Virtuve

Kotletes ar auzu pārslām
Sastāvdaļas:
600 gramu maltās gaļas (liellopa vai citas);
100 gramu auzu pārslu;
1 sīpols;
2 ķiploka daiviņas;
1 kartupelis;
timiāns;
malti pipari;
sāls;
rīvmaize;
eļļa.
Šo recepti izmantoju par pamatu, lai izceptu kotletes no pavisam neliela jauktās maltās gaļas daudzuma – 300 gramiem. Tā kā paciņā vēl bija piecu veidu pilngraudu pārslas, auzu vietā izmantoju tās – nepilnus 50 gramus uzbriedināju karstā ūdenī. Pēc tam pieliku maltajai gaļai bļodā. Nomizotu nelielu sīpolu smalki sagriezu. Pāris notīrītas ķiploka daiviņas sasmalcināju spiedē. Nomizoju un sarīvēju mazu kartupelīti. Tos, kā arī kaltētu timiānu, sāli un piparus, pievienoju gaļai ar uzbriedinātajām pārslām un labi sastrādāju. Masu gan ieteicams kādu brīdi «atpūtināt». Pēc tam veidoju iegarenas kotletītes, apviļāju rīvmaizē un apgrozot cepu pannā ar sakarsētu augu eļļu gatavībai.
Pupiņu, avokado un fetas salāti
Sastāvdaļas:
1 avokado;
10 ķirštomātiņi;
1 iepakojums salātu maisījuma vai lapu salāti;
1 kārba konservētu balto pupiņu;
50 gramu «Fetaki» vai cita līdzīga siera;
1 ēdamkarote citrona sulas;
olīveļļa;
sāls;
pipari – pēc garšas;
baltmaizes grauzdiņi.
Atkal viena garšīgu un sātīgu salātu recepte, kuru nesen izmēģināju. Iegādātais cietais avokado istabas temperatūrā nogatavojās pāris dienās. Izlasīju, ka šo procesu varot paātrināt, ja avokado ieliekot papīra iepakojumā kopā ar āboliem. Neesmu gan to pārbaudījusi.
Bumbierim līdzīgo augli nomizoju, pārgriezu un izņēmu tam kauliņu. Zaļo mīkstumu sagriezu nelielos kubiņos un pārlēju ar citrona sulu, lai nebrūnē. Konservētajām pupiņām nolēju šķidrumu, salātu maisījuma dažādās lapas sagriezu smalkāk, tomātiņus katru sagriezu četrās daļās, bet fetas sieru – kubiņos. Sagatavotās sastāvdaļas liku bļodā, kā pēdējos (labākam vizuālajam izskatam) pievienojot sieru un grauzdiņus, piekaisīju arī sāli un piparus. Visbeidzot visu pārslacīju ar olīveļļu.
Ķirbju pīrāgs ar ananasiem
Sastāvdaļas:
2 olas;
100 gramu cukura;
vaniļas cukurs;
1 glāze ķirbju biezeņa;
160 gramu miltu;
100 mililitru augu eļļas;
250 gramu konservētu ananasu;
1 ēdamkarote cepamā pulvera;
1 šķipsniņa sāls.
Ja mājās vēl ir ķirbis, no tā iespējams uzburt daudz dažādu ēdienu. Pēc sagriešanas to ilgāk varam saglabāt arī citu gardumu pagatavošanai, ja atlikušo gabalu pārsedzam ar pārtikas plēvīti un liekam ledusskapī. Taču arī no oranžā mīkstuma pagatavots biezenis vēsumā kādu laiciņu vēl būs labs, un to varēsim izlietot, lai izceptu, piemēram, kādu pīrāgu. Šoreiz biezeņa iegūšanai nepieciešamo ķirbja gabalu nomizoju un sagriezu kubiņos, liku katliņā, pārlēju nedaudz vārīta ūdens un sautēju, līdz ķirbji mīksti. Pēc tam šķidrumu nokāsu, bet mīkstumu sastampāju.
Lai izceptu šādu gardu pīrāgu, olas ar mikseri sakūlu vieglās putās, piebēru cukuru un piekaisīju arī mazliet vaniļas cukura, tad pievienoju ķirbju biezeni, sāli, augu eļļu un vēlreiz visu kopā saputoju. Visbeidzot piemaisīju kopā ar cepamo pulveri izsijātus miltus.
Veidni izklāju ar cepamo papīru. Lēju tajā mīklu un izlīdzināju. No sīrupa pirms tam jau izņemtos un notecinātos ananasu riņķīšus vēl apsusināju papīra salvetē un izkārtoju virs mīklas. Liku veidni līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz 30 – 40 minūtēm. Gatavo pīrāgu atdzesēju un pārkaisīju ar pūdercukuru.
Mandarīni baltajā šokolādē
Sastāvdaļas:
5 mandarīni;
150 gramu baltās šokolādes;
200 mililitru liesa jogurta;
120 mililitru saldā krējuma;
šokolādes skaidiņas.
Kamēr vēl līdz ar citiem ziemas priekiem varam «locīt iekšā» arī mandarīnus, atradusi šo recepti, vēlējos izbaudīt atkal jaunas garšas. Tā kā šoreiz mājās vēl bija patvērusies 100 gramu baltās šokolādes tāfelīte, attiecīgi samazinot šī gardā deserta pagatavošanai nepieciešamo pārējo sastāvdaļu proporcijas, ķēros pie patīkamā darbiņa. Un nemaz daudz laika nevajadzēja, kad divus saldēdiena trauciņus jau varēju piepildīt un uz pusstundu sastingšanai un arī rakstura rūdīšanai vēl ievietot ledusskapī.
Kā pie tik burvīgā kāruma tiku? Šokolādes gabaliņus liku bļodiņā, pielēju saldo krējumu (te derēs arī liesāks, ar mazākiem procentiem, ne tikai putošanai paredzētais) un, periodiski apmaisot, pakarsēju, lai šokolāde pilnībā izkususi. Pēc tam masu atdzesēju un piemaisīju jogurtu bez piedevām. Mandarīnus nolobīju un sadalīju daiviņās. Nu deserta trauciņos varēju likt kārtām – vispirms mandarīnu daiviņas, tad – balto krēmu tā, lai augļus pilnībā pārklātu, pēc tam – atkal mandarīni un baltā masa. Virsu rotāju ar mandarīnu daiviņām un tumšās šokolādes skaidiņām.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»