BauskasDzive.lv ARHĪVS

FOTO: Finišam tuvojas filmas «Operetes sargs» uzņemšana

Ingrīda Punka

2021. gada 13. aprīlis 16:31

2165
FOTO: Finišam tuvojas filmas «Operetes sargs» uzņemšana

Finišam tuvojas filmas «Operetes sargs» uzņemšana, kuras filmēšana notikusi arī Rundāles novadā.

Entuziastu grupa 2019. gadā sākusi darbu pie filmas «Operetes sargs» veidošanas, kas iecerēta kā mākslinieciski izklaidējošs, izglītojošs un dokumentāls stāsts par opereti kādreiz un tagad. Pērn apritēja 75 gadi, kopš Rīgā izveidoja Operetes teātri, kas jau gadsimta ceturksni vairs nepastāv. Ņemot vērā, ka pagājuši jau 25 gadi, kopš Valsts Rīgas Operetes teātris tika slēgts, šis ir nozīmīgs un emocionāli būtisks mirklis, kad fiksēt atmiņu stāstus un vēstures liecības, kā arī dokumentēt operetes žanru mūsdienās.

Filma būs dokumentāls stāsts ar spēlfilmas elementiem, kurā atmiņu stāsti un arhīvu materiāli savīsies ar inscenētām ainām. Caurviju tēls būs Operetes sargs, kura lomā darbosies Jānis Briedis un Gunārs Placēns. Filma palīdzēs saprast, kāpēc tik svarīgs ir šis mantojums, kas var iedvesmot cilvēkus.

Sestdien, 10. aprīlī, bijušie operetes mākslinieki un citi filmas varoņi satikās pavasara talkā Ozolnieku novadā, lai stādītu augļu kokus. Tā iecerēta kā viena no noslēdzošajām filmas epizodēm, akcentējot, ka līdzās leģendārajai pagātnei muzikālā teātra žanrs ir pelnījis attīstību un labu augļu ienākšanos arī nākotnē. Dēstot augļu kokus, talkas dalībnieki pieminēja savās atmiņās tādas operetes personības kā Harijs Misiņš, Edgars Zveja, Lilija Sniedze, Alīda Zvagule, Renāte Šteinberga, Aina Bajāre, Juris Pučka, Jānis Kaijaks un daudzi citi.

Talkas sākās ar svinīgām uzrunām. Dalībnieki tika iepazīstināti ar Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita uzrunu operetes dalībniekiem un filmas veidotājiem, norādot par operetes žanra vēsturiskajiem notikumiem un izzušanu no mūsu valsts kultūras ainavas. «Tāpēc jo lielāku atzinību pelnījusi neatlaidība, ar kādu jūs, operetes mākslinieki un atbalstītāji, ilgu gadu esat uzturējuši dzīvu šo dzirkstošo žanru, darbojoties neregulāru projektu režīmā kā pilnvērtīgs teātra organisms. (..)» Tāpat Valsts prezidents izteica patiesu prieku par centieniem Operetes teātra atdzimšanas darbā, sakot: «Lai līdz ar augļu koku skaistajiem ziediem no jauna uzplaukst arī latviešu operete!»

Savu vēlējumu talkas dalībniekiem sūtīja arī bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers: «Sūtu jums un visiem māksliniekiem, atbalstītājiem siltus sveicienus! Novēlu neapstāties pie sasniegtā un arī turpmāk veiksmīgi īstenot iecerēto! Ar sirsnīgiem sveicieniem un cerībā uz Operetes teātra darbības atjaunošanu.»

Talkā savu atmiņu un cerību uz Operetes teātra atdzimšanu augļu koku iedēstīja Adrians Kukuvass ar meitu, Varis Vētra, Ivars Puga ar ģimeni, komponista Arvīda Žilinska mazdēls Gints Žilinskis, operetes komiskā aktiera Mārtiņa Vērdiņa dēls Mārtiņš Vērdiņš, Liepājas teātra aktrises Maritas Lūriņas dēls Edvards Stelmakers, ilggadējas operetes grāmatvedes Skaidrītes Tifenbergas dēls Juris Tifenbergs u. c. Starp talciniekiem arī mūsu novadniece – aktrise un dzejniece, populārās «Čučumuižas» Krustmāmiņa ar visu rūķi Kikī.

Filmas radošā grupa saka lielu paldies visiem pasākuma atbalstītājiem, operetes dalībniekiem, dziedātājiem, sevišķi viesmīlīgajiem augļu koku audzētavas «Bētras» saimniekiem.