BauskasDzive.lv ARHĪVS

Virtuve

Brigita Skaistkalne

2021. gada 9. aprīlis 00:00

52
Virtuve

Kad āra tirdzniecības vietā pie lielveikala ieraudzīju saldētas skumbrijas jeb makreles, priecīga iegādājos uzreiz vairākas – katra svēra apmēram puskilogramu. Tā kā dažas receptes jau biju atradusi, nu nolēmu tās izmēģināt un katru zivtiņu pagatavot citādāk. Izdevās ļoti garšīgas, tādēļ «Ķēķa stāstos» šoreiz – zivju diena.


Ar sieru

Sastāvdaļas:

1 saldēta skumbrija;
1 tējkarote franču sinepju;
1 – 2 tējkarotes valriekstu;
1 – 2 tējkarotes majonēzes;
30 gramu cieta siera;
augu eļļa;
sāls pēc garšas.

Skumbriju pilnībā atlaidināju istabas temperatūrā. Zivi bez galvas izķidāju un liemenim izņēmu arī asakas, lai iegūtu divas filejas. Tās noskaloju un apsusināju papīra dvielī. Pēc tam vienas filejas iekšpusi vienmērīgi pārsmērēju ar franču sinepēm, pārkaisīju ar sadrupinātiem valriekstu kodoliem un noklāju ar rupji sarīvētu sieru. Pārsedzu ar otru fileju un aptinu ar kulinārijas diegu. Pildīto skumbriju ietinu ar augu eļļu ietaukotā folijas loksnē un liku līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc minūtēm 20 – 25 foliju attinu un zivi pārsmērēju ar majonēzi. Jau attītu, to ievietoju atpakaļ krāsnī vēl minūtes desmit pacepties, lai virspuse nedaudz apbrūninās. Labāk to baudīt siltu, un garšoja burvīgi!


Ar sīpoliem un tomātiem

Sastāvdaļas:

1 skumbrija;
1 neliels sīpols;
1 neliels tomāts;
ķiploka daiviņa;
garšviela zivju ēdieniem;
sāls.

Šo skumbriju pagatavoju ar citu pildījumu. Vispirms zivi atlaidināju, nogriezu galvu, izķidāju, nogriezu arī asti un spuras. Vēl labi noskaloju zem tekoša ūdens un apsusināju papīra dvielī.

Sīpolu nomizoju un sagriezu vidēja biezuma pusripiņās. Tāpat sagriezu arī tomātu. Zivi no iekšpuses mazliet pasālīju un piepildīju ar sīpoliem un tomātiem, garšai pievienojot arī sasmalcinātu ķiploka daiviņu. Lai pildījums labāk turētos iekšpusē, varam to aizspraust ar koka iesmiņiem vai apsiet ar baltu diegu. No ārpuses zivi vēl aprīvēju ar garšvielām, tad liku uz dubultā pārliektas un ar eļļu ietaukotas folijas spīdīgās puses un aiztinu. Ievietoju uzkarsētā cepeškrāsnī un cepu apmēram pusstundu. Attītu gatavo skumbriju karstu vēl pārslacīju ar citrona sulu. Un atkal – ļoti garšīga, to varam baudīt gan ar svaigiem dārzeņiem, gan rīsiem vai citām piedevām.


Folijā cepta ar burkāniem un sīpoliem

Sastāvdaļas:

1 skumbrija;
2 vidēja izmēra sīpoli;
apmēram 200 gramu burkānu;
1 citrons;
sāls;
pipari.

Zivi tāpat atlaidināju un izķidāju. Papīra dvielī apsusinātu liemeni ierīvēju ar sāli un pipariem. Foliju pārliecu dubultā un uz nedaudz ar eļļu ietaukotas tās spīdīgās puses liku sagrieztu sīpolu un burkānu «spilvenu». Uz tā novietoju ar citrona ripiņām piepildītu skumbriju. To savukārt pārsedzu ar atlikušo sagriezto dārzeņu kārtu. Foliju stingri satinu un liku zivi līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Šī paciņa cepās visilgāk, minūtes 40, lai arī burkāni būtu gatavi. Citreiz, lai mielotos ar šādu, arī ļoti gardu, zivtiņu, ātrākam rezultātam burkānus pirms izmantošanas sarīvēšu.


Mazsālītas skumbrijas filejas

Sastāvdaļas:

2 – 3 skumbrijas.
Marinādei:
1 litrs ūdens;
3 – 4 ēdamkarotes (bez kaudzes) sāls;
1 – 2 ēdamkarotes cukura;
6 – 10 smaržīgo piparu graudiņi;
2 – 5 krustnagliņas;
2 – 5 lauru lapas.

Lai izmēģinātu šo recepti, izmantoju gan tikai vienu saldētu skumbriju. To atlaidināju, pēc tam nogriezu galvu un asti, izķidāju un noskaloju, izņēmu arī asakas, novilku ādu un zivi sadalīju divās filejās. Marinādei vārītā ūdenī iekaisīju sāli, cukuru, pieliku piparus, krustnagliņas un lauru lapas (te varam izvēlēties, cik pikantu to vēlamies). Visu vēl minūti pavārīju, tad šķidrumu atdzesēju. Traukā filejas pārlēju ar marinādi, uzliku vāku un ievietoju uz diennakti ledusskapī. Pirms ēšanas tās sagriezu gabaliņos un rotāju ar sīpoliem.