BauskasDzive.lv ARHĪVS

Gailīšu pagasta Pācē un Krievgaļos vēlēšanas maz interesē

Gailīšu pagasta Pācē un Krievgaļos vēlēšanas maz interesē

Pirmsvēlēšanu laika noskaņu «Bauskas Dzīve» izzina Bauskas novada nomalē

Šosestdien, 5. jūnijā, jau klāt pašvaldību vēlēšanas. Vairākas partijas savās pro-grammās uzsvērušas vienādu rūpju un iespēju nozīmi, pakalpojumu pieejamību visiem novada iedzīvotājiem neatkarīgi no dzīvesvietas. Pagājušajā nedēļā «Bauskas Dzīve» devās uz Bauskas novada Gailīšu pagasta Pāci un Krievgaļiem, lai lūkotu, ar kādām iespējām un domām cilvēki gaida vēlēšanas.

Vienīgais gaismas stars – bibliotēka

Lietainajā dienā pie daudzdzīvokļu nama Pācē sastopam Tatjanu, kas izvedusi pastaigā suni. Par dzīvi sieviete nesūkstoties, ir darbs – strādājot Bauskā par pavāri. Uz vēlēšanām dosies, jo parasti Gailīšu pagasta pārvaldes vadītājs sagādājot transportu, lai nokļūtu uz vēlēšanu iecirkni Uzvaras pamatskolā.

«Bet tāpat jau no tā nekas nemainās...» uzskata ilggadējā Pāces iedzīvotāja – šai vietai viņa uzticīga jau trīs gadu desmitus. Pašlaik apgrūtinoši ir tas, ka te vairs nav veikala. Pēc vajadzīgā jābrauc uz Bausku. Viņai jau gan tāpat ceļš jāmēro darba dēļ, bet Pācē dzīvo daudz pensionāru. Autobusa biļete uz vienu galu nemaz nav tik lēta – apkārtceļā 1,30 eiro, pa taisno – eiro. Turklāt sabiedriskais transports kursējot reti. Ja kur jādodas, iznāk tam veltīt visu dienu. Vienīgā iestāde, kas vēl Pācē palikusi, ir bibliotēka, kad varēja, tur bijušas dažādas norises. «Nu vēl atliek dārziņš, tur strādājot, var kādu sastapt un papļāpāt,» teic Tatjana. «Bauskas Dzīves» žurnālisti braucot redzēja apkoptus dārziņus, tiesa gan, lietainajā dienā tajos nevienu kopēju nemanīja.

Ko pāciete domā par novadu apvienošanu? «Es nepārdzīvoju par reformu, jebkurā gadījumā lidmašīnas mums pakaļ nelidos...» joko Tatjana.

Pēc laika piemājas dārziņā lietū ieraugām rosāmies vīru. «Salnu» saimnieks Leonīds Penteļejevs pusdienas pārtraukumā mēģinot glābt slīkstošos kartupeļus. Leonīds strādā «Agroķīmijas centrā» turpat Gailīšu pagastā. Vēlēšanas gaidot ar skaidrību – balsošot «par Veipu», tas ir, partiju «Latvijas Reģionu apvienība». Valdis Veips saimniekam esot pazīstams, tādēļ viņam uzticoties. «Vairāk par pagasta ceļiem jāpadomā, Veips vispār ir daudz izdarījis, tamdēļ balsošu par viņu,» atklāj Leonīds. Pēc kā vēlētājiem vajadzētu vadīties, atdodot savu vienīgo balsi? «Lai vērtē pēc padarītā!» iesaka pācietis. Uz iecirkni došoties ar mašīnu. «Greiders vakar «nogāja» lielo ceļu, bet nu viss atkal lietus dēļ pagalam,» sūkstās vīrs. Savukārt par veikala trūkumu viņš kā auto īpašnieks nebēdājot, izmantojot arī autoveikala piedāvājumu, kas nereti atvedot garšīgu gaļu. Turklāt nemaz neesot tik dārgi.

Balsos pēc mammas ierosinājuma
«Ligzdiņās» Pācē sastopam Arnoldu Fridrihsonu, Bauskas Valsts ģimnāzijas 11. klases audzēkni. Puisim jau ir 18 gadu, tādēļ viņš jau varētu pirmo reizi doties uz vēlēšanām. «Kad vispār ir vēlēšanas?» jautā jaunietis. Puisis par politiku pārāk neinteresējoties. «Ja mamma teiks, ka jāvēlē, tad iešu,» atzīst Arnolds.

Pācē trūkstot veikala, produkti tiekot gādāti Bauskā. Kādas izklaides pieejamas, novada nomalē dzīvojot? «Nedēļas nogalēs te ir vairāk jauniešu – esam kādi pieci, kas paši sev izklaides sadomājam. Nodarbojamies ar sportu, makšķerējam vai padarbojamies ar metāla detektoru,» stāsta puisis.

«Tāpat nekas nemainīsies»

Tālāk pa dubļainu grantsceļu, cenšoties izlavierēt starp lāmām, dodamies uz Krievgaļiem. Cilvēkus te nācās meklēt cītīgi. Vien nikni suņi «Bruņinieku» māju pagalmā pavēstīja, ka te kāds dzīvo. Gunārs Ābols strādā pa mājām, kopjot meitas Gintas rūpīgi loloto dārzu un saimniecību, algota darba pašam neesot. Par politiku, vēlēšanām Gunārs neinteresējoties. «Nav vērts, tāpat nekas nemainīsies. Kādreiz balsoju par Kaimiņu, bet ko tas deva? Tāpēc uz vēlēšanām neiešu, pat nezinu, kad tās ir,» noteic vīrs. Sievasmāte gan lasot «Bauskas Dzīvi».

Krievgaļos esot apdzīvotas kādas sešas mājas, te mitinoties pārsvarā veci ļaudis. Daba laba, klusums, bet tuvākais veikals diemžēl Uzvarā... Lielākajai tiesai pārtiku atvedot bērni, vienreiz nedēļā braucot arī autoveikals. Gunārs gan pārsvarā kopā ar meitu mērojot ceļu uz Bausku pēc vajadzīgā.

«Šai drūmajā laikā vēlu siltumu un saulaināku laiku,» uz atvadām teic «Bruņinieku» Gunārs.

Visi ceļi ved... uz Bausku

Ceļu mājup no autobusa pieturas divus kilometrus uz Pograniču mēro Ziedīte Skuja. Jaunā sieviete pašlaik ir bērna kopšanas atvaļinājumā, bet iepriekš strādājusi par pavāri Codē. «Laukos grūti slapjā laikā. Veikala nav, visu no Bauskas vedu, parasti iznāk pilna «darbdiena» – septiņos no rīta izbrauc, vakarā piecos mājās,» stāsta Ziedīte. Tomēr viņa min arī lauku priekšrocības – dārzu, allaž svaigu gaisu un klusumu, savu pagalmu, kur astoņus gadus vecajai meitai un otram bērniņam, kam nedaudz vairāk par gadu, izskrieties. Kā aizritējis sarežģītais attālināto mācību gads, vai ar internetu nav bijušas problēmas? Meita Samanta mācoties otrajā klasē. «Pašiem ir savs «šķīvis», ar internetu un mācīšanos nebija problēmu,» par gudro meitu un uzticamo internetu priecājas Ziedīte. Kad mazu brīdi bērni mācījās klātienē, arī skolēnu autobuss izvadājis, nebijis problēmu.

Vai jau izlemts, par ko balsot? «Neiešu uz vēlēšanām, visi jau sen ir izlēmuši bez mums. Kaut kad sen vienreiz balsoju, tagad vairs neiešu,» atzīst Ziedīte.



20190621-0150-maf-logo.jpg
Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem