Virtuvē

Cāļa filejas franču gaumē
Sastāvdaļas:
300 gramu cāļa krūtiņas filejas;
1 sīpols;
1 tomāts;
100 gramu siera;
100 mililitru skābā krējuma vai majonēzes;
sāls un pipari.
Parasti tā sauktajā «franču gaumē» esam cepeškrāsnī cepuši cūkgaļas karbonādes. Taču šoreiz to izmēģināju ar cāļa krūtiņas fileju, un nebiju vīlusies.
Filejas katru sagriezu trijās daļās, lai gabaliņi nebūtu pārāk biezi. Tos viegli ar gaļas āmuriņu izklapēju, pārkaisīju sāli, piparus un garšvielu vistas gaļai. Nomizotus sīpolus un tomātus sagriezu ripiņās, sieru sarīvēju uz rupjās rīves.
Veidni mazliet ietaukoju ar augu eļļu un izkārtoju tajā gaļu. To pārsmērēju ar majonēzi, virsū izliku sīpolus, tomātus un pārkaisīju ar rīvētu sieru. Liku veidni līdz 180 – 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, un, kamēr tā darīja savu darbu, varēju sagatavot arī pārējās maltītei paredzētās piedevas. Pēc pusstundas gardais ēdiens jau bija gatavs.
Ķīnas kāpostu salāti ar hurmu
Sastāvdaļas:
1 liela hurma;
½ neliela Ķīnas kāposta;
1 mazā kārbiņa konservētas kukurūzas;
2 vārītas olas;
1 sīpols;
pētersīļu zaļumi;
pipari un sāls;
Mērcei:
1 ēdamkarote citrona sulas;
olīveļļa pēc garšas.
Kad jau esmu iesākusi hurmas tēmu, iesaku arī šādus salātus – bez gaļas. Ķīnas kāpostu smalki sagriezu un liku bļodā, pievienoju konservēto kukurūzu bez šķidruma. Hurmu nomizoju, olas nolobīju un sagriezu kubiņos, bet nomizotu sarkano sīpolu – pusgredzenos. Visas salātu sastāvdaļas savienoju un pārlēju ar eļļu un citronu sulu, piekaisīju sāli un piparus, kā arī sasmalcinātus zaļumus. Liku vēl apmēram pusstundu nostāvēties. Izdevās ļoti gardi un vitamīniem bagāti salāti.
Salāti ar hurmu, cāļa fileju un paipalu oliņām
Sastāvdaļas:
2 hurmas;
1 cāļa krūtiņas fileja;
½ Ķīnas kāposta;
5 paipalu oliņas;
4 ēdamkarotes baltvīna etiķa;
1 tējkarote Dižonas sinepju;
1 tējkarote cukura;
sāls;
pipari;
augu eļļa.
Kamēr veikalos vēl nopērkama hurma, jaunu garšu meklējumos arī jaunajā gadā pagatavoju atkal citādākus salātus. Šoreiz par pamatu izmantojot šo recepti, taču sastāvdaļu daudzumu varam dažādot pēc savām garšas sajūtām.
Oranžo augli nomazgāju, apsusināju un sagriezu daiviņās, Ķīnas kāpostu – palielos gabaliņos. Paipalu oliņas izvārīju – tam vajadzēja tikai trīs minūtes. Pēc tam tās atdzesēju, nolobīju un pārgriezu gareniski uz pusēm.
Hurmas šķēlītes izkārtoju uz sausas, uzkarsētas pannas, pārkaisīju ar cukuru un cepu, uzmanīgi apgriežot, līdz tās jau karamelizējušās. Cāļa fileju sagriezu gabaliņos un kopā ar sāli, pipariem savukārt apcepu pannā ar nelielu daudzumu augu eļļas līdz gatavībai.
Salātiem paredzētajā traukā vispirms izkārtoju Ķīnas kāpostus, virs tiem – hurmas šķēlītes, cāļa gaļu un paipalu oliņu pusītes. Mērcītei baltvīna etiķim pievienoju sinepes, sāli, piparus un viegli ar dakšiņu sakūlu kopā. Nu varēju pārliet salātu sastāvdaļām šķīvī. Īpašu «noti», kas neatstāj vienaldzīgu, salātiem piešķir gan karamelizētā hurma, gan baltvīna etiķa mērcīte, un kopumā tie garšoja ļoti labi. Arī pagatavošana daudz laika neaizņēma. Ja tomēr tos uzreiz baudīt nav paredzēts, kāpostus labāk pievienot vēlāk un tikai pirms likšanas galdā pārliet visam arī mērcīti.
Jogurta un hurmas deserts
Sastāvdaļas:
1 gatava hurma;
250 gramu
bezpiedevu jogurta;
2 tējkarotes želatīna;
1 – 2 ēdamkarotes cukura;
25 grami saldā krējuma;
vaniļas cukurs garšai.
Jebkuru ēdienreizi parasti gribas pabeigt ar kaut ko saldu un garšīgu. Arī šāds deserts varētu lieliski derēt šim nolūkam – gan garšīgs, gan arī veselīgs baudījums kādai ziemas dienai.
Mīkstu hurmu nomizoju, sagriezu gabaliņos un sablendēju. Želatīnu aplēju ar aukstu, novārītu ūdeni, atstāju uzbriest, pēc tam izkausēju. Dabisko grieķu jogurtu samaisīju ar cukuru un vaniļas cukuru. Tad tajā pakāpeniski iemaisīju izšķīdināto želatīnu. Turpat vajadzētu iecilāt arī saputotu saldo krējumu, taču šoreiz tik nelielu daudzumu atļāvos neputot un bez šīs salīdzinoši kalorijām bagātās piedevas iztiku. Deserts varbūt nebija tik gaisīgs, taču tāpat – svaigs un gards. Tāpēc saldēdiena trauciņos vispirms izliku balto jogurta masu, tad – oranžo hurmas biezeni. Un tā pamīšus, atkarībā no glāzīšu ietilpības, kamēr tās pilnas. Desertu vēl izrotāju ar hurmas šķēlītēm un sarkanajām granātābolu sēkliņām. Kārdinoši taču, vai ne?
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»