BauskasDzive.lv ARHĪVS

KOMENTĀRI: VAKCINĀCIJA – PAR UN PRET

KOMENTĀRI: VAKCINĀCIJA – PAR UN PRET

Kāda ir jūsu pieredze, viedoklis un ieteikumi saistībā ar vakcināciju pret «Covid-19»?

Ludmila Vīksna, Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas fakultātes Infektoloģijas katedras vadītāja profesore

Īsta imunitāte – tikai pēc otrās vakcīnas

– Mums vislielākā pieredze ir ar «Pfizer»/«BioNTech» vakcīnu. Ne vienmēr cilvēki iepazīstas ar to, kas rakstīts zāļu vai vakcīnu aprakstā. Tiešām pēc otrās vakcinēšanās ir vairāk cilvēku, kuriem ir slikta pašsajūta, temperatūra, drebuļi. Un sākumā cilvēki bija pat sabijušies, domāja, ka nav kaut kas kārtībā ar vakcīnu. Bet, izlasot daudz rūpīgāk zāļu instrukciju, tur ir redzams, ka pēc otrās vakcīnas devas reakcijas ir daudz nopietnākas. Turklāt lielākas reakcijas pēc otrās vakcīnas ir gados jauniem cilvēkiem. Tā kā es neesmu gados jauna, man nopietnu simptomu nebija.

Bet es gribu piebilst, ka īsta imunitāte veidojas tikai pēc otrās vakcīnas, pirmā ir tā kā «treniņš». Pēc pirmās vakcīnas devas saņemšanas cilvēkiem nevajag domāt, ka viņi ir aizsargāti, jāizvairās no kontaktiem tāpat kā pirms vakcīnas saņemšanas, jārēķinās ar dažādiem simptomiem, kurus es minēju. Bet vēl gribēju pateikt, ka šī vakcīna mums sola diezgan lielu aizsardzību – līdz pat 90 un vairāk procentiem. Un tas varētu būt ārkārtīgi nozīmīgi šī procesa apturēšanā. Arī pret jauno modifikāciju aizsardzība būs pietiekami laba.

No L. Vīksnas komentāriem «TV24 Rīga» raidījumā «Uz līnijas».



Iluta Vilne-Lasmane, Bijusī baušķeniece

Ļoti liels bizness

– Piekrītu viedoklim, ka vīruss ir nevis bioloģiska un medicīniska problēma, bet gan politiska. Valsts paspārnē esošie izbauda to kā apmaksātu atvaļinājumu, kamēr citi zaudē uzņēmumus, veselību, kvalitatīvu izglītību, spēju strādāt un gūt ienākumus.

Ar «pandēmijām» Latvija saskārusies vairākkārt. Gan 2009. gadā ar gripas epidēmiju, gan 2011. gadā ar H1N1 – cūku gripas epidēmiju. Arī toreiz rekomendācijas deva Pasaules Veselības organizācija (PVO), kamēr dāņu pētnieki atklāja, ka PVO biedri saņem kompensācijas, apmācības un ceļojumus no farmācijas biznesa gigantiem. Farmācijas nozare ienes miljardus kompānijām, kas nežēlo trešdaļu budžeta atvēlēt maksājumiem ārstiem, ekspertiem, dažādām organizācijām, valstu ierēdņiem.

Ir ziņas, ka cilvēki mirst pēc potes vai smagi saslimst ar šo vīrusu. Cik zināms, vakcīnu ražotāji negarantē nedz drošību, nedz efektivitāti. Neesmu pret vakcinācijām kā tādām, jo potējam ģimenē nepieciešamās, bet šī nepārbaudītā neraisa uzticību. Drīzāk – vēlmi distancēties no tās.

Nepieņemami, ka pretējos viedokļus atzīmē kā pretvalstiskus, cenzē un apkaro ar metodēm, kas neatbilst demokrātiskai valstij, piemēram, nedzirdēsim, ka PVO decembrī atzinusi C19 testu neprecizitātes un nespēju viennozīmīgi noteikt vīrusa klātbūtni.


Uldis Mantons, ģimenes ārsts Vecumnieku novada Skaistkalnē un Bārbelē

Rosinu aizdomāties


– Kopā ar ārsta palīdzi, ambulatoro medicīnas māsu Ievu Podnieci, 10. janvārī Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā saņēmām «Pfizer-BioNTech» ražotās vakcīnas «Comirnaty Covid-19 mRNS» pirmo devu, otrā plānota 31. janvārī turpat Rīgā.
Nākamajā dienā jutām sāpes injekcijas vietā, bet ikdienas darbā tas netraucēja.

Sarunās ar pacientiem nevairos atklāt sajūtas un iedrošinu tos, kuri šaubās par vakcinēšanās drošību un nepieciešamību. Rosinu cilvēkus aizdomāties – vai lielāks risks veselībai un dzīvībai ir saslimt ar šo infekciju, kam ir neprognozējamas sekas, vai saņemt vakcīnu, kas tomēr ir pietiekami pārbaudīta. Tā taču nav cilvēces pirmā izstrādātā vakcīna, tādu pasaules pieredzē bijis gana daudz.


Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild SIA «Bauskas Dzīve».

20200526-1606-maf-logo.jpg

#SIF_MAF2020