BauskasDzive.lv ARHĪVS

Deputātu kandidāti atklāj sevi «no otras puses»

Deputātu kandidāti atklāj sevi «no otras puses»

Izlaušanās spēles «Vajag tik rakt!» pirmā diena


Sviedri, smags darbs līdz spēku izsīkumam, prāta spēju sasprindzinājums, kas mijās ar nelieliem atelpas brīžiem, pēc kuriem nācās pilnībā izpaust savas radošās un kulinārijas spējas un pat viena biedra zaudēšana – tā sagaidīja deputātu kandidātus izlaušanās spēle «Vajag tik rakt!».

Jautājums par to, kā vairāk apvienotā Bauskas novada vēlētājiem pastāstīt par deputātu kandidātiem «Covid-19» vīrusa ierobežojošos apstākļos, bija aktuāls jau pirms vairākiem mēnešiem. Vienīgā izvēle tagad ir sniegt informāciju interneta vidē, un «Bauskas Dzīves» žurnālistam Kasparam Kalējam radās ideja par izlaušanās spēli deputātu kandidātiem «Vajag tik rakt!», kas notika Dāviņu ciema centrā 22. un 23. maijā. Videoapskats par šo spēli būs skatāms «Bauskas Dzīves» youtube.com un sociālā tīkla «Facebook» kontos 27. un 28. maijā.

Vietējie vērtē atzinīgi
Dāviņu ciema centrā jau 21. maija vakarā tika slietas teltis un notika izmēģināšana – kā izlaušanās spēle varētu notikt, vai ir kādas īpatnības, kas vēl aizvien nav pamanītas? Pārbaude parādīja, ka viss ir izstrādāts gana veiksmīgi, un atlika vien gaidīt sestdienas rītu.

Ļoti liela loma pasākumā bija Bauskas novada un Dāviņu pagasta brīvprātīgajiem, kuri palīdzēja spēles organizēšanas un norises procesā, – tie bija Iluta Kasparāne, Sanita Fekļistova, Krišjānis Kugrēns, Māris Blušs, Sonora Rone, Lauma Rone, Kristaps Ronis, Sanija Novicka, Patrīcija Rācenāja un Kristers Kalējs. Ar viņu palīdzību tika uzslietas četras teltis, izvietoti trīs galdi, mūzikas aparatūra; tāpat arī viņi spēles laikā pārbaudīja veikto darbu kvalitāti un veica citas nepieciešamas lietas.

Brīvprātīgie no Dāviņiem bija ļoti apmierināti, ka pasākuma norises vieta izvēlēta viņu ciemā. «Vienreizēji izdevies pasākums. Viennozīmīgi politiķus vajadzēja «izkustināt», lai redz, uz ko ir spējīgi deputātu kandidāti. Iespaidi mums pašiem kā brīvprātīgajiem par partiju pārstāvjiem tagad ir ļoti dažādi. Ļoti labi, ka tas notiek Dāviņos – lai redz arī mūsu ciemu, lai saprot, ka arī te kaut kas notiek. Mēs kļūstam vairāk redzami un dzirdami,» pauž I. Kasparāne.

«Covid-19» ierobežojošo noteikumu dēļ pasākumā nedrīkstēja piedalīties skatītāji, bet ir grupa, kam šādus noteikumus nav viegli iestāstīt, – ciema iedzīvotāju jaunā paaudze tomēr no attāluma centīgi vēroja, kas notiek. Viņiem tika daļa no deputātu kandidātu gatavotajiem desertiem, par kuriem daži bērni teica, ka pietrūcis jogurta vai zemeņu, bet pārsvarā tomēr atzina, ka esot ļoti garšīgi.

Darbs sabiedrības labā

Dalībniekiem vispirms bija jāuzrok iespējami ātrā laikā sleja Dāviņu ciema volejbola laukumā – tā bija iespēja deputātu kandidātiem vēl pirms ievēlēšanas domē veikt kādu darbu sabiedrības labā. Reizē bija jāatbild uz viktorīnas jautājumiem par apvienoto novadu, kas aptvēra gan vēsturi, gan ekonomiku, kultūru un politiku. Pareizi atbildēts jautājums – viens punkts, daļēji pareizi – puspunkts, neatbildēts – nulle.

Tad bija jāizstrādā ideja par nesezonas piedāvājumu tūrisma jomā un tā labi jāpasniedz. Prezentāciju pēc tam videoierakstā vērtēja Bauskas tūrisma informācijas centra vadītāja Inese Turkupole-Zilpure. Turpinājumā no piedāvātajiem produktiem – zemenēm, cepumiem, zefīriem un jogurta – bija jāpagatavo deserts, kas pēc tam jāreklamē tā, neminot savas partijas nosaukumu, lai vēlētāji gribētu balsot par viņiem kā par šādu desertu. Šo aktivitāti vērtēja divi eksperti – vienu no deserta glāzītēm nobaudīja un novērtēja kūku meistare Solvita Bertelsone, savukārt deserta reklāmu – pazīstamā latviešu valodas pedagoģe Vija Cerusa.

Noslēgumā bija uzmanības uzdevumi, dziesmas vārdu minēšana, matemātikas un ģeoloģijas zināšanu pārbaude, lai iegūtu kodu komandas biedra atbrīvošanai, kurš tobrīd bija saslēgts un nodots «Bauskas Dzīvei», lai sniegtu interviju. Punktu summu noteica tas, cik ātri komanda varēja atbrīvot savu biedru.

Te nav «Brežņevu» galvu
Pirmie spēli 22. maija rītā sāka «Jaunās Vienotības» saraksta pārstāvji – Renārs Manuilovs, Uldis Maniks, Inga Tarvida un Dmitrijs Ščegoļevs. Jāteic, ka neviena partija nenobijās no rakšanas darbiem, neatkarīgi no apģērba, apaviem un spēka spējām, un to darīja arī šī politiskā spēka pārstāvji.

Savu sleju dalībnieki uzraka septiņās minūtēs un trijās sekundēs, reizē atbildot uz viktorīnas jautājumiem – no 14 maksimālajiem punktiem iegūti 8,5 punkti. Deputātu kandidāti veiksmīgi nosauca piecus pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmumus apvienotajā novadā, kā arī precīzi atbildēja uz jautājumu par vietu, kur Otrajā pasaules karā bija politieslodzīto nometne, – Kūdras ciems Vecsaules pagastā.

«Man bija ļoti interesanti. Šāda tipa diskusijas un pasākumi reģionos ir ļoti svarīgi – šādi «piezemētāki» pasākumi ir ļoti forši. Var redzēt, kā arī politiski aug partiju organizatori un tie biedri, kuri piedalās šādās norisēs. Ceru, ka tas raisīs lielāku vēlētāju interesi par vēlēšanām,» vērtē D. Ščegoļevs.

Viņš atzīst, ka brīžiem gan rodas izjūta, ka pasākumu varbūt jau ir mazliet par daudz – ne visiem var paspēt izsekot, bet tajā pašā laikā vēlētāju aktīvākā daļa vairāk iesaistās – diskusijās parādās jaunas personas, kuras uzdod jautājumus, kā arī no partiju puses vēlētāji sastop cilvēkus, kas līdz šim bija tikai vārdi, uzvārdi un bilde reklāmas izdevumā. «Šis būs viens no svarīgākajiem priekšvēlēšanu pasākumiem. Cilvēkiem patīk skatīties deputātu kandidātus tādus, kādi viņi ir, nevis «Brežņevu» galvas. Formātu ir vērts attīstīt. Šeit var saprast, vai konkrētas personas un partijas tev patīk. Ja vēl kādi kaut desmit cilvēki sapratīs un zinās, par ko balsot, tas būs liels ieguvums,» pauž D. Ščegoļevs.

Cilvēkiem interesē cilvēki
Sociāldemokrātiskās partijas «Saskaņa» deputāti Armands Staļūns, Donats Dupurs, Irina Švikule un Nataļja Kartiševa ieradās spilgti sarkanās cepurītēs un ļoti nopietni noskaņoti – rakšanas sektorā uzrādīja tobrīd labāko rezultātu, kas ilgi palika nepārspēts, – sešas minūtes un divas sekundes, bet viktorīnā negāja tik labi, kā gribētos, – pieci punkti. Tomēr komanda cerēja pārējās aktivitātēs atgūt zaudēto.

«Pasākums ir interesants. Atraktīvs un attīsta «iesūnojušo» domāšanu. Reizē ir fiziskās aktivitātes, kuras nav par sliktu nevienam. Domāju, ka cilvēki var mainīt savus viedokļus vai pat aiziet uz vēlēšanām, ja būs videoapskats par šo pasākumu. Iedzīvotājiem interesē aktivitātes un cilvēki, kas piedalās šādās spēlēs,» vērtē D. Dupurs.

Meklēs paziņas
Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas pārstāvji Jānis Rumba, Vismants Šulcs, Zane Pažemecka un Aija Spriņķe ieradās mierīgi noskaņoti un lielāku uzmanību pievērsa atbildēšanai uz jautājumiem un ne tik daudz rakšanai, beidzot precīzi pēc desmit minūtēm. Viņiem veiksmīgi izdevās nosaukt visas apvienotā novada sporta komandas, kas spēlē valsts pirmajā un otrajā līgā, kopā iegūstot 7,5 punktus.

«Tas ir interesanti. Sen nekādas aktivitātes nav bijušas, un te vismaz izklaide svaigā gaisā. Uzzinājām arī kaut ko jaunu,» vērtē J. Rumba. Viņš gan uzskata, ka arī šādam pasākumam ir maz izredžu piesaistīt tos vēlētājus, kas parasti balsot neiet, bet ierakstu noteikti varētu skatīties tie, kas vēlas redzēt savas paziņas šajā norisē.

Novērtē Saeimas deputāts
Jaunās konservatīvās partijas deputātu kandidāti Inita Nagņibeda, Austris Stankevics, Aivars Galigins un Lauma Zariņa ieradās ļoti kareivīgi noskaņoti un gatavi rakt, ko arī darīja no sirds un ar atdevi, bet rezultāts gan nebija starp labākajiem – astoņas minūtes. Toties viktorīnā iegūti astoņi punkti – nosauca Kūdras ciemu un daļēji pareizi minēja bezdarba rādītājus pašreizējos novados, iegūstot puspunktu.

«Pasākums ir pozitīvs un lielisks. Pirmo reizi pašvaldību vēlēšanās mūspusē kaut ko tādu redzu. Var apskatīties politiķus «no otras puses», citā gaisotnē. Domāju, ka tas noteikti palīdzēs izvēlēties, par ko balsot un vispār balsot, jo viens ir profesionālas debates, otrs – redzēt, kādi cilvēki ir dzīvē. Citus piesaista, ko runā deputātu kandidāti, citus – kādi viņi ir darbībā. Jaunieši varētu vairāk skatīties intereses pēc. Vai cilvēkus piesaistīs īpašības, ko viņi redzēs ekrānā, – tas jālemj katram pašam,» teic A. Stankevics.

Pasākumā skatītāji nebija aicināti, bet savas partijas pārstāvju sniegumu aiz žoga, ievērojot distanci, vēroja Saeimas deputāts no Jaunās konservatīvās partijas Sandis Riekstiņš, kuram arī tika viens no komandas gatavotajiem desertiem. «Labi, ka ir šādi formāti, kur var izvērtēt kandidātus neprofesionālā gaisotnē. Tas vairāk par cilvēku pasaka nekā visi formālie pasākumi. Gribas taču redzēt, kādi deputātu kandidāti ir dzīvē,» ļoti pozitīvi spēli novērtēja Saeimas deputāts.

Savieno fizisko un analītisko

Pēdējā pirmo dienu noslēdza Zaļo un Zemnieku savienība – Jānis Kovals, Raimonds Krūmiņš, Sanita Markeviča un Aija Jurova. Viņi pirmie pārspēja «Saskaņas» rezultātu, uzrokot savu strēli piecās minūtes un 37 sekundēs. Viktorīnā veiksmīgi nosauca piecus pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmumus un piecus festivālus, kas notiek apvienotā novada teritorijā, iegūstot kopā 7,5 punktus.

«Man patīk. Aktīvs un atraktīvs pasākums ārpus telpām. Prasa savienot fizisko un analītisko domāšanu, kas nemaz nav tik viegli. Formāts uzrunās jauno paaudzi, kam interesē modernās tehnoloģijas un šova elementi. Veicinās izvērtēt, kā komanda spēj sastrādāties un sazināties. Tas būs svarīgi, kad kā komanda aiziesim strādāt uz novada domi. Mani saista arī diskusijas, kas ir internetā. Vienīgais jautājums – kā to visu nodot gados vecākiem cilvēkiem, ar kuriem nesanāk klātienē tikties?» vērtēja A. Jurova.

Diskusijas ir skatāmas
Par to, kā gāja nākamajām četrām partijām un kas uzvarēja izlaušanās spēles kopvērtējumā, informēsim «Bauskas Dzīves» piektdienas, 28. maija, numurā. Savukārt jau ceturtdien, 27. maijā, publicēsim internetā izlaušanās spēles apskata pirmo daļu, bet 28. maijā – videoapskata otro daļu.



20190621-0150-maf-logo.jpg
Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem