BauskasDzive.lv ARHĪVS

Virtuve

Brigita Skaistkalne

2021. gada 5. februāris 00:00

45
Virtuve

Marinēti cāļu spārniņi folijā

Sastāvdaļas:
1 – 1,5 kilogrami cāļu spārniņu;
2 – 3 sīpoli;
3 – 5 ķiploka daiviņas;
2 ēdamkarotes sojas mērces;
1 ēdamkarote citrona sulas;
1 ēdamkarote augu eļļas;
sāls un citas garšvielas pēc vajadzības.

Šie garšīgie spārniņi ātri «aizlidoja» no šķīvja. Daudzi gan uzskata, ka putnu ādiņas, lai gan ir ļoti garšīgas, taču ir arī kalorijām bagātas, tādēļ cenšas tās atdalīt un uzturā nelietot. Tomēr tik traki neesot – ja var ticēt, tās noderot organisma imunitātes stiprināšanai, kā arī vistas ādā esot nepiesātinātie tauki, kas ir ļoti vajadzīgi sirdsdarbībai, turklāt, tās izmetot, atbrīvojamies arī no derīgā proteīna. Lūk, kā! To gan cepot un baudot vēl nebiju uzzinājusi.

Spārniņus noskaloju un apsusināju papīra dvielī. Sīpolus un ķiplokus notīrīju un sarīvēju, pievienoju sojas mērci, sāli, garšvielas, citrona sulu un augu eļļu. Piekaisīju arī pāris tējkarotes cukura un garšvielas putnu gaļai. Visu labi samaisīju. Ar iegūto marinādi pārlēju spārniņus un rūpīgi sajaucu. Liku bļodu ledusskapī, lai gaļa iemarinējas. Tam nepieciešamas vismaz divas stundas, taču varam atstāt to tā arī pa nakti.

Pēc tam spārniņus ar marinādi izkārtoju uz plāts, kas izklāta ar foliju, un arī cieši pārsedzu ar foliju. Liku cepties līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī gandrīz stundu. Pēc tam foliju noņēmu un liku gaļu atpakaļ krāsnī vēl apbrūnināties no virspuses.


Mazliet citādākas maizītes ar šprotēm

Sastāvdaļas:

1 kārbiņa šprotu eļļā;
rudzu vai kāda cita maize;
2 ķiploka daiviņas;
1 – 2 svaigi vai konservēti gurķi;
svaigais krēmsiers vai majonēze.

Šos it kā jau ierastos, bet varbūt pat aizmirstos zivju konservus varam pasniegt svētdienīgāk un kārdinošāk. Šim nolūkam rupjmaizes šķēlītes no abām pusēm apcepu pannā ar nelielu daudzumu augu eļļas. Katru pēc tam vēl ierīvēju ar ķiplokiem. Svaigo gurķi sagriezu mazliet iegarenās ripiņās.

Katru maizīti pārsmērēju vispirms ar krēmsieru (ja tā ir ērtāk, varam izmantot majonēzi), tad liku gurķa ripiņu, ko savukārt rotāju ar divām zivtiņām. Kopumā – ļoti garšīgas uzkodas, liec kaut svētku galdā!



Kāpostu un krabju nūjiņu salāti «Fitness»

Sastāvdaļas:
200 gramu svaigu kāpostu;
150 gramu konservētas kukurūzas;
100 gramu krabju nūjiņu;
1 tomāts;
1 gurķis;
olīveļļa;
sāls.

Šo garšīgo un vieglo salātu pagatavošanai šoreiz gan izmantoju tā saukto Ķīnas kāpostu svaigā vietā. To smalki sagriezu. Gurķi nomizoju un sagriezu pusripiņās, tomātu – nelielos gabaliņos, bet surimi nūjiņas – ripiņās. Visas sastāvdaļas bļodā sajaucu, pēc garšas pievienojot sāli, un pārlēju ar nelielu eļļas daudzumu. Pavisam vienkārši un – bez tā peltās majonēzes!



Tarte ar ķirbju biezeņa un iebiezinātā piena pildījumu

Sastāvdaļas:
Mīklai
:
200 līdz 250 gramu miltu;
125 grami sviesta;
70 gramu cukura;
1 ola.

Pildījumam:
2 glāzes ķirbju biezeņa;
1 kārbiņa iebiezinātā piena ar cukuru;
2 olas;
0,5 tējkarotes kanēļa;
0,5 tējkarotes malta ingvera;
1 šķipsniņa malta muskatrieksta.

Un te vēl – kaut kas no ķirbja. Šo gardo tarti (nejaukt šo franču vārdu ar ierasto konditorejas izstrādājumu ar rotāto virsmu – torti!) jeb groziņpīrāgu izcept nebija grūti. Nepieciešamo ķirbju biezeni jau biju pagatavojusi iepriekš un noglabājusi ledusskapī. Lai to iegūtu, izvēlējos vienkāršāko variantu – ķirbja gabaliņus izsautēju nelielā ūdens daudzumā, tad nokāsu un sastampāju biezenī, taču iztīrītu un gabaliņos sagrieztu ķirbi varot dažas minūtes pasautēt arī mikroviļņu krāsnī vai cepeškrāsnī un tad sablendēt.

Nu atlika pagatavot mīklu. Miltus saberzu kopā ar sviestu. Tad pievienoju cukuru, olu un samīcīju mīklu, savēlu to bumbā un uz apmēram stundu ievietoju ledusskapī. Tikmēr jau gatavoju pildījumu – ķirbju biezenim piemaisīju iebiezināto pienu ar cukuru, piekaisot arī garšvielas. Piesitu arī olas un visu ar putojamo slotiņu sakūlu viendabīgā masā.

Mīklu izņēmu no ledusskapja un izveltnēju uz cepamā papīra tā, lai, kopā ar to ievietojot veidnē ar noņemamo gredzenu, izveidotos arī mīklas apmalīte. Nu varēju liet pildījumu «groziņā» un izlīdzināt. Veidni ievietoju uzkarsētā cepeškrāsnī. Vispirms 15 minūtes cepu pīrāgu 200 grādu temperatūrā, pēc tam temperatūru samazināju līdz 170 grādiem un cepu vēl 40 – 45 minūtes līdz gatavībai.