BauskasDzive.lv ARHĪVS

FOTO: Bauskā un Rundālē aizrit filmas uzņemšana

Sandra Giptere-Ivanova

2021. gada 24. maijs 10:02

8006
FOTO: Bauskā un Rundālē aizrit filmas uzņemšana

Piektdien, 21. maijā, pie Mēmeles tilta Bauskā piestāja automobilis ar piekabi, no kuras izkāpa ēzeļu meitene Sāra un 15. gadsimta bruņinieks, šoreiz ar ēzelīti, un mēroja ceļu pāri tiltam. Pilsētā bija ieradusies «Operetes sargs» filmēšanas grupa.

«Fūres» nenoliedzami satrauca Sāru, viņa negribēja virzīties uz priekšu un savai sugai raksturīgā ietiepībā nekustēja no vietas, bet bailēs pie tilta margām piespieda bruņinieku – 80 gadus veco Jāni Briedi, kādreizējā Operetes teātra uzvedumu daļas vadītāju, tehnisko direktoru un Dailes teātra skatuves strādnieku, režisora palīgu. Līdzēja vien priekšā kārdināšanai turēts spainītis ar auzām. Pēc tām tīkojot, ēzelīte iekustējās, līdz ar viņu arī filmas uzņemšana.

Režisors, operators Mārcis Bauze-Krastiņš un filmas producents Lūkass Mairis Marcinkevičs rīkojās pusskriešus un centās saskaņot visas komandas darbu.

Pēc skatu uzņemšanas pāri tiltam ēzelīte tika ievesta atpakaļ piekabē, lai pavisam drīz apstātos pie Bauskas pils.

Tālākais bruņinieka ceļš operetes mājvietas meklējumos ved uz slaveno Kaucmindes muižu. Kad ēzelīte ar bruņinieku ieiet pagalmā, no senās godības un slavas ne vēsts, tikai vējš skarbi virina dažus atlikušos izlūzušos logu rāmjus un plivina šur tur apklāto plēvi... Tikai atlikušie burti «Kaucmin...» atļauj saprast, ka visi ieradušies meklētajā vietā.

Vēl gaida skaistais Rundāles pils dārzs ar ziedošām tulpēm un strūklakas ūdens rotaļām». Dārzā un alejās daudzu uzmanību piesaistīja ne tikai kāzinieki, bet arī ēzelītis un bruņinieks.

Radošo grupu bija gatavs uzņemt tās atbalstītājs Svitenes zemnieks Aldis Auza no zemnieku saimniecības «Kaži». Vēl pa ceļam viena «stacija» pie dzeltena rapšu lauka, tikai tad automobiļi iestūrē zemnieka sētā. Uz brīdi arī viņš pārtop par filmas varoni un pļauj sienu, līdz pie viņa ierodas sens noguris bruņinieks, kas lūdz ūdeni un iespēju atpūsties.

Agrāk muzikālais teātris bijis ne tikai Rīgā, bet arī Jelgavā un Liepājā. Operete joprojām dzīva arī kaimiņzemēs, Lietuvā, Igaunijā un citur. Pērn apritēja 75 gadi, kopš Rīgā izveidoja Operetes teātri, kas jau gadsimta ceturksni vairs nepastāv. Ņemot vērā, ka pagājuši jau 25 gadi, kopš Valsts Rīgas Operetes teātris tika slēgts, šis ir nozīmīgs mirklis, kad fiksēt atmiņu stāstus un vēstures liecības, kā arī dokumentēt operetes žanru mūsdienās. Entuziastu grupa 2019. gadā sākusi strādāt pie filmas «Operetes sargs» veidošanas, kas iecerēta kā mākslinieciski izklaidējošs, izglītojošs un dokumentāls stāsts par opereti kādreiz un tagad. Filma būs dokumentāls stāsts ar spēlfilmas elementiem, kurā atmiņu stāsti un arhīvu materiāli savīsies ar inscenētām ainām. Caurviju tēls ir operetes sargs, kura lomā darbojas Jānis Briedis un Gunārs Placēns.

Operetes sargs ir tēls, kas atmostas un atdzimst kā 15. gadsimta bruņinieks, kurš bijis aizsnaudies un, pamostoties mūsdienās, saprot, ka teātris ir zudis. Viskomplicētākā filmēšana notikusi bijušajās Operetes teātra telpās, kur pašlaik atrodas deju klubs «LaRoca». Dokumentālā filma sākas ar to, ka sargs bažīgs ieiet bijušajā  teātrī un ierauga, kā viss pārmainījies... Filma vēstīs par Operetes pagātni, tagadni, nākotni Latvijā, tajā tiks izmantoti dažādi arhīvu materiāli un piedalīsies slavenas personības, kā Sonora Vaice u. c.

Vairāk par filmēšanu lasiet «Bauskas Dzīves» 25. maija numurā.