Pankūku svētki

Ar biezpiena un citronu krēmu pildītas
Sastāvdaļas:
Mīklai:
2 olas;
½ litra piena;
2 glāzes miltu;
1 ēdamkarote cukura;
1 ēdamkarote augu eļļas;
sāls.
Pildījumam:
250 gramu biezpiena;
2 ēdamkarotes skābā krējuma;
50 gramu rozīņu;
¼ citrona;
3 ēdamkarotes cukura.
Lai gan pavasara gaidīšanas svētki Meteņi – viduspunkts starp ziemas un pavasara saulgriežiem – šogad jau nosvinēti, bet Masļeņicas nedēļa sāksies vēl tikai 8. martā, februārim piedien pankūkas, jo kas gan var būt gardāks pie kūpošas tējas vai kafijas tases pēc pastaigas svaigā gaisā vai slēpošanas!
Pildījumam biezpienu bļodiņā ar dakšiņu uzirdināju un samaisīju ar skābo krējumu. Rozīnes paturēju vārītā ūdenī minūtes 15, lai uzbriest. Labi nomazgātam citronam norīvēju daļu dzeltenās miziņas, pierīvēju arī daļu citrona bez baltās kārtiņas, piekaisīju cukuru un samaisīju. Pēc tam biezpienam piemaisīju gan aromātisko citronu, gan apsusinātas izmērcētās rozīnes.
No tai paredzētajiem produktiem iejaucu mīklu un izcepu plānās pankūkas. Tad katras padzisušās pankūkas vienā malā ar karoti liku pildījumu un ietinu to kā aploksnē. Tā sagatavotās pildītās pankūkas vēl uzkarsētā pannā ar sviestu apcepu no abām pusēm, līdz tās kļuva zeltainas. Gardas gan bija...
Ar āboliem
Sastāvdaļas:
3 olas;
½ glāzes piena;
sāls;
cukurs;
vaniļas cukurs;
100 gramu miltu;
200 gramu ābolu;
eļļa;
pūdercukurs.
Garšīgas izdevās arī pankūkas ar āboliem. Šoreiz, lai ar tām mielotos, vispirms olas ar putojamo slotiņu sakūlu, tad pievienoju šķipsniņu sāls, cukuru un vaniļas cukuru, cik nu šķita vajadzīgs, un pienu. Pēc tam uzmanīgi iesijāju miltus un maisīju, līdz izveidojās viendabīga masa. Visbeidzot – piejaucu arī nomizotus un plānos gabaliņos sagrieztus ābolus. Mīklu liku ietaukotā un sakarsētā pannā un vienmērīgi izlīdzināju. Pankūkas no abām pusēm cepu gaiši brūnas. Gatavas tās salocīju un pārkaisīju ar pūdercukuru.
«Pufīgās» rauga mīklas pankūkas
Sastāvdaļas:
2 glāzes miltu;
1 glāze kefīra;
1 glāze ūdens;
2 olas;
1 ēdamkarote cukura;
1 tējkarote šķīstošā sausā rauga;
šķipsniņa sāls;
augu eļļa.
Ja gatavošanai varam veltīt vairāk laika, iesaku izcept «pufīgas» rauga pankūkas. Pati cepšana gan ritēja veikli, tikai līdz tam vēl bija jāpagaida, kamēr mīkla uzrūgst un «atpūšas».
Sajaucu pusi glāzes miltu kopā ar sāli, cukuru un šķīstošo raugu. Pielēju siltu kefīru un samaisīju. Pārsedzu bļodu ar dvieli un atstāju uz pusstundu siltā vietā uzrūgt.
Olas ar dakšiņu viegli sakūlu un pielēju mīklai. Pievienoju arī atlikušo paredzēto miltu daudzumu un karstu ūdeni, visu rūpīgi samaisīju, atkal pārsedzu ar dvieli un novietoju siltā vietā vēl uz 20 minūtēm. Pēc tam piejaucu arī nedaudz augu eļļas. Mīklai jābūt pabiezai, lai tā lēni notek no karotes. Cepu pankūkas pannā ar uzkarsētu augu eļļu no abām pusēm līdz gatavībai. Ļoti labi garšoja ar ievārījumu.
Jogurta un banānu
Sastāvdaļas:
1 glāze jogurta;
1 ola;
50 gramu sviesta;
2 ēdamkarotes cukura;
šķipsniņa sāls;
1 gatavs banāns;
1 tējkarote sodas;
1 glāze miltu.
Lai izmantotu un neaizlaistu postā dažus pārtikas produktus, tiem piemēroju šo recepti un izcepu gardas pankūkas. Vispirms sajaucu vēl atlikušo zemeņu jogurtu ar cukuru, pievienoju olu, izkausētu sviestu, sāli, kā arī ar dakšiņu biezenī sasmalcinātu gatavu banānu. Visu labi samaisīju. Piekaisīju sodu, samaisīju atkal un mirkli pagaidīju, lai tā izreaģē. Visbeidzot piesijāju miltus un iejaucu mīklu – tai jābūt skābā krējuma konsistencē. Receptē gan ieteikts šādas pankūkas cept bez eļļas, tikai uz labi sakarsētas pannas ar nepiedegošo pārklājumu, pannu tomēr mazliet ietaukoju. Ar karoti liku tur mīklu tā, lai veidojas pankūciņas, un cepu no abām pusēm gatavas.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»