Mūspuses kafejnīcu terases uzņems viesus

Āra terases piektdien plāno atvērt apmēram 70% ēdinātāju, piektdien intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste, atsaucoties uz dienu iepriekš veiktas aptaujas datiem.
«Rezervāciju skaits ir liels. Pieprasījums ir liels, gan tāpēc, ka cilvēki ļoti gaida terašu atvēršanu, gan arī tāpēc, ka ne visas terases atvērsies,» sacīja Graikste, piebilstot, ka atrast brīvas vietas šobrīd ir samērā grūti, bet noteikti kāda brīva vieta vēl atradīsies.
Sociālā tīkla «Facebook» lapā «Visit Bauska» Bauskas tūrisma informācijas centrs publicējis to ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju sarakstu, kas nedēļas nogalē mūspusē gatavojas sākt ēdināšanu ārpus telpām. Tiesa, uz sarakstu vien paļauties nevar, – potenciālajiem apmeklētājiem ir vērts piezvanīt un uzzināt, kas notiek, jo dažviet mainās gan datumi, gan piedāvājums. Sarakstā gan ir doti tālruņa numuri, tāpēc sazināties nevajadzētu būt grūti.
Vecumniekos durvis vērs krodziņš «Pie lielās karotes». «Nav tā, ka «čik» un «Karote» vaļā. Darbinieki jau devušies, kur kurais. Meklējam pavāri, bet pašlaik pašas mēģināsim tikt galā. Krodziņš būs atvērts ar 7. maiju. Visu pucējam, kārtojam – redzēs, kas sanāks. Sētā uztaisītas speciālas lapenītes, kur cilvēkus var «izmētāt» tālāk citu no cita, lai būtu pēc noteikumiem. Vajag tikai labu laiku un saulīti,» stāsta krodziņa īpašniece Ligita Janevica-Rozenberga.
Ēdināšanu ārpus telpām plāno sākt arī «Pizza Mania» Iecavā. «Vēl ir grūti saprast, kā visu sakārtot. Ir skaidrs, ka sešus cilvēkus paēdināt noteikti varēsim. Vēl nezinu, vai tas būs tā vērts, bet jāmēģina. Kaut kas jādara,» atzīst Normunds Ermanovičs, «Pizza Mania» vadītājs.
Pie Rundāles pils esošajām ēstuvēm pavisam cita taktika. Kafejnīca «Ozollāde» piedāvā ēdināšanu ārpus telpām, bet ne gluži tādu, kā gaidīts. «Mūsu kioskā būs zupa, tēja un kafija. Varēs paēst pils teritorijā. Pilī nav terases vai vietas, kur izkārtot galdiņus vai krēslus,» stāsta kafejnīcas īpašniece Anita Ozoliņa. Viņa sacīja, ka visu laiku kafejnīca ir turpinājusi darbu, tāpēc problēmu ar darbiniekiem nav.
Kuplu apmeklētāju skaitu ir gatava pieņemt «Baltā māja» Pilsrundālē. «Darbu atsākām 1. maijā, ēdienu sagatavojot līdzņemšanai. Tagad esam gatavi strādāt arī ārā, maltīti pasniedzot terasē. Mums ir daudz dažādu iespēju. Ir liels pagalms, tur izvietosim galdiņus. Vietas tiešām ir daudz – ir sava privātā teritorija, un varam izvietot, cik sirds kāro. Maijā, visdrīzāk, strādāsim tikai brīvdienās, taču ar jūniju – katru dienu,» stāsta administratore Skaidrīte Jonase.
Ar sestdienu, 8. maiju, ēdināšanu ārpus telpām sāks restorāns «Mūza». «Terasē pašlaik paredzēti seši galdiņi. Redzēsim, kāds būs apmeklējums. Pagaidām strādājam ar iedzīvotāju rezervācijām un gaidām, ko lems valdība. Cilvēki piesakās, īpaši uz 9. maiju, kad svētdienā ir arī Māmiņu diena. Kas gan var būt labāks, kā aizvest Māmiņas dienā mammu uz restorānu, nevis gatavot mājās, turklāt beidzot to var izdarīt,» pastāstīja restorāna administratore.
Nekādu problēmu nav Gailīšu pagasta atpūtas kompleksā «Miķelis», kur ēdināšana notika arī līdz šim, vienīgi tas bija hoteļa telpās, kur cilvēki ēda savos numuriņos. «Ārpus telpām mums ir apmēram desmit galdiņu. Vienīgi puse ir zem nojumes, puse – zem klajas debess. Ja līst, galdiņu skaits saruks par pusi,» atzīst vadītājas palīdze Elvita Leja.
Terases atvērs arī ēstuves pie ceļiem, bet situācijas ir ļoti dažādas. «Mēs visus gaidīsim no 7. maija. Ceru, ka cilvēkiem būs prieks paēst pie mums. Šoferiem jau grūti – visu dienu brauc un vēl mašīnā jāēd. Tagad varēs ēst no traukiem un sēžot svaigā gaisā. Ja nebūs lietus, tas būs to vērts,» saka Vecumnieku kafejnīcas «Dravas» vadītāja Rita Drava.
Codes pagasta kafejnīcas «Ziediņi» īpašniece Jeļena Šteinarte stāsta, ka āra terase būs atvērta, bet diez vai no tā būs labums. «Mēs esam šosejas A7 malā, cilvēks jau visu ceļu ir braucis, viņš grib izkāpt ārā, būt svaigā gaisā. Un tad, ja ēdienu neizpūtīs no šķīvja, var mēģināt ēst. Terase diemžēl ir diezgan vējainā pusē. Ar «Covid-19» tur noteikti nesaslims, bet plaušu karsoni var dabūt. Iepriekš bieži bija tā, ka cilvēki gāja ēst uz terases un nāca atpakaļ telpās. Parasti izmantoja tikai vasaras karstajās dienās. Tagad gan, kur liksies, – ja gribēs ēst, tas būs jādara terasē. Mainījušies arī ēšanas paradumi – cilvēki ir pieraduši ņemt līdzi. Pilsētā ir citādāk – restorānā ēdienu var baudīt,» smaida J. Šteinarte.
Viņai piekrīt atpūtas kompleksa «Rožmalas» vadītāja Ilze Djačuka. «Esam uzmanīgi. Apzināmies, ka šonedēļ var atļaut, bet, ja nedaudz pieaugs saslimšana, var gadīties, ka atkal aizliegs. Lēmumus reizēm pieņem dienas laikā. Pie mums varēs ēst terasē, bet aktivitātes neplānojam. Mēs esam atkarīgi no šosejas, bet daudz nav tādu, kas vēlas ēst uz vietas. Ceru, ka terašu atvēršana priecēs baušķeniekus, kam tā būs pirmā foršā iziešana. Vienīgais labums, ka viesi arī varēs izvēlēties ēst terasē, nevis tikai numurā. Protams, ņemot vērā laikapstākļus, jo pašlaik terase īpaši funkcionēt nevar, ja ir lietus vai tāds negaiss kā šodien. Nedēļas nogalēs interesenti varēs piezvanīt un pieteikties,» stāta I. Djačuka.
Jau vēstīts, ka no piektdienas restorāni epidemioloģiski drošos apstākļos var apkalpot klientus āra terasēs. Restorānu āra terases varēs strādāt no plkst.6 līdz 21. Pārējā laikā ēdienu drīkstēs izsniegt tikai līdzņemšanai.
Noteikts, ka pie viena galdiņa varēs atrasties ne vairāk kā desmit personas no kopumā divām mājsaimniecībām. No tām ne vairāk kā četras varēs būt pilngadīgas personas.
Restorānu terasēs starp galdiņiem būs jānodrošina vismaz divu metru attālums, ja starp galdiņiem nebūs izveidota norobežojoša siena. Ēdināšanas pakalpojumu būs atļauts sniegt ārā un terasēs, nodrošinot līdz 50% slēgtu sienu laukumu. Nav atļauts pakalpojumu sniegt slēgta tipa paviljonos un teltīs.
Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniegšanas vietā darbiniekiem un apmeklētājiem būs jālieto mutes un deguna aizsegi uzturēšanās laikā, izņemot laikā, kad sēž pie galda.
Papildus noteikts, ka sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniedzēji nozīmēs atbildīgo personu, kas organizēs un uzraudzīs epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanu sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma vietā. Šai personai būs jāatrodas sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniegšanas vietā tā darbības laikā.
Terasēs apmeklētājiem redzamās vietās būs jāizvieto skaidri salasāma publiski pieejama informācija, tostarp svešvalodā par maksimāli pieļaujamo personu skaitu, kas vienlaikus var atrasties pakalpojuma sniegšanas vietā, par epidemioloģiskās drošības atbildīgo personu, kā arī pašvaldības policijas kontaktinformācija.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»