BauskasDzive.lv ARHĪVS

Vietu sadalījumā visu izšķir… deserts

Vietu sadalījumā visu izšķir… deserts

Izlaušanās spēles «Vajag tik rakt!» otrā diena


Bauskas novada domes deputātu kandidātu izlaušanās spēles «Vajag tik rakt!» otrajā dienā, kas aizritēja Dāviņu ciemā, nebija nekas citādāks kā pirmajā dienā – sviedri, smags darbs, deserti, prāta spēju izaicinājums – tas pats, kas iepriekš. Ja nu vienīgi laiks bija nedaudz siltāks.

Kā jau iepriekš rakstījām, izlaušanās spēle deputātu kandidātiem «Vajag tik rakt!» notika Bauskas novada Dāviņu ciema centrā 22. un 23. maijā. Videoapskats par šo spēli skatāms «Bauskas Dzīves» youtube.com un sociālā tīkla «Facebook» kontā, sākot ar 27. un 28. maiju. Šoreiz piedāvājam ieskatu pasākuma otrās dienas notikumos un kopvērtējumu.

Droši sabiedrībai
Pirmie izlaušanās spēles otro dienu 23. maijā sāka Nacionālās apvienības saraksta pārstāvji – Arnolds Jātnieks, Dainis Rijkuris, Ilvija Špundzāne un Solveiga Lineja. Kā apliecināja dalībnieki, praktiski visi vakcinējušies jau otro reizi pret «Covid-19», tā ne tikai nodrošinoties pret šo vīrusu, bet paužot arī cieņu pret citiem cilvēkiem, kam ir svarīgi pārtraukt izolāciju un atjaunot ierasto dzīves ritmu.

Testa daļā partijas pārstāvji veiksmīgi nosauca piecus topošā novada pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmumus, zināja, kur atrodas Bardžūni, kā arī pabeidza rakt savu sleju ļoti labā tempā – sešās minūtēs un 13 sekundēs.

Nacionālās apvienības deputāta kandidāts Dainis Rijkuris izlaušanās spēli novērtēja kā ļoti labu. «Saista viss, kas ir ārpus tradicionālās aģitācijas, – to esam «atēdušies». Man ir pārsteigums, ka ir politiskie spēki, kas aģitē ar vecām klišejām, – tas ir garlaicīgi. Jebkas jauns, kas spēj uzrunāt cilvēkus un parādīt citādāk politiķus, ir tā vērts, jo ļauj parādīt, ka politiķis tas pats cilvēks vien ir,» tā D. Rijkuris.

Aicināts novērtēt, cik lielā mērā šāds pasākums uzrunās vēlētājus, viņš atzīst, ka galvenais arguments, lai piedalītos vēlēšanās, tomēr būs vēlētāju pašu motivācija. «Dalība vēlēšanās ir pilsoņa pienākums. Nevajadzētu tā būt, ka kāds jāpierunā aiziet uz vēlēšanām. Bet iespēja nodot ziņu un vēstījumu vēlētājiem pilnīgi noteikti ir tā vērta. Partijas četru tūkstošu ziņu programma ir koncentrēts «izstrādājums», kurš ne vienmēr visiem ir saprotams. Tāpēc papildus sevi var parādīt šādā aktivitāšu formātā,» atzīst deputāta kandidāts.

Vienmēr gatavi piedalīties
«Latvijas attīstībai» saraksta pārstāvji Kristīne Kazāka, Dmitrijs Jemeļjanovs, Zane Jurēvica un Juris Ojāru uz spēli ieradās pozitīvi noskaņoti, un, neskatoties uz dažām problēmām, puiši parādīja, ka ir lieliskā sportiskā formā un savu sleju uzraka sešās minūtēs un 48 sekundēs, kas ir ļoti labs rezultāts. Savukārt testa jautājumos viņi bija vieni no retajiem, kas nosauca piecas apvienotā novada sporta komandas, kas spēlē valsts pirmajā vai otrajā līgā.

«Man ļoti patīk. Kad atsūtīja uzaicinājumu uz spēli, es biju pirmā, kas teica, ka gribu piedalīties. Vēlētājiem varētu patikt redzēt mūs tādus, kādi esam patiesībā, ne pēc oficiālās programmas un bildītēm. Katru dienu varētu piedalīties šādās aktivitātēs,» priecīga bija K. Kazāka. Viņa atzīst, ka šāds pasākums diez vai ietekmēs to vēlētāju viedokli, kas ir stingri izlēmuši, par ko balsot, bet tie, kas svārstās, varēs paskatīties, vairāk pievēršot uzmanību saviem favorītiem. «Šis pasākums ļaus vairāk iepazīt deputātu kandidātus un pieņemt nopietnāku lēmumu, reizē piesaistot vairāk balsotāju,» pauž K. Kazāka.

Ātrākie racēji
Politiskās partijas «KPV LV» listes pārstāvji Aleksandrs Novickis, Aivija Kursīte, Aivars Andreika un Jolanta Kriščune ieradās ļoti sportiski noskaņoti un pie savas slejas ķērās ar milzu jaudu. Lauvas tiesu gabala uzraka A. Andreika, un rezultātā šis saraksts uzrādīja fantastisku rezultātu – trīs minūtes un 51 sekunde.

Arī testa jautājumos «KPV LV» deputātu kandidāti sevi parādīja no labākās puses – vispirms sazīmējot Latvijā zināmo dzejnieku Vitautu Ļūdēnu, zinot, ka apdzīvotā vieta Bardžūni atrodas Brunavas pagastā, kā arī vienīgie nosaucot pietiekami tuvu skaitli, cik daudz cilvēku apmeklēja Bauskas pili 2020. gadā. «KPV LV» minētais skaitlis bija 120 tūkstoši, bet apmeklējums – 121 480, kas bija pietiekami tuvu, lai minējumu varētu ieskaitīt.

«Super! Šis pasākums parāda vēlētājiem kandidātus no cita rakursa un reizē saliedē partiju sarakstu komandas. Prieks un gandarījums par mūsu saraksta pārstāvjiem, kas iesaistījušies «Bauskas Dzīves» un biedrības «Laiks jauniešiem» aktivitātēs. Šī ir lieliska pieredze,» vērtē A. Novickis.

Viņš uzskata, ka jebkura šāda veida aktivitāte un mediju iesaiste dod savu ieguldījumu, – cilvēkiem var vairāk iepatikties enerģiska pieeja, kas var likt paskatīties sarakstus un padomāt, par ko balsot. «Tas rada interesi – paskatīties sarakstu un izvērtēt, ko piedāvā partijas. Jebkura šāda veida aktivitāte ir laba – tā arī saliedē partiju komandas un novada sabiedrību,» pauž A. Novickis.

«Sapņu bitēm» skanot
Latvijas Reģionu apvienības (LRA) saraksta pārstāvji Juris Ludriķis, Kristīne Dzidruma, Iveta Lavrinoviča un Guntars Veismanis noslēdza izslēgšanas spēles pasākumu. Komanda izcēlās ar jautrību – dziedāja, dejoja, atraktīvi minēja, kad nezināja atbildes. Rakšanā arī viens no labākajiem rezultātiem – piecas minūtes un 23 sekundes.

Toties šoreiz nācās pārliecināties, cik skarbi ir savienot rakšanu ar vienlaicīgām atbildēm uz testa jautājumiem, – pat sportā zinošie komandas pārstāvji nespēja atcerēties visas sporta vienības apvienotajā novadā. Toties komanda atminēja mūziķi, kas PSRS laikā bija aizliegts, – Ivaru Žinduli un viņa populāro skaņdarbu «Sapņu bites» – šī skaņdarba noskaņās, to skaļi dziedot, LRA komanda devās uz nākamajiem uzdevumiem.

«Jūtos ļoti labi. Šis vispār ir izdevies pasākums – vienīgā iespēja, kā populāri iepazīstināt ar sevi – kā mēs domājam, kā plānojam darbus. Gan šis neformālais pasākums, gan arī diskusijas, kuras rīko «Bauskas Dzīve» un biedrība «Laiks jauniešiem», palīdz labāk saprast kandidātus un arī citam citu, jo tomēr apvienosies kopā četri novadi. Vēlētājiem šī ir iespēja redzēt topošos politiķus neformālā gaisotnē un saprast, kādi ir deputātu kandidāti reālajā dzīvē,» saka J. Ludriķis.

Katram savas stiprās puses
Rakstā pievienotajā tabulā pēc punktiem var vērot, kā kurai partijai ir veicies izlaušanās spēlē, kā arī pamanīt, kuras disciplīnas beigās kļuva par izšķirošajām vietu sadalījumā.

Labus punktus – kopā 18 – varēja nopelnīt sadaļā, kur bija jāpiedāvā tūrisma plāns nesezonai – vēla rudens un ziemas periodam. Šeit vislabāk veicās politiskajai partijai «KPV LV» un sociāldemokrātiskajai partijai «Saskaņa», turklāt jāizceļ pēdējo veikums – starp vērtēšanas kritērijiem bija seši punkti, kurus varēja nopelnīt, ja piedāvātais plāns ir reāli īstenojams, un tieši «Saskaņa» šos sešus punktus nopelnīja.

Tomēr vislielākā loma bija tieši sadaļai, kurā bija jāgatavo deserts, – no vienas puses, it kā kulinārijas joma, kuras saskari ar politiku grūti izvērtēt, bet tas tomēr ļāva skatīt, kādas ir attiecības komandā, kā arī novērtēt partiju sarakstu pārstāvju prasmi publiski uzstāties. Visus deviņus punktus par deserta kvalitāti ieguva «Jaunā Vienotība», tomēr tieši šeit uzvaru izrāva Jaunās konservatīvās partijas saraksta pārstāvji, iegūstot augstu vērtējumu par sava izstrādājuma kvalitāti un maksimālo vērtējumu runas prasmē.

Kā tas izskatījās praksē, katrs var skatīt «Bauskas Dzīves» youtube.com kanālā un «Facebook» lapā. Un galu galā īstie uzvarētāji jau būs nevis tie, kas piedalījās šajā spēlē, bet gan vēlētāji, kas labāk iepazina deputātu kandidātus un partijas, kas iegūs lielāku skaitu vēlētāju balsu un vietas apvienotā novada domē.

Diskusijas ir skatāmas
Laikraksts «Bauskas Dzīve» pirms šīm, 5. jūnijā gaidāmajām, vēlēšanām cenšas mūsu iedzīvotājiem sniegt informāciju dažādos formātos, lai iepazīstinātu sabiedrību ar partiju sarakstu pārstāvjiem apvienotā novada vēlēšanās. Tā sadarbībā ar biedrību «Laiks jauniešiem» šogad sarīkotas diskusijas interneta tiešsaistē, lai ļautu vēlētājiem pēc iespējas labāk iepazīt Bauskas novada domes deputātu kandidātus, turklāt visas šīs diskusijas pēc tam publicētas youtube.com kanālā – ja nav bijusi iespēja piedalīties tiešsaistē, var noskatīties pēc tam. «Bauskas Dzīves» youtube.com kanālā ir skatāma gan diskusija par to, kāds būs apvienotais novads dažādās nozarēs, gan arī sarunu cikls «Izlūkošana pirms kaujas», kas ļauj iepazīties ar partijām. Atsevišķi savu sarunu ciklu ar partijām turpina biedrība «Laiks jauniešiem», kas šīs sarunas publicē arī savā youtube.com kanālā.


20190621-0150-maf-logo.jpg
Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem