BauskasDzive.lv ARHĪVS

Virtuve

Brigita Skaistkalne

2021. gada 12. marts 00:00

44
Virtuve

Pikantā biezpiena un redīsu uzkoda

Sastāvdaļas:
300 gramu biezpiena;
200 mililitru saldā krējuma;
2 ķiploka daiviņas;
2 tējkarotes želatīna;
5 – 6 redīsi;
sīpolu lociņi;
dilles;
sāls;
pipari.

Agrākos laikos pavasara pusē pagrabi un pieliekamie jau bija patukšoti, un tur ēdienu gatavošanai nebija sevišķi lielas izvēles – izlīdzējās ar piena produktiem, miltu izstrādājumiem, pākšaugiem un olām. Tagad arī ziemā veikalos var iegādāties dažādus dārzeņus un zaļumus, lai pat vienkāršākus ēdienus padarītu vēl kārdinošākus, piemēram, biezpienu.

Vispirms nomazgāju redīsus un zaļumus, tos apsusināju un sīki sagriezu. Spiedē sasmalcināju vairākas ķiploka daiviņas – pēc garšas. Želatīnu aplēju ar aukstu, novārītu ūdeni un atstāju uzbriest, pēc tam izkausēju. Bļodā biezpienu samaisīju ar saldo krējumu. Pievienoju redīsus, zaļumus, ķiplokus, arī sāli un piparus, cik nu šķita vajadzīgs. Visbeidzot pielēju izkausēto želatīnu un visu rūpīgi samaisīju. Iegūto viendabīgo masu sapildīju veidnītēs, ko biju izklājusi ar pārtikas plēvīti, lai vēlāk būtu vieglāk no formiņām atbrīvoties, un ievietoju ledusskapī sastingšanai. Ja uzkodu gatavojam vakarā, to varam aukstumā atstāt pa nakti, un gardas brokastis rītā būs nodrošinātas. Ja pie šī patīkamā darbiņa ķersimies dienā, tad gan vēl dažas stundas būs jāpaciešas. Pēc tam to no veidnītēm viegli izņēmu un mazliet izrotāju.

 

Cāļa filejas ar kabačiem

Sastāvdaļas:

500 gramu cāļa krūtiņas fileju;
1 neliels kabacītis;
4 ēdamkarotes dabiskā jogurta;
100 gramu siera;
sāls;
kaltētas dilles;
pētersīļi;
Provansas garšaugi (pēc izvēles).

Ja nu tomēr bez gaļas nevēlamies iztikt, šis ir garšīgs un viegli pagatavojams ēdiens, ko maigu un sulīgu vērš tam pievienotie kabači. Un tos jau arī veikalos tagad varam iegādāties teju visu gadu.

Cāļa filejas pārgriezu plānākas un katru gabaliņu, pārsedzot ar pārtikas plēvīti, ar gaļas āmuriņu izklapēju. No abām pusēm gaļai uzkaisīju sāli un izvietoju veidnē uz nedaudz ar eļļu ietaukotas folijas. Filejas gabaliņus vēl pārkaisīju arī ar Provansas garšaugu maisījumu. Pēc tam nomazgāju, nomizoju un plānās ripiņās sagriezu nelielu jaunu balto kabacīti, to izkārtoju virs gaļas, uzkaisīju sāli un pārsmērēju ar bezpiedevu jogurtu. Visbeidzot visu pārklāju ar plānām siera šķēlītēm un atkal uzkaisīju nedaudz garšvielu. Veidni ievietoju līdz 180 – 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, un pēc nepilnas pusstundas cepšanas ēdiens, ko varam baudīt gan tāpat, gan arī ar dažādām piedevām, bija gatavs.

 

Sarkano pupiņu un krabju nūjiņu salāti

Sastāvdaļas:

200 gramu krabju nūjiņu;
3 vārītas olas;
200 gramu konservētu sarkano pupiņu;
sīpolu lociņi;
dilles;
sāls;
pipari;
sinepes;
olīveļļa;
citrona sula vai majonēze.

Garšīgi, sātīgi un ātri pagatavojami salāti. Olas nolobīju un sagriezu kubiņos. Arī krabju nūjiņas – tāpat. Sasmalcināju lociņus un dilles. Konservētās sarkanās pupiņas noskaloju un pārbēru bļodā. Tām pievienoju pārējās sagatavotās sastāvdaļas, sāli un piparus. Majonēzes vietā salātus pārlēju ar mērcīti, ko pagatavoju no olīveļļas, sinepēm un citrona sulas.

 

«Melnā» kūka no pērnā ievārījuma

Sastāvdaļas:

1 glāze ievārījuma;
1 glāze skābā krējuma vai dabiskā jogurta;
1 tējkarote sodas;
1 nepilna glāze cukura;
2 olas;
1,5 – 2 glāzes miltu.

Ideja, kā izmantot «vecu laiku» ievārījumu, uzausa atmiņā no gadiem, kad vēl tikko biju sākusi darba gaitas. (Pieredzējušākas saimnieces tolaik apgalvoja, ka šādas kūkas cepšanai varot izmantot pat ierūgušu zapti.) Brūkleņu ievārījums ar ogu gabaliņiem (ļoti labi te noder arī upeņu) pāris gadus ledusskapī bija noglabājies, tādēļ tagad varēju atkal izcept senaizmirstu gardumu pēc šīs receptes.

Bļodā vispirms liku ievārījumu, tam piekaisīju sodu, labi samaisīju un atstāju, lai izreaģē, pēc tam pievienoju jogurtu (senāk biju izmantojusi skābo krējumu). Piekaisīju arī cukuru – tā daudzums atkarīgs no ievārījuma salduma, piesitu olas un visu labi samaisīju. Visbeidzot iejaucu izsijātus miltus. Tad mīklu lēju ar ietaukotu cepampapīru izklātā veidnē, izlīdzināju un ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc 45 – 50 minūtēm kūka bija ņemama no krāsns. To vēl atdzesēju un pārkaisīju ar pūdercukuru. Ja šis cepums, atkarībā no veidnes, ir biezāks, varam to pārgriezt un vidū vēl iesmērēt kādu biezu ievārījumu vai putukrējumu.