Virtuve

Pildītas cāļu šķiņķīšu ruletes
Sastāvdaļas:
5 cāļu šķiņķīši;
150 gramu rīvēta siera;
2 ķiploka daiviņas;
1 tējkarote sāls;
½ tējkarotes maltu melno piparu;
100 gramu tomātu pastas;
augu eļļa;
diļļu zaļumi.
Cāļu šķiņķīšus bez kaula un ādas ar gaļas āmuriņu no abām pusēm izklapēju caur pārtikas plēvi. Tā kā šķiņķīši bija palieli, tos katru pārgriezu uz pusēm. Gaļu pārkaisīju ar sāli un pipariem. Pildījumam sarīvēju sieru, ko samaisīju ar sīki sagrieztām dillēm un spiedē sasmalcinātiem ķiplokiem. Šo masu izliku uz katra gaļas gabala un satinu ruletītēs, ko vēl sastiprināju ar koka iesmiņiem.
Veidnes apakšu ietaukoju ar augu eļļu un izkārtoju tajā sagatavotos rullīšus. Tomātu pastu samaisīju ar 200 mililitriem ūdens un pārlēju gaļai. Veidni pārsedzu ar foliju un liku līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc pusstundas foliju noņēmu, ruletītēm pārkaisīju atlikušo siera pildījumu un ievietoju atpakaļ krāsnī cepties vēl vismaz pusstundu. Gatavām izņēmu sastiprinājuma iesmiņus un varēju tās kārtot uz šķīvja.
Salāti «Ceriņi uzziedējuši!»
Sastāvdaļas:
250 gramu cāļu akniņu;
augu eļļa;
1 sīpols;
2 – 4 olas;
2 – 3 skābēti vai marinēti gurķi;
3 kausētie sieriņi;
sāls;
majonēze;
diļļu zaļumi;
biešu sula.
Tā kā jau ir iegaršojušies salāti ar cāļu akniņām un tie ir piemēroti arī «glezniņu» veidošanai uz šķīvja, arī te tās izmantoju. Rezultāts izdevās gan gards, gan sātīgs un šķita arī skaists un krāšņs.
Cāļu akniņas pannā ar nelielu eļļas daudzumu izcepu gatavas (tās varam arī izvārīt), pēc tam atdzesēju un sarīvēju. Sīpolu nomizoju, sagriezu smalkos kubiņos un augu eļļā sacepu līdz zeltainumam. Marinētos gurķus sarīvēju. Dilles noskaloju un apsusināju papīra dvielī. Mazos kausētos sieriņus sarīvēju uz rupjās rīves – labāk tos pirms tam mazliet sasaldēt. Olas cieti izvārīju, nolobīju un atdalīju baltumus no dzeltenumiem, tos atsevišķi sarīvēju uz smalkākas rīves.
Uz lēzenā šķīvja veidoju salātu kārtas: vispirms akniņas, kam uzkaisīju sāli un pārsmērēju majonēzi, tad – saceptie sīpoli, kā arī gurķi. Arī šo kārtu pārsmērēju, bet, tā kā majonēze bija bieza, lai tā vieglāk klātos, te to mazliet «atšķaidīju» ar skābo krējumu. Pēc tam izliku rīvētos sieriņus, kam atkal pārsmērēju majonēzes mērci. Visu pārkaisīju ar rīvētajiem olu dzeltenumiem – šī kārta jau kalpoja kā pamats «bildei». Visbeidzot no dillēm un biešu sulā ietonētiem rīvētajiem olu baltumiem izveidoju «buķeti». Salātus uz laiciņu vēl ievietoju ledusskapī, un tad jau bija tā – ēst tos uzreiz vai vēl mazliet papriecāties? Un tomēr – labu apetīti!
Siļķu pastēte gardām maizītēm
Sastāvdaļas:
rudzu vai kāda cita maize;
2 siļķes filejas;
3 vārītas olas;
mīksts sviests;
1 – 1,5 ēdamkarotes kaperu;
1 ķiploka daiviņa;
1 tējkarote sinepju;
1 sarkanais sīpols;
sula no 1/3 citrona;
pētersīļu zaļumi;
sāls;
malti melnie pipari.
Ja sakārojas kaut ko sātīgu un gardu, lai piesietu dūšu, labi derēs maizīte ar pašu gatavotu siļķu krēmu. Nomizotu sīpolu sagriezu pēc iespējas smalkāk. Ja nepatīk sīvā garša, to vēl varam pārliet ar vārītu ūdeni. Zaļumus sasmalcināju, tāpat arī – kaperus, ķiplokus un siļķes filejas. Olas nolobīju un sarīvēju uz rupjās rīves. Mīkstam sviestam (cik nu treknu un izteiktas garšas krēmu vēlamies, bet vajadzēs 100 – 200 gramu) pievienoju citrona sulu, sinepes, piparus, zaļumus, kaperus, sīpolus, ķiplokus, rīvētās olas un siļķi. Visu rūpīgi samaisīju.
Pannā apcepu vairākas šķēlītes «mellās maizes» ar saulespuķu sēkliņām un pārsmērēju ar pagatavoto krēmu. Gardi gan!
Zefīra deserts «Zemeņu ziediņi»
Sastāvdaļas:
8 gabaliņi zefīra šokolādē;
8 zemenes;
100 gramu bieza skābā krējuma;
2 ēdamkarotes citronu sīrupa;
2 ēdamkarotes olu liķiera.
Šādu kārdinošu desertu varam pagatavot dažās minūtēs. Katrai zefīra pusītei ar plānu nazi nogriezu mazliet no apakšas un nedaudz arī no augšas – stabilitātei. Skābo krējumu saputoju kopā ar sīrupu. Citronu sīrupa gan mājās nebija, tādēļ izlīdzējos ar cidoniju. Sagatavotos zefīrus izkārtoju uz lēzenā šķīvja ar platāko pusi uz augšu un pārsmērēju ar krēmu (nedaudz tā vēl atstāju). Zemenes noskaloju, sagriezu un izliku uz zefīriem ziedlapiņu veidā. Vidiņā vēl iepildīju mazliet atlikušā krēma. Skaistos «veidojumus», lai tie būtu svētdienīgāki, pilnai laimei vēl pārslacīju ar olu liķieri. Taču, tā kā pat neliela alkohola klātbūtne tomēr ir kaitīga veselībai, bērniem gan būtu jāiztiek bez šāda pārlējuma.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»