BauskasDzive.lv ARHĪVS

Gaida saulainu laiku

Uldis Varnevičs

2021. gada 11. maijs 00:00

881
Gaida saulainu laiku

Ēdinātāji gatavi sniegt pakalpojumus, bet uztrauc iespējamā valdības lēmumu maiņa

Restorāni epidemioloģiski drošos apstākļos āra terasēs no 7. maija var apkalpot klientus, paredz tikai 6. maijā valdībā pieņemtie grozījumi noteikumos «Epidemioloģiskās drošības pasākumi «Covid-19» infekcijas izplatības ierobežošanai».
Ekonomikas ministrijas izstrādātie grozījumi noteikumos paredz, ka restorānu terases drīkst strādāt no plkst. 6 līdz 21. Pārējā laikā ēdienu atļauts izsniegt tikai līdzņemšanai.

Sociālajos tīklos kafejnīcu īpašnieki pauž, ka pašreizējā situācija viņus ļoti uztrauc, – atsāks ēdināšanu, atgriezīsies darbinieki, klienti veiks pasūtījumus, un tad piepildīsies negatīvais scenārijs – pieaugs saslimstība, un viss atkal būs jāslēdz. Turklāt izskatās, ka šāds scenārijs var arī piepildīties – šodien, 11. maijā, valdība plāno sanākt uz sēdi, lai izvērtētu, kā rīkoties situācijā, kad saslimšana ar «Covid-19» pieaug. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra informācijas, 6. maijā analīzes uzrādīja 773 inficētos, 7. maijā – 1036 inficētie, 8. maijā – 786, 9. maijā – 632 inficētie. Ēdinātāji gan atzīmē, ka viņi sākuši darbību tikai tagad un uzņēmēju vainas šeit nav. Ja valdība izlemšot slēgt ēdināšanu ārtelpās, iznāks, ka viņi sodīti ne par ko.

Izbauda Mātes dienu

Atpūtas kompleksā «Miķelis», kas atrodas Gailīšu pagastā, ēdināšanu nodrošinājuši arī līdz šim, vienīgi tas bija hoteļa telpās, kur cilvēki ēda savos numuriņos. «Ārpus telpām mums ir apmēram desmit galdiņu. Vienīgi puse ir zem nojumes, puse – zem klajas debess. Ja līst, galdiņu skaits saruks par pusi,» atzīst vadītājas palīdze Elvita Leja.

Brīvdienās lielākā problēma gan bijusi vējš, nevis lietus, turklāt arī vēss gaiss. «Miķelī» to gan risināja ar speciālām sildīšanas ierīcēm. Savukārt apmeklētāji novērtēja iespēju beidzot paēst ārpus mājām. «Brīnišķīgas izjūtas, kā svētkus svinēt,» saka Vizma Štraumane no Uzvaras, kas bija ieradusies atpūtas kompleksā kopā ar ģimeni. Viņa atzina, ka jau pat vairs neatceroties, kad pēdējo reizi bijusi kafejnīcā. «Kaut kad vasarā bijām «Aveņos»,» stāsta V. Štraumane. Savukārt šoreiz uz «Miķeli» izvēlējušies atbraukt tāpēc, ka kopā ar bērnu ģimenēm un mazbērniem vēlējušies nosvinēt Mātes dienu un mazbērniem tieši šeit esot gana daudz piedāvājumu, kā izklaidēties.
Atzīmēt 9. maijā Mātes dienu uz atpūtas kompleksu «Miķelis» bija ieradusies arī Aina Kaņepe kopā ar meitām Santu un Kristīni Kaņepi-Kalniņu un mazmeitu Līgu. Meitas speciāli uzaicinājušas mammu uz «Miķeli», lai mamma varētu laiku pavadīt ārpus mājām. «Fantastiski! Mēs esam laimīgas, ka varam izrauties ārpus mājām. Iznākt cilvēkos – kaut ievērojot distanci citam no cita, bet tā īpašā izjūta tomēr ir. Reizē iznāk arī svaigā gaisā atpūsties,» atzīst S. Kaņepe. Visas kopā atminas, ka pēdējo reizi ārpus mājām ēsts pagājušā gada vasarā – pagājis gandrīz gads.

Apmeklējumus rezervē
Ar sestdienu, 8. maiju, ēdināšanu ārpus telpām sāka restorāns «Mūza» Bauskā. «Terasē pašlaik paredzēti seši galdiņi. Redzēsim, kāds būs apmeklējums. Pagaidām strādājam ar iedzīvotāju rezervācijām un gaidām, ko lems valdība. Cilvēki pieteicās, īpaši uz
9. maiju, kad svētdienā bija Māmiņu diena. Kas gan var būt labāks kā aizvest Māmiņas dienā mammu uz restorānu, nevis gatavot mājās! Beidzot to var izdarīt,» stāstīja restorāna administratore.

Arī «Mūzā» daudzi apmeklētāji izmantoja iespēju atzīmēt Mātes dienu. Tā savu mammu Māru Jermaku uz restorānu bija atvedušas meitas Inita un Inga. «Šodien Māmiņu diena, un mēs visas esam mammas. Atnākt uz «Mūzu» izvēlējāmies tāpēc, ka restorāns ir tepat pilsētā, turklāt tieši viņu paziņojums bija pirmais sociālajos tīklos, ko mēs pamanījām,» stāsta Inita Jermaka.

«Uztrauc tie, kas neievēro drošības noteikumus. Negribas, lai šis stāvoklis turpinās,» teic M. Jermaka. Visas kopā atceras, ka pēdējo reizi kafejnīcā bijušas pagājušā gada augustā. Pēc tam jau vienīgais variants baudīt ārpus mājām gatavotu ēdienu bijis tā līdzņemšana no ēstuvēm.

Tagad restorānam ir arī pusdienu piedāvājums āra terasē. «No pirmdienas līdz trešdienai izmēģināsim pusdienu piedāvājumu. Ja atsaucība būs pietiekama, turpināsim. Citādi jau pusgadu bijām ciet – pieprasījums diemžēl nebija tik liels, lai būtu vērts darboties,» situāciju raksturo bārmene viesmīle Samanta Čulade.

Uz «čik» «Karote» neveras
Sociālā tīkla «Facebook» lapā «Visit Bauska» Bauskas tūrisma informācijas centrs publicējis to ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju sarakstu, kas nedēļas nogalē gatavojās sākt ēdināšanu ārpus telpām. Tiesa, uz sarakstu vien paļauties nevar, – potenciālajiem apmeklētājiem ir vērts piezvanīt un uzzināt, kas notiek, jo dažviet mainās gan datumi, gan piedāvājums. Sarakstā gan ir doti tālruņa numuri, tāpēc sazināties nevajadzētu būt grūti.

Vecumniekos durvis vēris krodziņš «Pie lielās karotes». «Nav tā, ka «čik» un «Karote» vaļā. Darbinieki jau devušies, kur kurais. Meklējam pavāri, bet pašlaik pašas mēģināsim tikt galā. Krodziņš atvērts ar 7. maiju. Visu pucējam, kārtojam – redzēs, kas sanāks. Sētā uztaisītas speciālas lapenītes, kur cilvēkus var «izmētāt» tālāk citu no cita, lai būtu pēc noteikumiem. Vajag tikai labu laiku un saulīti,» stāsta krodziņa īpašniece Ligita Janevica-Rozenberga.

Ēdināšanu ārpus telpām plāno sākt arī «Pizza Mania» Iecavā. «Vēl ir grūti saprast, kā visu sakārtot. Ir skaidrs, ka sešus cilvēkus paēdināt noteikti varēsim. Vēl nezinu, vai tas būs tā vērts, bet jāmēģina. Kaut kas jādara,» atzīst Normunds Ermanovičs, «Pizza Mania» vadītājs.

Dažādas pieejas
Rundāles pilī strādā kafejnīca «Ozollāde», tai cita taktika – piedāvā ēdināšanu ārpus telpām, bet ne gluži tādu, kā gaidīts. «Mūsu kioskā būs zupa, tēja un kafija. Varēs paēst pils pagalma vai dārza teritorijā. Pilī nav terases vai vietas, kur izkārtot galdiņus vai krēslus,» stāsta kafejnīcas īpašniece Anita Ozoliņa. Viņa sacīja, ka visu laiku kafejnīca ir turpinājusi darbu, tāpēc problēmu ar darbiniekiem nav.

Kuplu apmeklētāju skaitu ir gatava pieņemt «Baltā māja» Pilsrundālē. «Darbu atsākām 1. maijā, ēdienu sagatavojot līdzņemšanai. Tagad esam gatavi strādāt arī ārā, maltīti pasniedzot terasē. Mums ir daudz dažādu iespēju. Ir liels pagalms, tur izvietosim galdiņus. Vietas tiešām ir daudz – ir sava privātā teritorija, un varam piedāvāt ēdināšanu lielam viesu skaitam. Maijā, visdrīzāk, strādāsim tikai brīvdienās, taču ar jūniju – katru dienu,» stāsta administratore Skaidrīte Jonase.

Vējš kā drauds
Terases atvērs arī ēstuves pie ceļiem, bet situācijas ir ļoti dažādas. «Mēs visus gaidījām jau no 7. maija. Ceru, ka cilvēkiem ir prieks paēst pie mums. Šoferiem jau grūti – visu dienu brauc, un vēl mašīnā jāēd. Tagad varēs ēst no traukiem un sēžot svaigā gaisā. Ja nebūs lietus, tas būs to vērts,» saka Vecumnieku kafejnīcas «Dravas» vadītāja Rita Drava.

Codes pagasta kafejnīcas «Ziediņi» īpašniece Jeļena Šteinarte stāsta, ka āra terase būs atvērta, bet diez vai no tā būs labums. «Mēs esam šosejas A7 malā. Cilvēks jau visu ceļu ir braucis, viņš grib izkāpt ārā, būt svaigā gaisā. Un tad, ja ēdienu neizpūtīs no šķīvja, var mēģināt ēst. Terase diemžēl ir diezgan vējainā pusē. Ar «Covid-19» tur noteikti nesaslims, bet plaušu karsoni var dabūt. Iepriekš bieži bija tā, ka cilvēki gāja ēst terasē, bet pēc brīža nāca atpakaļ telpās. Parasti izmantoja tikai vasaras karstajās dienās. Tagad gan, kur liksies, – ja gribēs ēst, tas būs jādara terasē. Mainījušies arī ēšanas paradumi – cilvēki ir pieraduši ņemt maltīti līdzi. Pilsētā ir citādāk – restorānā ēdienu var baudīt,» smaida J. Šteinarte.
 
Savukārt atpūtas kompleksa «Rožmalas» vadītāja Ilze Djačuka stāsta: «Pie mums varēs ēst terasē, bet aktivitātes neplānojam. Mēs esam atkarīgi no autobraucējiem, bet daudz nav tādu, kas vēlas ēst uz vietas. Ceru, ka terašu atvēršana priecēs baušķeniekus, kam tā būs pirmā foršā iziešana ārpus mājas. Vienīgais labums, ka viesnīcas klienti arī varēs izvēlēties ēst terasē, nevis tikai numurā. Protams, ņemot vērā laikapstākļus, jo pašlaik terase īpaši funkcionēt nevar, ja ir lietus vai tāds negaiss kā pagājušajā nedēļā. Nedēļas nogalēs interesenti var piezvanīt un pieteikties. Tomēr šādas atļaujas vērtējam uzmanīgi. Apzināmies, ka šonedēļ var atļaut ēdināšanu ārtelpās, bet, ja nedaudz pieaugs saslimšana, var gadīties, ka atkal aizliegs. Lēmumus reizēm pieņem dienas laikā.»


SKAIDROJUMS

- Kā zināms, 29. aprīlī valdošās koalīcijas pārstāvji Saeimā ignorēja valdības lēmumu divas nedēļas nepārskatīt «Covid-19» ierobežojumus un lēma atļaut strādāt ēdinātāju terasēm no 7. maija. Īpaši sāpīgi lēmumu uztvēra valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (JV), sakot, ka Saeima sākusi «iet savu individuālu ceļu», un paužot neziņu, kādā veidā «noregulēsies» Saeimas un valdības sadarbība «Covid-19» krīzes risināšanā. Saeima šādu lēmumu pieņēma, neņemot vērā iepriekš valdībā panākto vienošanos – nepārskatīt ierobežojumus līdz 11. maijam.

- Parlaments gan lēmumā valdībai piešķīris tiesības noteikt šīs ēdināšanas ārtelpās epidemioloģiskās drošības prasības, kā arī tiesības atkarībā no epidemioloģiskās situācijas uz noteiktu laiku apturēt šo pakalpojumu sniegšanu.

- Āra terases plānojuši atvērt apmēram 70% ēdinātāju, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste, atsaucoties uz 6. maijā veiktas aptaujas datiem.

Valdība 6. maijā nolēma par noteikumiem, kas jāievēro:
- darba laika ierobežojums līdz plkst. 21 noteikts ar mērķi ierobežot pārāk ilgu socializēšanos un iespējamu alkoholisko dzērienu lietošanu, tādējādi radot riskus iespējamai epidemioloģisko noteikumu nepilnīgai ievērošanai;

- pie viena galdiņa varēs atrasties ne vairāk kā desmit personas no kopumā divām mājsaimniecībām. No tām ne vairāk kā četras varēs būt pilngadīgas personas;

- restorānu terasēs starp galdiņiem jānodrošina vismaz divu metru attālums, ja starp galdiņiem nebūs izveidota norobežojoša siena;

- sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniegšanas vietā darbiniekiem un apmeklētājiem jālieto mutes un deguna aizsegi uzturēšanās laikā, izņemot laikā, kad sēž pie galda;

- ēdināšanas pakalpojumu nav atļauts sniegt slēgta tipa paviljonos un teltīs.