BauskasDzive.lv ARHĪVS

«Covid-19» apturēšanai dažādas pieejas

«Covid-19» apturēšanai dažādas pieejas

Lipīgais vīruss turpina «grauzt» Latvijas un Lietuvas iedzīvotāju ikdienu

Vīruss joprojām diktē mūsu dienaskārtību. Kovidsērga plosās ne tikai Latvijā, izmisīgas cīņas ar to notiek visā pasaulē, arī kaimiņvalstī Lietuvā.

Otro reizi gada laikā karantīnas režīms tur ieviests no pērnā gada 7. novembra, bet no 16. decembra tas pastiprināts, un šāda kārtība noteikta līdz 31. janvārim. Šonedēļ, visticamāk, lems par karantīnas pagarināšanu, pirmdien ziņoja Lietuvas Radio.

Jūtas iesprostosti

«Esam jau ar lielu daļu ierobežojumu saraduši. Kaut mums ieviestu komandantstundu kā pie jums Latvijā, bet atļautu pārvietoties starp pašvaldībām! Tagad mēs jūtamies iesprostoti, nevaram aizbraukt ne uz Biržiem kapus apkopt, ne uz Panevēžu vai Šauļiem uz «Lidl» veikalu pārtiku iepirkt, pat galvaspilsētu mums neredzēt,» teic Pasvales rajona Joniškeļu iedzīvotāja Audra Grigiene.

Viņa neslēpj – ir dzirdējusi ļaužu runas, ka izmanīgākie atrod celiņus, kā policijas posteņus apbraukt, taču tas esot tomēr pārāk riskanti, jo galu galā varot iedzīvoties prāvā soda naudā. «Iespējams arī legālā veidā izrauties, kā, piemēram, dēls atbrauca ciemos nedēļas nogalē, likumsargiem bija paskaidrojis, ka vecāki slimi un svarīgi dokumenti jāaizved, un ar šo stāstu ticis cauri,» pieredzē dalās lietuviete un steidz piebilst, ka abi ar vīru kovidu izslimojuši bez smagām sekām, arī bērniem sanācis inficēties, bet vieglā formā. Tālab neuzskata, ka pašus tuvākos šajā laikā būtu liegts redzēt klātienē. «Cik var dzīvot kā alā, skatos, kaimiņbērni arī tā noilgojušies pēc skolasbiedriem, pēc sava vecuma sociālajiem kontaktiem?! Ja agrāk kurnēja un negribēja iet uz skolu, tagad raujas un nevar sagaidīt, kad būs iespēja atkal satikties,» saka A. Grigiene.

Pašai ir rūpals, neliels veikals, kurā tirgotas dažādas saimniecības preces. Tirgotava aizvērta jau decembrī, valsts maksājot pārdevējiem algu, nomaksā arī nodokļu daļu.Vai atbilst dīkstāves pabalstam, vēl neesot rēķinājusi, bet pieļauj, ka kritērijus neizpilda, taču pagaidām iztiekot ar uzkrājumiem un cer, ka «trešais vilnis», ar ko tagad draudot, neuznāks.

Lietuviete ar nepacietību gaida arī savu kārtu vakcinācijai, jo tad beidzot būšot «ilgi gaidītā brīvība». Vismaz tāda cerība tiekot sēta ar jaunā ieroča – vakcīnas – parādīšanos šajā smagajā cīņā, kas pārkārtojis tik ļoti ierasto dzīvesveidu.

Apzinās nopietnību

Bauskas un Iecavas novada sadraudzības pašvaldības Pasvales vietvaras pārstāve Rasa Gedviliene paskaidro, ka Pasvale nav izņēmums un, tāpat kā visā Lietuvā, te piemērota stingrā karantīna. Ir ierobežota pārvietošanās starp pašvaldībām. «Kustība var notikt tikai mūsu rajona teritorijā, atstāt māju atļauts vien svarīgu iemeslu dēļ – dodoties uz darbavietu, veikalu, veselības aprūpes iestādi un citviet,» stāsta R. Gedviliene.

Pašvaldības darbs pamatā tiek organizēts attālināti, arī citās ie-stādēs un uzņēmumos, kur vien tas iespējams, noteikts darbs no mājām. Slēgtas skolas, mācības notiek attālināti, bērnudārzus apmeklē vien tie bērni, kuru vecākiem nav iespējams attālinātais darbs. Strādā tikai pārtikas veikali, nedarbojas skaistumkopšanas saloni, liegti labsajūtas pakalpojumi. Visi pasākumi ir aizliegti, piemērojami vien daži izņēmumi attiecībā uz sporta norisēm un bērēm.

Ēdināšanas iestādēm ir liegts klientus apkalpot klātienē, atļauta piegāde klienta adresē. Iestājoties ziemīgajiem apstākļiem, ierobežojumi attiecināti arī uz ziemas priekiem. Ar ragaviņām vai citu braucamo uz kalniņa drīkst atrasties tikai vienas mājsaimniecības locekļi.

Noteikumu ievērošanu kontrolē policijas patruļas, situāciju uzraudzīt palīdz arī videonovērošanas kameras, kas izvietotas visā pilsētā. R. Gedviliene teic, ka līdz šim iztikuši bez dronu izmantošanas. Viņa atzīst, ka ļaudis tomēr apzinoties situācijas nopietnību.

Vietvara atbalsta
Pasvales pašvaldība arī no savas puses mēģina darīt visu iespējamo, lai vietējiem ļaudīm izlīdzētu. Vietvaras interneta vietnē pamanāmā vietā publicēti tālruņi, kur vērsties iedzīvotājiem. Visu diennakti darbojas valsts vienotais palīdzības tālrunis, darbdienās iespējams sazināties ar pašvaldību. R. Gedviliene minēja, ka iedzīvotāji zvana gan jautājumos par pašizolāciju, gan par «Covid-19» testa veikšanu, tagad bieži interesējas par iespēju vakcinēties. Palīdzība tiek lūgta, lai nogādātu no ārstniecības iestādēm, kā arī transporta nodrošināšanai līdz testa veikšanas punktam.

R. Gedviliene akcentēja, ka pašvaldības mērogā tiek spriests par aktuālāko situāciju saistībā ar kovidkrīzi. Šim mērķim regulāri tiek sasauktas vietvaras ārkārtas komisijas sanāksmes, kas tiek organizētas attālināti. Tikšanās laikā notiek diskusijas ar ārstniecības iestāžu un policijas pārstāvjiem, tiek pieņemti lēmumi par veicamajiem pasākumiem.
 
Pašvaldība ir nodrošinājusi uzņēmējdarbības atbalsta pasākumus personām, kas sniedz atpūtas, izklaides, sporta, veselības, ēdināšanas, izmitināšanas pakalpojumus. Personas, kas veic iepriekš minētās darbības, var pieteikties uz nekustamā īpašuma, zemes nomas nodokļa atvieglojumiem, kā arī uz pašvaldības telpu nomas maksas atvieglojumiem.

Vakcināciju koordinē pašvaldība
Kopumā Pasvales rajonā pandēmijas laikā ar «Covid-19» inficējušies 1184 cilvēki (kopējais iedzīvotāju skaits 22 829), 855 izveseļojušies, bet 24 nomiruši. Pēdējo 14 dienu kumulatīvais «Covid-19» gadījumu skaits Pasvales rajonā uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju pašlaik ir 359, kas ir diezgan zems rādītājs, jo virknē citu vietvaru tas pārsniedz 600. Janvāra sākumā Pasvalē jaunu gadījumus skaits katru dienu pārsniedza desmit, bet patlaban jau nedēļu šis rādītājs ir zem pieci. Pēdējās septiņās dienās fiksēti 26 jauni gadījumi, kas ir par 54% mazāk nekā pirms nedēļas.

R. Gedviliene stāsta, ka vietējo mediķu vakcinācija sākta jau 27. decembrī. Pašvaldība koordinē un kontrolē vakcinācijas vienmērīgu norisi. Saskaņā ar Lietuvas statistikas pārvaldes datiem, līdz 25. janvārim Pasvales rajona pašvaldībā vakcinēta 641 persona vecumā no 20 līdz 79 gadiem, kas ir 2,81% (136 vīrieši un 505 sievietes). 15 cilvēkiem jau iepotēta vakcīnas otrā deva. Patlaban pieteikties vakcinācijai tiek aicināti seniori no 65 gadu vecuma. Tikmēr no iedzīvotāju vidus saņemtas iebildes, kālab prioritārajā grupā nav iekļauti onkoloģiskie pacienti. R. Gedviliene paskaidroja, ka Veselības ministrijai ir nosūtīta vēstule, kurā lūgts cilvēkiem ar vēža diagnozi ļaut saņemt poti pret «Covid-19» pēc iespējas ātrāk.

Izkristalizējas problēmas
Vakcinācija pret «Covid-19» ir aktualitāte arī vēl vienā Bauskas novada sadraudzības pašvaldībā – Radvilišķos. 18. janvārī Radvilišķu rajona pašvaldības vadība, rajonā ietilpstošo mazāko vietvaru vadītāji, veselības aprūpes iestāžu pārstāvji attālinātā sanāksmē pārrunāja vakcinācijas pret «Covid-19» organizēšanas problēmas. «Šāda mēroga vakcinācija tik īsā laikā nav īstenota ne tikai Radvilišķos, bet arī visā pasaulē. Ikdienā iznirst aktuālākie jautājumi, tāpēc šajā sanāksmē tika spriests, kā pagastu pārvaldes (seņūnijas) un to darbinieki varētu dot ieguldījumu vienmērīgākā vakcinācijas organizēšanā. Saņemts arī lūgums no privātajām veselības aprūpes iestādēm sniegt ieguldījumu vakcinējamo personu sarakstu veidošanā,» sacīja Radvilišķu rajona pašvaldības administrācijas galvenā ārste Aiste Ginaitiene.

Viņa precizēja, ka patlaban prioritārajā grupā iekļautās personas jau ir vakcinētas.

Radvilišķu rajonā pirmo vakcīnas devu saņēmušas 690 personas – ģimenes ārsti, veselības aprūpes speciālisti, Radvilišķu slimnīcas darbinieki, aprūpes namu darbinieki un iedzīvotāji, sociālie darbinieki, zobārsti un farmaceiti. Pašlaik tiek veidoti to cilvēku saraksti, kuri vēlas vakcinēties, atbilstoši prioritātēm un vecuma grupām.

Pašlaik izaicinājums esot ne tikai saraksti, bet arī telpas un transports. Katram iedzīvotājam tiks zvanīts un jautāts, vai viņš piekrīt vakcinēties vai atsakās. Tas ir ļoti darbietilpīgs process, atzinuši vietējie veselības nozares pārstāvji. Tāpat Radvilišķos viena no lielākajām problēmām ir vakcinācijai piemērotu telpu trūkums. Patlaban vakcinācija notiek poliklīnikā, kur procedūras gaida gan tie, kuri nāk veikt antivielu testu, gan tie, kuriem ir citas slimības. Nenoliedzami, šeit veidojoties pacientu «sastrēgumi», tālab mediķi uzskatot, ka vietvarai jāmēģina piemeklēt citas telpas vakcinācijai. Attiecībā par transportēšanu no attālākām rajona vietām Radvilišķu administrācija vēl lems, bet, visticamāk, tas būs speciāls auto, kas paredzēts šim mērķim.

Īpaša potēšanas pase
Radvilišķu «MediCa» klīnikas vadītāja Vilma Lapinskiene pastāstīja, ka pirmo «Pfizer» vakcīnas devu saņēmuši visi klīnikas mediķi, izņemot vienu ārsti. Blaknes neesot novērotas, vien sāpes vai neliels pietūkums dūriena vietā. V. Lapinskiene akcentēja, ka cilvēki ļoti jūtīgi reaģē uz katra simptoma parādīšanos, ko iepriekš nav darījuši, kad potēti pret citām kaitēm. Tagad tiekot gaidītas vakcīnas, lai varētu sākt vakcinēt  pensionārus, bet vēl nav zināms, kad un kāda vakcīna tieši tiks saņemta. Pagaidām izvēles iespējas cilvēkiem arī netiekot piedāvātas, potē to, kas ir pieejama, un pagaidām tā ir «Pfizer».
 
V. Lapinskiene atzīmēja, ka par tā saucamo blatu nevienu – brāļus, māsas, vīrus, sievas – neesot iespējams vakcinēt, saraksti tiekot rūpīgi pārbaudīti un nodrošināts procesa caurspīdīgums. Seniori paši ļoti aktīvi interesējas, kad varēs vakcinēties, bet jaunāki tomēr pēc potes nesteidzoties. Esot dzirdēti vietējo norādījumi, lai vispirms pašvaldības vadītāji vakcinējas un rāda piemēru. Lai pēc iespējas lielāku daļu sabiedrības vakcinētu pret jauno vīrusu, novēršot tā mutācijas spējas un iegūstot kolektīvo imunitāti, Lietuvā tiekot runāts par speciālas «Covid-19» potēšanas pases ieviešanu. To varētu prasīt uzrādīt darba devējs darba ņēmējam. Salīdzinājumam tiek izmantoti piemēri par celtniecības vai mežizstrādes darbu veikšanu bez ķiveres, ķirurģisku operāciju veikšanu bez  cimdiem un aizsargmaskas un citi piemēri.

Krīzes vadības sēdes nesasauc
Kamēr kaimiņvalsts sadraudzības pašvaldības aktīvi iesaistās kovidjautājumu risināšanā, Bauskas novads pagaidām nevar lepoties ar šādu pieredzi. Līdz pat pirmdienai neviens nebija interesējies, kāda ir Lietuvas vietvaru aktuālākā rīcība. Pirms vairāk nekā nedēļas Bauskas pašvaldībā paskaidroja, ka šāds jautājums varētu tikt skatīts nākamajā vadības sanāksmē, tagad tapis zināms, ka partneri Lietuvā vienotai sanāksmei uzrunāti 1. februārī. Nosūtīta vēstule, tagad tiekot gaidītas atsauksmes. 

Par Bauskas novada pašvaldības iesaistīšanos «Covid-19» infekcijas ierobežošanā, seku izvērtēšanā, novērtēšanā uzņemas atbildēt pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Voldemārs Čačs. Viņš atklāja, ka saistībā ar «Covid-19» izplatību Bauskas novada pašvaldībā nav notikušas atsevišķas krīzes vadības sēdes, vien katru pirmdienu attālināti notiek novada vadības un administrācijas pārstāvju sanāksmes, kurās tiek pārrunāti aktuālie jautājumi, arī informācija par epidemioloģisko situāciju novadā un ar «Covid-19» saslimstību saistītie temati.

Lai mazinātu saslimstību pašvaldības iestādēs, pieņemts lēmums maksimāli strādāt attālinātā režīmā. Vietējie uzņēmēji pēc palīdzības vietvarā neesot vērsušies. V. Čačs atzīmēja, ka valstī esot pieejams plašs atbalsta instrumentu kopums, ar kuriem varot iepazīties Ekonomikas ministrijas mājaslapā. Viņš aicina komersantus šo iespēju izmantot.

Grūtībās nonākušajiem iedzīvotājiem atbalstu sniedz novada sociālais dienests. Katrs gadījums tiekot izskatīts individuāli, un iespēju robežās sniegta palīdzība, apliecina Bauskas novada sociālā dienesta vadītāja Dina Romanovska. Viņa atzīmēja, ka dienests nodrošina arī psihologa un psihosociālās konsultācijas pa telefonu.

Interesējoties, vai pašvaldība kaut kādā veidā sniegs atbalstu vakcinācijas veiksmīgākai norisei, V. Čačs minēja, ka iedzīvotāju potēšana notiks atbilstoši Veselības ministrijas izstrādātajam vakcinācijas plānam.

Vai tiešām pašvaldībām ir tik «īsas» rokas, ka nav iespējams ietekmēt procesus pandēmijas laikā? Meklējot piemērus tepat Latvijā, vienmēr izceļas Kuldīgas vietvara. Arī šajā reizē nav bijis izņēmums, bet tas nenozīmē, ka tā ir vienīgā šāda pašvaldība, arī citu netrūkst.

Operatīvi pieņemti lēmumi
Kuldīgas novada mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Duļbinska skaidro – viņa izprot, ka nepieciešams, cik vien iespējams, pasargāt cilvēkus no inficēšanās, pašvaldība kopš ārkārtas situācijas izsludināšanas šī gada martā ir darījusi visu, lai atbilstoši pārkārtotu darbu. Uzreiz pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas martā pašvaldība sasaukusi Civilās aizsardzības komisijas sēdi, lai lemtu par turpmāko rīcību. Tālākie lēmumi pārsvarā tikuši operatīvi pieņemti pēc konsultācijām ar atbilstošajiem speciālistiem, apstiprinot tos ar Kuldīgas novada domes deputātu pieņemtiem lēmumiem kārtējās vai ārkārtas domes sēdes laikā.

Aktuāls esot jautājums par mazajiem veikaliņiem, kas pašlaik nevar strādāt, jo valstī ir aizliegts tirgot noteiktu grupu preces. Tāpēc pašvaldības vadītājas Ingas Bērziņas pārstāvētā partija pagājušajā nedēļā vērsusies valdībā, aicinot atļaut tirgot visas preces tajos veikalos, kuros ir iespējams nodrošināt visu epidemioloģisko prasību ievērošanu.

Kuldīgas novadā visi skolēni no 1. līdz 12. klasei, kā arī piecus un sešus gadus vecie bērni, kuri apgūst obligāto pirmsskolas izglītības programmu, saņem brīvpusdienas. Kopš 19. novembra skolēnu ģimenes var izmantot īpašas kartes pārtikas iegādei, teic K. Duļbinska.

Lai atbalstītu krīzē nonākušās ģimenes, pagājušā gada martā Kuldīgas novada dome izdarīja grozījumus pašvaldības saistošajos noteikumos par sociālās palīdzības pabalstiem, paredzot pabalstus «Covid-19» krīzē cietušajām ģimenēm, to apmērus un saņemšanas nosacījumus. 

Saasinoties «Covid-19» situācijai Kuldīgā, 2020. gada septembrī Kuldīgas sociālais dienests izveidoja informatīvo tālruni 27020731, uz kuru zvanot iedzīvotāji var saņemt atbildes uz interesējošiem jautājumiem par pašvaldības sociālo palīdzību, pakalpojumiem, ieteikumus, kā rīkoties noteiktās situācijās, kur vērsties pēc palīdzības u. tml.

Paredz visu veidu atbalstu
K. Duļbinska atzīmēja, ka Kuldīgas novada pašvaldība 2020. gada rudenī bija viena no pirmajām valstī, kura sāka mazaizsargātākās iedzīvotāju grupas nodrošināt ar sejas un deguna aizsargmaskām. Vietvarā no 2020. gada 2. novembra līdz 31. decembrim iedzīvotāji varēja pieteikties un saņemt vairākkārt lietojamas mutes un deguna aizsargmaskas, kuras noteiktā kārtībā darināja vietējie mājražotāji un pat skolēnu mācību uzņēmums. Pašlaik iedzīvotāji var izmantot iespēju saņemt valsts finansētās mutes un deguna aizsargmaskas.

Rudens periodā, kad Kuldīgā bija infekcijas uzliesmojums, pašvaldības lielākais atbalsts bijuši Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti, ar kuriem pašvaldība operatīvi konsultējās un regulāri sazinās joprojām, lai pieņemtu pareizus lēmumus.  Vietējiem iedzīvotājiem bija iespēja masveidā veikt «Covid-19» testēšanu, kas ļāva operatīvi atklāt slimības perēkļus un ierobežot slimības izplatību. Kuldīgā pērnā gada nogalē, sadarbojoties ar E. Gulbja laboratoriju, atklāts bezkontakta   «Covid-19» testu (siekalu) automāts, kas ir maksas pakalpojums. Nākotnē, domājams,  šeit varēs nodot arī citas analīzes, kur nav nepieciešama mediķu iesaiste. Kuldīgas novada pašvaldība ir nosūtījusi vēstuli Veselības ministrijai un SPKC, aicinot lemt par to, ka riska grupām (izglītības iestāžu darbiniekiem, mediķiem, policistiem, ugunsdzēsējiem glābējiem, pārdevējām, sociālās aprūpes darbiniekiem u. c.) šis siekalu tests būtu bez maksas.

Kuldīgas novada pašvaldības vadība 14. janvārī ar Kuldīgas novadā strādājošajiem ģimenes ār-stiem, Nacionālā veselības dienesta un Kuldīgas slimnīcas pārstāvjiem attālinātā «Zoom» sanāksmē pārrunāja «Covid-19» vakcinācijas organizāciju un to, kāds pašvaldības atbalsts vakcinācijas norisei būtu nepieciešams. K. Duļbinska atzīmēja, ka Kuldīgas novada pašvaldība sniegs visu iespējamo atbalstu, lai «Covid-19» vakcinācija Kuldīgas novada iedzīvotājiem noritētu raiti un profesionāli.
Kuldīgas novada pašvaldība ar Kuldīgas slimnīcu apzinājusi iespējas slimnīcas pārraudzītu centralizētu vakcinācijas punktu ierīkot Kuldīgas vieglatlētikas manēžā un/vai sporta hallē. Tāpat vietvara atbalstīs vakcinācijas organizēšanu, iesaistot pašvaldības darbiniekus cilvēku apzvanīšanā un rindu veidošanā, kā arī ar transportu pagastos, kur tas būtu nepieciešams, lai palīdzētu cilvēkiem nokļūt līdz vakcinācijas punktam.

K. Duļbinska uzsvēra – nevar piekrist, ka pašvaldībai ir maz iespēju ietekmēt procesus pandēmijas laikā.


UZZIŅAI

Ministru kabinets 21. janvāra sēdē nolēma līdz 7. februārim pagarināt iepriekš noteiktos ierobežojumus, arī tirdzniecībā, lai mazinātu inficēšanās risku tirdzniecības vietās gan iedzīvotājiem, gan veikalu un tirgu darbiniekiem.
Ekonomikas ministrija pateicas tirgotājiem par drošības prasību ievērošanas nodrošināšanu tirdzniecības vietās un aicina turpmāk pastiprināti kontrolēt pircēju uzvedību tirdzniecības vietās. Iedzīvotāji tiek aicināti būt atbildīgi – sejas aizsargmaska, roku dezinfekcija pirms un pēc veikala apmeklējuma un divu metru distance ir minimālie nosacījumi, lai droši iepirktos.
Līdz 7. februārim tirdzniecības pakalpojumus klātienē sniegs tikai aptiekas, tajā skaitā veterinārās aptiekas, optikas veikali, degvielas uzpildes stacijas un tirdzniecības vietas, kur drīkst tirgot:

  • pārtikas preces;
  • higiēnas piederumus;
  • pirmās nepieciešamības saimniecības preces;
  • mobilo telefonu priekšapmaksas kartes;
  • tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to šķidrumus;
  • dzīvnieku barību un preces;
  • preses izdevumus;
  • sabiedriskā transporta biļetes;
  • mutes un deguna aizsegus un individuālos aizsardzības līdzekļus;
  • pašu ražotu lauksaimniecības produkciju;
  • ziedus.

Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē publicēts detalizēts tirgot atļauto higiēnas piederumu un saimniecības preču saraksts.
Maksimāli pieļaujamais cilvēku skaits tirdzniecības telpās noteikts tāds, lai uz vienu apmeklētāju nebūtu mazāk kā 15 kvadrātmetru no publiski pieejamās telpu platības. Ja saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietas platība ir mazāka par 15 kvadrātmetriem, tad tur vienlaikus var atrasties tikai viens apmeklētājs.

Avots: Ekonomikas ministrija, www.em.gov.lv.



Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild SIA «Bauskas Dzīve».

20200526-1606-maf-logo.jpg

#SIF_MAF2020