Virtuve

Skumbrijas ar sīpoliem sinepju mērcē
Sastāvdaļas:
2 skumbrijas;
1 sīpols;
2 ēdamkarotes majonēzes;
3 ēdamkarotes sojas mērces;
2 ēdamkarotes sinepju.
Kādai svētdienas maltītei ledusskapja saldētavā biju noglabājusi divas skumbrijas. Nu tās atlaidināju, nogriezu galvas un astes. Zivis iztīrīju, labi izmazgāju un sagriezu gabaliņos. Nomizoju un sagriezu pusgredzenos lielu sīpolu. Mērcei samaisīju majonēzi kopā ar sojas mērci un sinepēm. Sāli pievienot nevajag, jo sojas mērce ir sāļa. Tiesa gan, atkāpjoties no receptes, pielēju arī mazliet citrona sulas un piekaisīju garšvielu zivju ēdieniem. Visu samaisīju, lai veidojas viendabīga marināde.
Sagrieztajām skumbrijām pieliku sīpolus, sinepju mērci, visu labi sajaucu un atstāju marinēties – vismaz pusstunda tam ir vajadzīga. Pēc tam zivis kopā ar sīpoliem un mērci pārliku nedaudz ar augu eļļu ietaukotā veidnē un ievietoju līdz 170 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Cepu apmēram pusstundu. Gardās zivtiņas var baudīt kopā ar svaigiem zaļumiem vai jebkuru citu piedevu pēc izvēles.
Lavaša uzkodas «Ripa vārtos!»
Sastāvdaļas:
0,5 kilogrami maltās gaļas;
1 lavaša plāksne;
1 sīpols;
2 ķiploka daiviņas;
2 ēdamkarotes skābā krējuma;
2 tomāti;
70 gramu siera;
sāls;
pipari;
augu eļļa.
Šādas sātīgas uzkodas ļoti labi «aizies uz urrā!» ne tikai ikdienā, bet arī starp hokeja spēles periodiem, pie televizoru ekrāniem skatoties pasaules čempionāta mačus.
Maltajai gaļai piejaucu pusi sasmalcinātu ķiploku, sīpolus, kā arī garšvielas. Taisnstūrveida lavaša plāksni pārsmērēju ar plānu maltās gaļas slāni, satinu ruletē un sagriezu ripiņās. Pannā uzkarsēju augu eļļu un apcepu tajā lavaša un gaļas ripiņas no abām pusēm, līdz tās zeltainas. Krējumam piemaisu atlikušos ķiplokus un turpat pannā ar to pārsmērēju katru ripiņu. Tomātus sagriežu riņķīšos un izlieku virs krējuma kārtiņas. Uzlieku vēl mazliet krējuma un visam pārkaisu rīvētu sieru. Plīts karstumu samazinu līdz minimumam, uzlieku pannai vāku un uzkodiņas sautēju, līdz siers izkusis.
Neparastie salāti ar apceptiem rabarberiem
Sastāvdaļas:
lapu salāti;
200 gramu rabarberu;
2 ēdamkarotes cukura;
150 gramu fetas siera;
valriekstu kodoli;
sauja rozīņu;
1 ēdamkarote balzametiķa;
1 ēdamkarote olīveļļas;
malti melnie pipari;
sāls.
Kad ir vēlme baudīt gan kaut ko sāļu un skābu, gan saldu, šo mazliet neparasto salātu recepte būs tieši laikā. Arī rabarberu sezona nu jau klāt, tādēļ steidzu izmantot ūdenī noglabātos pagājušā gada skābos kātus. Rabarberi jāsagriež 1 – 1,5 centimetrus garos gabaliņos. Tos apkaisu ar cukuru un atstāju minūtes desmit mierā. Pēc tam uzkarsēju pannu un pacepu skābos gabaliņus kādas trīs minūtes, tad atdzesēju. Valriekstu kodolus savukārt apcepu sausā pannā. Jāraugās tikai, lai neapdeg. Tad tos sasmalcinu. Rozīnes apleju ar karstu, novārītu ūdeni, pēc tam apsusinu. Mērcei eļļu, balzametiķi, sāli un piparus viegli sakuļu. Traukā vispirms izlieku saplucinātas salātu lapas, virs tām – rabarberu gabaliņus, fetas sieru, riekstus un rozīnes. Visu pārlaistu ar mērcīti. Un gardie salāti gatavi!
Groziņi ar biezpiena un rabarberu pildījumu
Sastāvdaļas:
Mīklai:
1,5 glāzes miltu;
1/4 glāzes cukura;
110 gramu sviesta;
2 olas;
1 tējkarote cepamā pulvera.
Pildījumam:
200 gramu biezpiena;
2 olas;
1/4 glāzes cukura;
2 ēdamkarotes saldā krējuma;
vaniļas cukurs;
rabarberi;
cukurs.
Lai izceptu šādus kārdinošus un garšīgus groziņus, nemaz tik daudz laika nevajag, tik vien, lai visu sagatavotu, jo pārējo paveic cepeškrāsns. No šī produktu daudzuma man iznāk 12 gabali. Samaisu izsijātus miltus, cukuru un cepamo pulveri, pieleju izkausētu sviestu, sajaucu. Pievienoju olas un samaisu mīklu. Tai jābūt mīkstai un elastīgai. Mīklu ieklāju kēksu cepamās panniņas iedobītēs tā, lai veidojas apmalītes. No mana iecienītā «Ricottas» biezpiena, ko sajaucu kopā ar cukuru, olām, saldo krējumu un vaniļas cukuru, pagatavoju viendabīgu pildījumu. Ar to piepildu mīklas groziņus. Visam pa virsu – sagriezti un pannā kopā ar nelielu cukura daudzumu apsutināti rabarberi. Jāraugās gan, lai gabaliņi neizjūk. Ja rabarberi nav cieņā, šādu gardumu izdosies izcept arī, izmantojot, piemēram, ķiršus – vienam groziņam piecas odziņas – vai ko citu. Pildītos groziņus cep līdz 175 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 25 minūtes. No veidnītēm izņem atdzisušus.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»