BauskasDzive.lv ARHĪVS

Cimdiņu ceļā no Vecumniekiem «dodas» 202 dūraiņu pāri

Cimdiņu ceļā no Vecumniekiem «dodas» 202 dūraiņu pāri

Jau vairākus gadus Vecumnieku vidusskolas pirmsskolas grupas iesaistās Meteņu aktivitātēs.

Šajos gadskārtu svētkos pēdējoreiz pirms pavasara ļaudis iet maskotos gājienos un, dziedādami un svētību nesdami, apciemo tuvējos ciemus un sētas. Šogad masku parāde un kopīga lustēšanās klātienē izpaliek, tāpēc grupas «Taurenīši», «Mārītes», «Bitītes», «Spārītes», «Pūcītes» un «Lapsiņas» pievienojās virtuālajam svinētāju pulkam, atbalstot «Cimdiņu gājienu».

«Pūcītes» novembrī rīkoja izstādi «Sasildi Latviju!», un tās galvenais elements bija rakstains dūrainis. Šoreiz atlika vien cimdus saskaitīt un izmērīt, lai uzzinātu kopējo garumu – 33 m un 56 cm. Savukārt «Spārītes» rotaļnodarbību laikā apguva prasmi izgriezt cimdus uz pareizo pusi un sameklēt pārīti. Kad «draudziņš» atrasts, dūrainīšus varēja izmērīt; to garums cimdu ceļā iezīmēja 15 m un 12 cm.

«Bitītes» aplicēja, zīmēja un krāsoja savus sapņu cimdus, kopīgajā gājienā «veicot» 17 m un 81 cm. Grupas «Mārītes» audzēkņi savus rakstainos cimdus darināja ar krāsām un plastilīnu. Cimdu garuma noteikšanai tika izmantoti dažādi nosacīti mēri: plauksta, pēda, pirksti. Dūrainīšu ceļš sasniedza 9 m un 36 cm.

«Taurenīši» izpētīja dūraiņu rakstus un no dažādiem materiāliem veidoja ritmiskas rindas. Cimdu parādes garums – 6 m un 92 cm. «Lapsiņas» ar rotaļu palīdzību pētīja dūraiņus un bērni bija patiesi pārsteigti par dažādajiem rakstiem. Lielu interesi raisīja fakts, ka cimdiņa kreisajā pusē, kad to izvērš uz āru, musturs ir citādāks. «Lapsiņas» virtuālajā gājienā pieveica 11 m un 7 cm.

Latviešu tautas ticējums vēsta, ka, laižoties lejā no kalna ar ragavām, tam, kurš tālāk aizbrauc, aug garāki lini. Pirmsskolas grupu radītais cimdiņu ceļš sasniedza 93 m un 84 cm, ko veido 202 dūraiņu pāri. Ceram uz veselību un pārticību visa gada garumā! Paldies visiem, kuri piedalījās «Cimdiņu gājienā».