BauskasDzive.lv ARHĪVS

Nācies izmisīgi nopūlēties, lai rastu partiju sadarbībai

Nācies izmisīgi nopūlēties, lai rastu partiju sadarbībai

Kandidātu dosjē. Politiskās partijas «KPV LV» saraksta pārstāvji sola atklātības un labas pārvaldības principu ieviešanu pašvaldības iestādēs

Politiskās partijas «KPV LV» jeb, kā viņi paši sevi vēlas saukt, «Par cilvēcīgu Latviju» saraksta pārstāvji pēdējā brīdī atrada partiju, ar kuras vārdu startēt.

Sarakstam lielākā popularitāte būs Bauskas novadā, kur domē darbojas trīs deputāti – Aleksandrs Novickis, Aivija Kursīte un Helvija Greiere. Domes opozīcijas pārstāvji rakstījuši sūdzības Valsts kontrolei un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, lai tie veic pārbaudes pašvaldībā. Saraksta pārstāvju attiecības ar Bauskas novada domes administrāciju ir asas.

Problēma būs panākt lielāku pazīstamību Iecavas, Rundāles un Vecumnieku novadā. Tāpēc partijas pārstāvji aktīvi piedalās pasākumos un tiešsaistes diskusijās. Partijas biedres sarakstā ir tikai divas – Lijana Butkeviča un Kristīne Maksimova.

1. Aleksandrs Novickis
Dzimis 1965. gadā. Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) 1991. gadā ieguvis inženiera celtnieka specialitāti. Datu valsts inspekcijas drošības pārvaldnieks, zemnieku saimniecības «Senči» īpašnieks, biedrības «Bauskas apriņķa attīstībai» valdes loceklis.

Politiskā darbība sākās, kad likvidēja Bauskas novada Izglītības pārvaldi, lai varētu atlaist viņu kā vadītājas vietnieku. A. Novickis atgriezās deputāta statusā, kritizējot novada domes vadību vēl plašāk.

Administrācijas pārstāvji viņam pārmet emocionālu vardarbību novada domes sēžu laikā.

Bauskas novada domes vēlēšanās ikreiz startējis no citas partijas saraksta – 2013. gada pašvaldību vēlēšanās no «Reformu partijas»/ Latvijas Atdzimšanas partijas saraksta; 2017. gadā – no LRA saraksta, tagad – no «KPV LV» saraksta.

Pēc 2020. gada amatpersonu deklarācijas A. Novickim pieder zeme un ēkas Mežotnes pagastā, būve Maltas pagastā, un lietošanā ir dzīvoklis Rīgā. Īpašumā ir 2019. gada «Honda BF 10DK2SHU», 1994. gada transporta piekabe «LLT 81011», 2002. gada «VW Sharan» un 2010. gada «Honda CRV». Deklarēti bezskaidrās naudas uzkrājumi 13 490,82 eiro. No Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas saņem pensiju 5868,85 eiro. Datu valsts inspekcijā saņemta alga 20 808,9 eiro. No Bauskas novada administrācijas saņemts atalgojums 3084,16 eiro, savukārt no Mežotnes pagasta zemnieku saimniecības «Senči»

1208,18 eiro kā ienākumi no saimnieciskās darbības un komercdarbības un 1084,48 eiro kā subsīdijas.

Vēlētājiem sola atklātības un labas pārvaldības principu ieviešanu pašvaldības iestādēs, caurspīdīgus amatu konkursus.

2. Aivija Kursīte
Dzimusi 1981. gadā. 2000. gadā Rīgas Komercskolā ieguvusi vispārējo vidējo izglītību. 2006. gadā Latvijas Universitātes (LU) Ekonomikas un vadības fakultātē (EVF) iegūts sociālo zinātņu bakalaura grāds ekonomikā, 2007. gadā biznesa augstskolā (BA) «Turība» – jurista palīga kvalifikācija. 2008. gadā LU EVF 2008. gadā iegūts sociālo zinātņu maģistra grāds ekonomikā, un 2009. gadā BA «Turība» – profesionālā bakalaura grāds «Tiesību zinātnēs» un juriskonsulta specialitāte. SIA «Telemarket» komercdirektore un SIA «PIKA Birojs» valdes locekle. Biedrību «Bauskas apriņķa attīstībai» un «Bauskas Zonta klubs» valdes locekle.

2020. gada deklarācijā uzrādījusi dzīvokli Rīgā kopīpašumā. Pieder kapitāla daļas 2800 eiro vērtībā SIA «PIKA birojs». Īpašumā 2018. gada airu laiva «GLADIATOR C330AD» un valdījumā 2014. gada «BMW X6». Uzrādīti bezskaidrās naudas uzkrājumi 30 259,94 eiro. No SIA «TELEMARKET» saņemts atalgojums 53 169,02 eiro, no Bauskas novada administrācijas – 2846,72 eiro un no SIA «PIKA birojs» 8640 eiro.

Pazīstama kā rūpīga dokumentu pārbaudītāja, kas konstatē kļūmes vai neatbilstību dažādos lēmumprojektos. Apvienotajā novadā vēlas izveidot revīzijas komisiju, lai uzraudzītu un kontrolētu līdzekļu izlietošanas likumību un lietderību.

3. Helvija Greiere
Dzimusi 1972. gadā. 1990. gadā Skaistkalnes vidusskolā ieguvusi vidējo izglītību. 1994. gadā Valsts Bulduru dārzkopības tehnikumā mācījusies tieslietas, ir jaunākā juriste. 2013. gadā LLU iegūta pedagoģijas specialitāte – mājturības-mājsaimniecības un sporta skolotāja. Bauskas novada administrācijas administratīvās komisijas locekle un biedrības «Mežotnes zieds» valdes locekle.

Ienākumu deklarācijā par 2020. gadu īpašumā uzrādīti 2 dzīvokļi Bauskā, 1 nekustamais īpašums (zeme un ēkas) Brunavas pagastā, zemes īpašums Mežotnes pagastā un zemes kopīpašums Ceraukstes pagastā. Īpašumā uzrādīts 2009. gada «Toyota Corolla Verso». No Bauskas novada administrācijas saņemti 2227,64 eiro.

Kā prioritātes minējusi sporta zāļu būvniecību un sporta laukumu rekonstrukciju, kā arī ceļu pārbūvi.

4. Aivars Andreika
Dzimis 1976. gadā. 1995. gadā valsts Saulaines lauksaimniecības tehnikumā iegūta lauksaimnieka specialitāte. SIA «Garuda Foods» valdes loceklis, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigādes Bauskas daļas vada komandiera vietnieks. Biedrības «Veselīga dzīvesveida skola» valdes loceklis.

Īpašumā ir dzīvoklis Bauskā, kā arī kopīpašumā zeme un ēkas Kolkas pagastā. Uzrādītas kaptiāldaļas SIA «Džeila» 284,57 eiro vērtībā un SIA «GARUDA foods» 1420 eiro vērtībā. Īpašumā 2000. gada auto «VW Transporter» un 1992. gada motocikls «Honda VT 600C». No Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta saņemts atalgojums 14 247,57 eiro.

Vēlas panākt, lai novada budžetā paredz finanšu līdzekļus, ko ieguldīt pagasta attīstībā. Kā prioritāte atzīmēta attīstība pakalpojumu klāstam bērniem un pieaugušajiem ar īpašām vajadzībām un invaliditāti, dienas centrs cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

5. Tatjana Marčenkova
Dzimusi 1957. gadā. 1974. gadā pabeigusi Bauskas 2. vidusskolu. 1980. gadā Valsts Permas medicīnas institūtā Krievijas Federācijā iegūta ārsta higiēnista epidemiologa specialitāte, savukārt 2010. gadā LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē iegūts doktora grāds pārtikas inženierzinātnē.

Pašlaik ir Pārtikas un veterinārā dienesta centrālā biroja Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta riska novērtēšanas un epidemioloģijas nodaļas vadošā pētniece. Profilaktiskās medicīnas asociācijas sabiedrības veselības ārstu sertifikācijas komisijas locekle.

Īpašumā uzrādīts dzīvoklis un zeme Bauskā, 2003. gada auto «Audi A4», 5000 eiro bezskaidras naudas uzkrājums. Pārtikas un veterinārajā dienestā saņēmusi atalgojumu 21 256,7 eiro. No Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras saņemta pensija 12 576,2 eiro un pabalsts 6445,52 eiro.

6. Lijana Butkeviča
Dzimusi 1991. gadā. 2010. gadā absolvējusi Bauskas 1. vidusskolu, 2012. gadā – Latvijas Biznesa koledžas tiesību zinātņu programmu. Pašlaik mājsaimniece.

Kā prioritāti minējusi pašvaldības atbalstu sociāli maznodrošinātajām un daudzbērnu ģimenēm un kultūrvides uzlabošanu un saglabāšanu.

7. Ingrīda Liepa
Dzimusi 1959. gadā. 1983. gadā Latvijas Valsts universitātē iegūts maģistra grāds prečzinībā un pārtikas preču organizēšanā. 2014. gadā Juridiskajā koledžā iegūta namu pārvaldnieka specialitāte. Dzīvokļu īpašnieku kooperatīvās sabiedrības «Purviņš» valdes priekšsēdētāja un vēl deviņu Bauskas novada namu pārvaldniece. Īstenojusi četru savā pārvaldīšanā esošo namu energoefektivitātes projektus.
 
2016. gadā pretendēja uz SIA «Vides serviss» vadītājas amatu, bet Bauskas novada dome lēma par labu citai kandidātei.

Apvienotajā novadā vēlas atbalstīt iedzīvotājus un dzīvokļu īpašnieku kopības, kas vēlas veikt uzlabojumus esošā dzīvojamā fonda saglabāšanā, uzlabošanā un vides labiekārtošanā. Kā prioritāti min jauna dzīvojamā fonda izveides veicināšanu visā apvienotajā novadā.

8. Normunds Barkāns
Dzimis 1981. gadā. LU EVF 2011. gadā ieguvis sociālo zinātņu bakalaura grādu vadībzinībās, 2018. gadā iegūts profesionālais maģistra grāds projektu vadīšanā. Pašlaik ir SIA «Empower» darbu vadītājs. Latvijas Republikas Zemessardzes zemessargs.

Prioritātes ir jaunu speciālistu piesaistīšana medicīnā un pedagogu atbalsts, kā arī ceļu infrastruktūras sakārtošana.

9. Sintija Kalēja
Dzimusi 1971. gadā. LLU 2004. gadā apguvusi sociālo zinātņu programmu, BA «Turība» 2012. gadā – tiesību zinātnes, iegūts piektā līmeņa profesionālās izglītības maģistra grāds. Iecavas novada pašvaldības administrācijas projektu vadītāja, biedrības «Atbalsti līdzās» valdes locekle.

Iecavas novada pašvaldībā vadīja konkursu «Iedzīvotāji veido savu vidi». Vēlas atbalstīt veloceliņa uz Rundāles pili izbūvi un interneta pārklājuma nodrošināšanu mācību procesa organizēšanai pašvaldības izglītības iestādēs.

10. Agita Eglinska
Dzimusi 1970. gadā. LLU 2010. gadā ieguva būvinženiera kvalifikāciju, 2012. gadā – darba aizsardzības vecākā speciālista specialitāti, 2014. gadā iegūts maģistra grāds projektu vadībā. Bauskas novada saimnieciskās nodaļas būvinženiere, biedrības «Rītausmu nami» valdes locekle.

Deputāta kandidātes solījums: «Panākšu, lai visā pašvaldības teritorijā darbojas likumi un noteikumi.» Kā prioritāte atzīmēta modernas bibliotēkas izveide Bauskā un ceļu asfaltēšana.

11. Arvo Karelsons
Dzimis 1971. gadā. Liepājas Pedagoģijas akadēmijā 2007. gadā ieguvis vēstures un sociālo zinību skolotāja specialitāti. Strādā Baldones vidusskolā par skolotāju un sociālās un pilsoniskās jomas koordinatoru un Baldones mūzikas pamatskolā par skolotāju.

Kā savu deputāta prioritāti nosaucis Skaistkalnes vidusskolas sporta zāles būvniecību.

12. Egita Dreimane
Dzimusi 1968. gadā. Skaistkalnes vidusskolā 1987. gadā iegūta vidējā izglītība. 2003. gadā Latvijas Lauksaimniecības universitātē – mājturības, mājsaimniecības un vizuālās mākslas skolotāja specialitāte. Latvijas Universitātē 2018. gadā iegūta izglītības iestādes bibliotekāra specialitāte. Strādā par Īslīces pamatskolas skolotāju un direktores vietnieci izglītības jomā.

Amatpersonas deklarācija uzrāda īpašumā trīs automašīnas – 1995. gada «Mazda-323», 2007. gada «Opel Zafira» un 2007. gada «Lada-1118». Īslīces pamatskolā atalgojumā saņemti 12 004,64 eiro.

Vēlas veicināt Īslīces pamatskolas sporta laukuma pārbūvi un sporta zāles uzcelšanu Skaistkalnes vidusskolā.

13. Jānis Dzīvītis
Dzimis 1974. gadā. 2007. gadā Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) apguvis uzņēmējdarbību un vadīšanu, savukārt BA «Turība» 2011. gadā – mārketingu un tirdzniecību. SIA «Auto Artifex» pārdevējs-konsultants.

Regulārs «Bauskas velo rudens» brauciena dalībnieks. Vēlas Bauskas un novada teritorijā sakārtotus veloceliņus, bērnu rotaļu laukumus, daudzdzīvokļu namu iekšpagalmus.

14. Sandris Spundiņš
Dzimis 1975. gadā. LLU 2005. gadā ieguvis bakalaura grādu ekonomikā. Pašlaik bezdarbnieks. Pievērsies saimniekošanai savā īpašumā.

15. Uldis Mantons
Dzimis 1960. gadā. 1986. gadā Rīgas Medicīnas institūtā ieguvis ģimenes ārsta specialitāti. Ulda Mantona ģimenes ārsta prakses vadītājs, ģimenes ārsts un pašnodarbināta persona. Skaistkalnes amatierteātra dalībnieks, Skaistkalnes vēstures pētnieks, dzimtās vietas vēstures zinātājs un vides aktīvists.

Vēlas panākt, lai katrā pagastā nodrošinātu ar dzīvesvietu un darbu ģimenes ārsta palīgu feldšeri vai ambulatoro medicīnas māsu.
 
16. Jolanta Kriščune
Dzimusi 1979. gadā. 2001. gadā pabeigusi Bauskas vakara vidusskolu. Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā (RPIVA) 2012. gadā iegūts pirmsskolas un sākumskolas pedagoga bakalaura grāds un 2013. gadā iegūts maģistra grāds pedagoģijā. Pirmsskolas izglītības iestādes «Zīlīte» pirmsskolas skolotāja, RPIVA prakšu un bakalaura zinātnisko darbu mentore, nodibinājuma «Centrs «Dardedze»» preventīvā darba nodarbību vadītāja.

Kā prioritāti nosaukusi izglītības iestāžu vides uzlabošanu – modernu rotaļu laukumu izveidi gan pilsētās, gan perifērijā.

17. Gunārs Bogdanovs
Dzimis 1967. gadā. 1985. gadā pabeidzis Iecavas vidusskolu. Iecavas novada sociālā dienesta automobiļa vadītājs. Strādājis Bauskā par informācijas tehnoloģiju speciālistu, vēlāk turpinājis darbu Lielbritānijā, atgriezies dzimtenē. Radoša personība – dzejnieks un mūziķis.

Uzskata, ka senie vēsturiskie nami jānodod privātu apsaimniekotāju rokās, kas ieinteresēti tos atjaunot, tāpat kā veco slimnīcu Sila ielā Iecavā. Kā prioritāti min Iecavas apvedceļu, nepieciešamību palīdzēt integrēt sabiedrībā cilvēkus, kas nonākuši grūtībās, funkcionālā sociālo pakalpojumu centra izveidi Baldones ielā Iecavā.

18. Ainis Rušmanis
Dzimis 1964. gadā. 2000. gadā pabeidzis Ogres meža tehnikumu, iegūstot mežsaimniecības tehniķa specialitāti. SIA «Satekas AR» valdes loceklis. Aktīvs mednieks.

Par prioritātēm uzskata Vecumnieku vidusskolas un stadiona renovāciju, kā arī projektu atbalstu, kas mudina iedzīvotājus atbildīgi izturēties pret dzīves telpu.

19. Vilnis Buliņš
Dzimis 1974. gadā. Ogres profesionāli tehniskajā vidusskolā 1992. gadā iegūta autoatslēdznieka specialitāte, 2003. gadā Kauguru policijas skolā – policijas inspektora specialitāte. Pensionēts Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas darbinieks.

Kā prioritāti min kvalitatīvu izglītību un kultūras pasākumus. Vēlas plašāku jauniešu atbalstu, arī no riska grupām.

20. Kristīne Maksimova
Dzimusi 1983. gadā. 2003. gadā Rīgas Tirdzniecības tehnikumā ieguvusi mazumtirdzniecības komercdarbinieka specialitāti. LLU 2009. gadā iegūts sociālo zinātņu bakalaura grāds ekonomikā. Rīgas Biznesa koledžā 2016. gadā pabeigta tiesību zinību programma, iegūta pirmā līmeņa augstākā izglītība, jurista palīga kvalifikācija. 2019. gadā Rīgas Stradiņa universitātē pabeigusi tiesību zinību programmu. SIA «VILAG» biroja administratore.

Vēlas aktualizēt jautājumu par medicīnisko pakalpojumu klāsta paplašināšanu un paliatīvās aprūpes kvalitatīvu nodrošināšanu. Prioritāte – lai jaunieši pēc studiju beigšanas atgrieztos Bauskas novadā ne tikai dzīvot, bet arī strādāt.

21. Sandra Smolija
Dzimusi 1961. gadā. 1989. gadā RTU iegūts maģistra grāds arhitektūrā. RPIVA 2001. gadā apgūta profesionālā augstākā psiholoģija un iegūts sociālo zinātņu bakalaura grāds. Arhitekte Bauskas novada Būvvaldē.
 
2019. gada amatpersonu deklarācijā atzīmēts īpašumā dzīvoklis Bauskā, SIA «Telpa Tev» kapitāla daļas divu tūkstošu eiro vērtībā un trīs auto – 2006. gada «Mercedes Benz ML 320» valdījumā un īpašumā 2004. gada «Nissan X Trail» un 1984. gada «Audi-100». Atalgojumā no Bauskas novada administrācijas saņēma 18 449,85 eiro un deklarēja parādsaistības 19 931,85 eiro.

Kā prioritāti atzīmējusi Bauskas apvedceļu un kultūras būvju, kā arī zaļo un atpūtas zonu sakārtošanu.

22. Zigurds Kalējs.
Dzimis 1973. gadā. LLU Lauku inženieru fakultātē 2006. gadā pabeidzis zemes ierīcības programmu. Bauskas novada administrācijas Mežotnes pagasta pārvaldes vadītājs. Bijis Bauskas jaunsargu vienības vadītājs.

Īpašumā uzrādīta zeme Codes pagastā un divi dzīvokļi Bauskā un 2010. gada automašīna «VW Touran». No Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas saņemta pensija 1372,7 eiro un no Bauskas novada pašvaldības iestādes Mežotnes pagasta pārvaldes 15 553,91 eiro.

Vēlas saglabāt Mežotnes pili kā kultūrvēsturisku cilvēkiem pieejamu vidi un turpināt notekūdeņu attīrīšanas iekārtu modernizāciju pagastos.



Neatbalsta nelikumīgu būvniecību
Laikraksta «Bauskas Dzīve» lasītāja vēlējas noskaidrot, kāpēc «KPV LV» saraksta pārstāvei Aivijai Kursītei uz zemesgabala, ko nomā Īslīces pagastā no pašvaldības, veikta nelikumīga būvniecība.

Skaidro Aivija Kursīte: «Rītausmu ciemā mazdārziņu teritorijā man ir dārzs, kas bija lietošanā manai mammai. Pirms vairāk nekā 30 gadiem uzbūvēja ēku – pagrabu un kūti. Zemes nomas līgumos bija teikums, ka atļauta dārza māju būvniecība.

Šo teikumu no nomas līgumiem pašvaldības juristi lika izņemt aptuveni pirms trim gadiem. Pašlaik dārza mājas drīkst novietot uz nomas līguma termiņu, kas ir četri gadi. Cilvēki, kas uzbūvēja nopietnākas dārza mājas ar pamatiem, kas tajā laikā nebija aizliegts, tagad ir sprukās, jo nedzīvojamu ēku būvniecība uz pašvaldības zemes var notikt tikai uz apbūves tiesību līguma pamata, kurus mūsu pašvaldība neslēdz.

Es neatbalstu nelikumīgu būvniecību un iestājos, ka uz visiem iedzīvotājiem attiecas vienādi noteikumi. No savas puses gatavoju projekta apliecinājuma karti, lai iesniegtu Būvvaldē, bet ļoti ceru, ka šīs paraugprāvas pievienotais atlikums būs – iespēja un risinājumi iedzīvotājiem sakārtot dārza mājiņu jautājumus, tai skaitā atļaut šo zemi izpirkt, tādējādi motivējot ieguldīt vairāk īpašuma sakārtošanā.»


Valdošo partiju uzspiests sadarbības modelis
Politiskās partijas «KPV LV» Bauskas novada vēlēšanu saraksta vadībai pārmet partiju maiņu – iepriekšējās vēlēšanās startēja pie partijas «Latvijas Reģionu apvienība», bet šogad izmisīgi centās atrast citu partiju, ar ko sadarboties. Stāsta Aleksandrs Novickis: «Pašvaldību vēlēšanās sarakstus var iesniegt tikai politiskās partijas vai to apvienības, nevis vēlētāju apvienības. Tā kandidēšana ir pārvērtusies par ekskluzīvu iespēju. Iepriekšējās vēlēšanās biedrībai «Bauskas apriņķa attīstībai» bija sadarbības līgums ar Latvijas Reģionu apvienību (LRA). Atkārtoti kandidēt nevarējām, jo aktīvi darbojāmies opozīcijā Bauskas novada domē pret Nacionālo apvienību un Zaļo un zemnieku savienību, ar kurām LRA ir laba politiskā sadarbība.

Pirmās sarunas bija ar nacionālo savienību «Taisnīgums» (NST). Uzrunājām Latvijas Atdzimšanas partiju – sākums bija pozitīvs, līdz 14. martā saņēmām īsziņu, ka partija Bauskā nestartēs. Tikai novilcināja laiku. Pienāca ziņa un uzaicinājums no NST, ka varam iesniegt sarakstu. Tomēr 26. martā sarunas laikā mums uzstājīgi vaicāja, kādu tautību kandidāti ir sarakstā. Atklājot kandidātu tautību, reakcija no NST bija, maigi izsakoties, neadekvāta. Izvirzīja pretenzijas pret pāris kandidātu tautību, liekot tos no saraksta svītrot. Mūsu saraksta pārstāvji vienprātīgi pauda viedokli, ka pēc šādas rīcības nav gatavi pārstāvēt NST vārdu.

Vērsāmies arī pie citiem politiskajiem spēkiem, aicinot uz sadarbību. Sazinājāmies ar partiju «Par cilvēcīgu Latviju» – oficiāli politiskā partija «KPV LV».  Pārstāvji bija ļoti atsaucīgi, un vienojāmies par sadarbību – bez nekādiem uzstādījumiem par stāšanos partijā vai ko citu. Apgrūtinātā iespēja kandidēt pašvaldību vēlēšanās ir netaisnība pret mūsu valsts iedzīvotājiem.»


20190621-0150-maf-logo.jpg
Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem