BauskasDzive.lv ARHĪVS

Virtuve

Brigita Skaistkalne

2021. gada 12. februāris 00:00

41
Virtuve

Salāti «Vērša gads klāt!»

Sastāvdaļas:
0,5 kilogrami cāļu akniņu;
3 marinēti gurķi;
2 burkāni;
2 sīpoli;
3 olas;
šampinjoni;
majonēze;
sāls;
pipari;
augu eļļa.

Ja nedēļas nogali nevēlamies pavadīt Valentīndienas noskaņās, savējiem gardu pārsteigumu mājās varam sarīkot tāpat, jo pēc Austrumu kalendāra 12. februārī sākas jaunais gads, un tā saimnieks ir Vērsis. Pati nu jau tradicionāli gada simbolu veidoju apēdamu, un arī šoreiz nevarēju pretoties šim izaicinājumam. Te tas ir – šī gada veiksmes nesējs!

Izvārīju olas, baltumu sarīvēju atsevišķi. Gurķus sagriezu sīkos gabaliņos. Sarīvētus burkānus un smalki sagrieztus sīpolus sacepu pannā nelielā augu eļļas daudzumā, tāpat  arī šampinjonus, šoreiz no burciņas. Akniņas sagriezu gabaliņos un pannā izcepu gatavas, atdzisušas tās sagriezu smalkāk, bet daļu sarīvēju – tās noderēja dekorēšanai. Nu jau varēju pagatavot salātus: burkānus ar sīpoliem, šampinjonus, akniņas un gurķus samaisīju ar biezu majonēzi, pieberot arī garšvielas. Pēc uzzīmētā un izgrieztā papīra šablona vadoties, uz lēzenā šķīvja no salātiem veidoju vērsīša galvu un austiņas. Lai tas būtu ar tumšu «spalvu», pārkaisīju rīvētās akniņas, papildinot arī ar olu baltumiem. Purniņu un ausis izgriezu no vārītas desas, ragus – no rudzu maizes, actiņām izmantoju tumšās vīnogas. Vēl tikai bija vajadzīga zaļa «zālīte» apkārt. Lai visi mēs esam veseli un stipri kā vērši!


Sirsnīgā svaigā siera kūka

Sastāvdaļas
:
pamatnei –
240 gramu šokolādes cepumu;
100 gramu sviesta;

krēmam –
500 gramu svaigā siera;
kārbiņa iebiezinātā piena ar cukuru;
citrons;
līdz 20 gramiem želatīna;
zemenes.
Valentīndienai tuvojoties, mīļai kopā pasēdēšanai iesaku pagatavot šādu vai līdzīgu gardumu. Svarīgi ir tas, ka te nekas nav jācep. Lai uz veikalu nebūtu jāiet, vajadzīgo svaigā siera daudzumu tomēr ledusskapī sameklēju, liekot dažādus ražojumus kopā: «Kāruma» svaigo sieru, «Rasas» klasisko krēmsieru un Limbažu klasisko svaigo sieru. Tikpat labi derēs, piemēram, «Mascarpone». Kūkai varam izmantot arī klasiskos «Selgas» cepumus bez šokolādes garšas vai arī ar iebiezinātā piena garšu, aromātam pierīvējam laima miziņu un piespiežam citrona sulu. Bet nu – visu pēc kārtas.

Mīkstu sviestu samīcīju kopā ar sasmalcinātiem cepumiem un, cieši piespaidot, izlīdzināju ar cepamo papīru izklātā veidnē. Ievietoju to ledusskapī un tikmēr gatavoju svaigā siera masu.

Bļodā savienoju visu kārbiņu saturu, piepilināju citrona esenci garšai, pievienoju nepilnu kārbiņu iebiezinātā piena ar cukuru, kā arī atlaidinātas ar nelielu cukura piedevu sablendētas saldētās meža zemenes. Visu kopā sakūlu. Lai siera un ogu masa būtu saturīgāka, iepriekš aukstā, novārītā ūdenī uzbriedināju krietnu ēdamkaroti želatīna, pēc tam to izkausēju un pievienoju krēmam. Ar rozā masu pielēju veidni ar cepumu pamatni un ievietoju ledusskapī sastingšanai. Pēc stundām četrām kūka jau bija baudāma. Rotāšanai varam izmantot zemeņu biezeni vai svaigas ogas.



Kūciņas ar avenēm «Kvēlās sirdis»

Sastāvdaļas:

100 gramu olu baltumu;
200 gramu cukura;
1 ēdamkarote cietes;
1 tējkarote etiķa;
100 gramu svaigu vai saldētu aveņu;
200 gramu krēmsiera vai saldā krējuma;
pūdercukurs.

Saldummīļi, kam garšo kūka «Pavlova», noteikti nebūs vienaldzīgi arī pret šādu kārumu. Vispirms gan meklēju «rakstos», cik olbaltumu satilpst 100 gramos. Izrādās, ka olas baltums aizņem divas trešdaļas olas svara un sver apmēram 34 gramus. Tātad man bija vajadzīgi trīs olu baltumi. Tos ar miksera visātrākajiem apgriezieniem saputoju gaisīgās putās. Pakāpeniski, turpinot putot, piebēru cukuru. Kad masa kļuva spīdīga, pievienoju etiķi un cieti un putoju, kamēr cukurs izkusis, olu baltumi stingri un apgāžot no bļodas ārā nekrīt. Plāti izklāju ar cepamo papīru un uz tā ar karoti no baltās masas izveidoju sirsniņas ar nelielu padziļinājumu vidū. Liku tās līdz 90 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī cepties, drīzāk gan kaltēties, divas stundas. Gatavās kūciņu pamatnītes pilnībā atdzesēju.

Šoreiz sirsniņu pildījumam svaigo krēmsieru saputoju kopā ar pūdercukuru. Kūciņas vēl rotāju ar saldētām avenēm. Tikpat labi tās varētu baudīt arī ar putukrējuma cepurīti, tikai tad gan tās labāk notiesāt uzreiz. Saldus svētkus!


Trauslās vafeļu sirsniņas  

Sastāvdaļas:

4 olas;
250 gramu sviesta;
250 gramu cukura;
125 grami miltu;
125 grami cietes;
3 ēdamkarotes saldā krējuma;
šķipsniņa sāls;
vaniļas cukurs;
citrona miziņa garšai.

Varbūt arī jums aizmirsta kādā plauktā glabājas vafeļu cepamā plītiņa? Ja tā, Valentīndiena ir iemesls likt to lietā un izcept garšīgas vafeles. Sajaucu olas ar cukuru un izkausētu sviestu, tad pievienoju arī sāli, miltus, kartupeļu miltus, saldo krējumu, garšvielas un maisīju, līdz veidojas pabieza, viendabīga mīkla. Kad plītiņa bija uzkarsusi, tajā izlīdzināju apmēram trīs ēdamkarotes mīklas, aizvēru vāku, piespiedu un cepu aptuveni piecas minūtes, līdz sirsniņas kārdinoši zeltaini brūnas. Tāpat – arī pārējās, kamēr visa mīkla bija izcepta. Iznākums nebija mazs, taču tām ir tendence ātri vien pazust no šķīvja.