BauskasDzive.lv ARHĪVS

Virtuve

Brigita Skaistkalne

2021. gada 5. marts 00:00

46
Virtuve

Marinētas cāļu kājas – cepammaisā

Sastāvdaļas:

3 cāļa stilbi;
malta saldā paprika;
sāls;
malti pipari pēc garšas;
1 sarkanais sīpols;
2 ķiploka daiviņas;
2 tējkarotes kečupa;
1 ēdamkarote galda etiķa.

Garšīgs gan šis ēdiens bija! Lai to pagatavotu, vadījos pēc šiem ieteikumiem, tikai nācās divas reizes palielināt marinādei vajadzīgo sastāvdaļu daudzumu, jo biju iegādājusies 1,5 kilogramus cāļu kāju ar šķiņķīšiem, kopā četras. Tad nu tās katru sadalīju trijās daļās un bļodā apkaisīju ar maltu papriku, sāli un pipariem, pieliekot arī garšvielu vistas gaļas ēdieniem. Visu labi samaisīju.

Sīpolus nomizoju un sagriezu, ķiplokus saspiedu. Tos, kā arī kečupu un etiķi, piejaucu gaļai. To savukārt kopā ar marinādi ievietoju cepammaisā un aiztaisīju galu. Paciņu liku uz mazliet ar augu eļļu ietaukotas plāts un vairākās vietās virspusē vēl iedurstīju ar asu nazi. Liku cepties līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī vismaz 45 minūtes. Minūtes desmit pirms gatavošanas beigām maisa augšpusi atgriezu, lai cālītis labāk apbrūninās. Un – kārdinošais putniņš gatavs! Cel kaut svētku galdā!


Sātīgie kokteiļsalāti ar kūpinātu vistu

Sastāvdaļas:

kūpināts vistas šķiņķītis;
konservēti zaļie zirnīši un kukurūza;
vārīts burkāns;
siers;
majonēze.

Šī ideja ienāca prātā, kad pārskatīju mājās esošos konservējumus un uzgāju burciņu ar kopā konservētiem zaļajiem zirnīšiem un burkāniem. Savulaik tādi bija iegādājami pat trijās kārtās – vēl arī kukurūza bija klāt, tādēļ no tiem visai ērti un ātri, izmantojot arī citas piedevas, bija iespējams pagatavot sātīgus un gardus salātus gan ikdienai, gan svētkiem.

Vistas šķiņķīti sagriezu smalkos kubiņos. Sieru sarīvēju uz rupjās rīves. Burkāniem ar zirnīšiem, kā arī konservētajai kukurūzai atsevišķi nokāsu šķidrumu. Šoreiz pagatavoju tā sauktos kokteiļsalātus, kārtām liekot sastāvdaļas stikla glāzēs un pēc vajadzības pievienojot majonēzi, taču tikpat labi salāti garšos arī, ja visu tiem paredzēto lielā bļodā sajauksim kopā ar majonēzi.


Cepumu rulete ar biezpiena pildījumu

Sastāvdaļas:

200 gramu cepumu;
50 mililitru piena;
50 gramu sviesta;
2 ēdamkarotes cukura;
2 ēdamkarotes kakao pulvera;
300 – 400 gramu 9% biezpiena;
3 ēdamkarotes ievārījuma;
vaniļas cukurs.

Šāds gardums ir pagatavojams bez cepšanas. Vispirms cepumus ar mīklas rulli sasmalcināju, tad bēru bļodā, pievienoju kakao pulveri un pienu, ar rokām labi samaisīju. Uz dubultā izklātas pārtikas plēvītes šo brūno masu izlīdzināju un piespaidīju tā, lai izveidojas taisnstūris.

Pildījumam biezpienu (pieliku divas paciņas) sajaucu kopā ar cukuru, vaniļas cukuru un mīkstu sviestu. Balto masu izlīdzināju virs brūnās cepumu kārtas. Vidū vēl izliku arī ogu josliņu no zemeņu ievārījuma. Tad ar pārtikas plēvītes palīdzību visu satinu stingrā ruletē un uz vairākām stundām ievietoju ledusskapī sastingšanai. Ātrākam rezultātam ruleti varam uz stundu ielikt saldētavā. Pēc tam to sagriezu šķēlītēs.


Biezpiena mīklas cepumi ar kanēli

Sastāvdaļas:
200 gramu biezpiena;
100 gramu sviesta;
4 ēdamkarotes cukura;
150 gramu miltu;
1 grams sodas;
1 grams sāls;
apviļāšanai – brūnais cukurs un kanēlis.

Cepumi izdevās ļoti gardi – ārpusē kraukšķīga un aromātiska garoziņa, bet viducītis mīkstāks. Biezpienam «Ricotta» pievienoju cukuru un labi samaisīju. Masai piejaucu viegli pakausētu sviestu. Pēc tam piekaisīju kopā ar sāli un sodu izsijātus miltus. (Cik sodas ir vienā gramā? Nav ne jausmas! Tādēļ pievienoju naža galu sodas un šķipsniņu sāls arī.) Samīcīju mīklu. Jāraugās, lai tā nelīp pie rokām, tad būs laba. To izveltnēju apmēram puscentimetra biezumā un ar glāzi izspiedu ripiņas.

Atsevišķā trauciņā iebēru brūno cukuru un kanēli un šajā maisījumā apviļāju mīklas ripiņas. Tās pēc tam divreiz pārlocīju, mazliet piespiedu, lai cepoties neatveras, un izvietoju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Liku līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Receptē norādītā pusstunda gan cepšanai būs par ilgu – te jāraugās, kāda ir krāsns, bet vismaz 15 minūtes paies gan, un tad jau virtuve burvīgi smaržos. Gatavos cepumus noņēmu no plāts un atdzesēju.