras pasākumus. Es neceru, ka Bauskā atcerēsies par nomalēm, piemēram, tādu Zālīti vai Brunavu, bet mēs te dzīvojam, un satiksme mums ir svarīga. Tāpat ziemā, kad ceļš aizputināts, Iecavā viss ir blakus, visi par mums zina, bet kurš gan Bauskā zinās, ka mums te ceļš agrā ziemas rītā aizputināts? Daudz lasu, regulāri eju uz bibliotēku. Mums jau te Zālītē ir tikai bibliotēka, veikals, labi, ka vēl ir mūsu specskola. Vismaz tagad vasarā lielai daļai sezonas darbi pie saimniekiem – tas arī viss. Domāju, ka lauki kļūs vēl tukšāki – nu ko jaunajiem te darīt?»

Vietējā veikaliņā nav neviena pircēja, tāpēc arī pārdevējai Marinai laiks sarunai: «Šaubos, vai došos vēlēt, es nemaz neesmu par to domājusi. Uzskatu, ka vēlēšanu jebkādi rezultāti neietekmē manas dzīves kvalitāti.»

Savukārt Sergejs, kurš dodas mājās no sezonas darbiem, labprāt pastāsta, ka balsot noteikti dosies, par ātru un ērtu nokļūšanu līdz Iecavas kultūras namam un atpakaļ parūpēsies viņa darba devējs. Par ko balsot, kopīgi lemšot visa ģimene, īpaši ieklausoties meitas viedoklī.


FAKTI

- Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Zālītes ciemā deklarēti 329 iedzīvotāji, no viņiem 176 balsstiesīgie – potenciālie vēlētāji.

- Saistībā ar neapmierinošo ceļu uz Zālītes speciālās pamatskolas «mazo skolu» novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Egle un izpilddirektora vietnieks Normunds Vāvers skaidro: «Tika izsludināts atklāts konkurss «Iecavas novada pašvaldības autoceļu pārbūves un apgaismotas gājēju ietves un piebraucamā ceļa izbūves būvprojektu izstrāde un autoruzraudzība». Iepirkumā ietverta autoceļa Dārza iela–Cielavas–Bružas–P93 un Dārza ielas posma no Dzintaru ielas līdz autoceļam A9-Dārza iela–Cielavas–Bružas–P93 Zālītē pārbūves būvprojekta izstrāde un autoruzraudzība. Šis ir autoceļa asfaltēšanas projektēšanas iepirkums, lai savienotu Zālītes ciema centru ar Jelgavas ceļu P93. Līdz ar to no Zālītes līdz Iecavai būs iespējams atbraukt pa asfaltētu autoceļu. Atklātam konkursam iesniegto piedāvājumu atvēršana notika otrdien, 1. jūnijā. Diemžēl šim iepirkumam nepieteicās neviens pretendents.»

20190621-0150-maf-logo.jpg
Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem